آب، امنیت؛ مطالعه موردی دریاچه ارومیه
محورهای موضوعی : فصلنامه مطالعات سیاسیآرش نمازی شیشوان 1 , احمد ساعی 2 , حمیدرضا ملک محمدی 3 , صادق زیباکلام مفرد 4
1 - دانشجوی دکتری تخصصی علوم سیاسی، گروه علوم سیاسی، دنشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - دانشیار گروه علوم سیاسی، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.(نویسنده مسئول)
3 - استاد گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
4 - استاد گروه علوم سیاسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
کلید واژه: امنیت, آب, بحران, کم آبی, دریاچه ارومیه,
چکیده مقاله :
ایران، بعلت گسترش شکاف بین منابع آب تجدید پذیر و محدود کشور با تقاضاهای فزاینده برای آب در همه بخشها (اعم ازکشاورزی، صنعت و شهری)، بسرعت به مرحله بحران آب رسیده است که اولین پیامد این بحران نیز چالشهای زیست محیطی است که میتواند مسائل و مشکلاتی را در ابعاد امنیتی موجب میشود. استان آذربایجان غربی حوضه آبریز در یاچه ارومیه است که محصور بین کوههای سهند و سبلان از شرق و کوههای مرزی ایران و ترکیه از غرب خشکیدن بخش اعظم دریاچه ارومیه و پیش بینی خشکیدن کامل آن در سالهای آتی، نمود عینی و انکار ناپذیر این بحران است. این پزوهش با هدف بررسی و احصای پیامدهای امنیتی بحران آب در ایران (با تاکید بر حوزه آبی دریاچه ارومیه) انجام شده است.این پژوهش در زمره تحقیقات کیفی قرار دارد؛ روش بکار گرفته شده در تحقیق، توصیفی – اکتشافی است. برای گردآوری دادهها از روش کتابخانهای با استفاده از اسناد، دادههای مراکز معتبر و رسمی بهره گرفته شده است. جامعه آماری صاحبنظران و خبرگان حوزه ژئوپلتیک شامل اساتید دانشگاه و کارشناسان ارشد سازمانها و نهادهای مرتبط با موضوع هستند.
a
_||_