ارائه مدل نگاشت شناختی فازی سیستم انگیزش منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم
محورهای موضوعی :فهیمه بابائی نیولوئی 1 , محمد عطایی 2 , مهدی الوانی 3 , ناصر حمیدی 4
1 - دانشجوی دکتری، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
2 - دانشیار، گروه مدیریت دولتی ، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
3 - استاد ، گروه مدیریت دولتی ، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
4 - دانشیار ، گروه مدیریت، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
کلید واژه: دانشگاه نسل چهارم, انگیزش منابع انسانی, تعالیگرایی, حرفهایسازی, بینالمللیگرایی,
چکیده مقاله :
هدف مطالعه حاضر ارائه مدل نقشه شناختی فازی سیستم انگیزش منابع انسانی دانشگاههای نسل چهارم است. این مطالعه بر اساس روش آمیخته کیفی(متاسنتز) و کمّی(نقشه شناختی فازی) است. مفاهیم مستخرج از متاسنتز در نرم افزار Matlab تعریف و روابط بین مفاهیم و شدت آنها تحلیل شد. خروجی ماتریس نهایی در قالب دادههای ماتریس بالامثلثی جهت طراحی FCM وارد نرم افزار آنلاین Mental Modeler شد و مدل گرافیکی طراحی و وزنهای ورودی، خروجی، درجه مرکزیت و نوع هر مفهوم مشخص و دادههای عددی برای ارتباط مستقیم و غیرمستقیم به تجزیه و تحلیل دقیقتری منجر گردید. از میان 16 مفهوم موجود در مدل، یک مفهوم انتقالدهنده و دو مفهوم دریافتکننده و بقیه مفاهیم دوطرفه هستند. نتایج حاصل از مدل نشان میدهد که حرفهایسازی از طریق تخصصگرایی هوشمندانه در مسیر انگیزش منابع انسانی دانشگاههای نسل چهارم از اولویت بیشتری برخوردار است و مفاهیم تعالیگرایی مبتنی بر استعلای درون دانشگاهی و نیز مفهوم بینالمللیگرایی از طریق توسعه پارکهای علم و فناوری به ترتیب جزو مفاهیم اهم در جهت دستیابی به سیستم بهینه انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم قرار گرفتهاند.
Background: The fourth generation university is based on educational, research, entrepreneurship and software technology, and the impact of this modern generation of universities is unlikely without motivated human resources. Purpose: The purpose of this study was to explain the policy of the country's fourth generation universities towards motivating academic human resources. Methods: This study was based on a mixed qualitative (metasynthesis) and quantitative (FCM) method. In the qualitative stage, 16 concepts have been defined using the theoretical, research and analytical foundations of experts and the analytical model and concepts in Matlab software. The output of the final matrix in the form of high-triangular matrix data for FCM design was entered into Mental Modeler online software and the graphic design model and weights of input, output, degree of centrality and any type of concepts were clarified. Findings: According to the degree of centrality of each concept, professionalization through intelligent specialization as the first factor, excellence based on intra-university transcendence as the second meaningful concept and internationalization through the development of science and technology parks as the third important concept to achieve the optimum policy and use of human resources were introduced in the fourth generation universities of the country. Based on the output of FCM, four scenarios were designed, each of which represented the changes caused by the increase in other components. Conclusion: Professionalization through intelligent specialization is an important priority in the way of motivating human resources of the fourth generation university.
_||_
مجله مدیریت توسعه و تحول 54 (1402)
ارائه مدل نگاشت شناختی فازی سیستم انگیزش منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم
فهیمه بابائی نیولوئی1، محمدعطائی2،*، سیدمهدی الوانی3، ناصر حمیدی 4
1دانشجوی دکتری، گروه مدیریت دولتی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
2دانشیار، گروه مدیریت، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران (عهدهدار مکاتبات)
3استاد، گروه مدیریت، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
4استاد، گروه مدیریت، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران
تاریخ دریافت: مهر 1402، اصلاحيه: آذر 1402، پذیرش: دی 1402
چكيده
هدف مطالعه حاضر طراحی مدل نقشهشناختی فازی انگیزش منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم کشور بر اساس روش آمیخته کیفی (متاسنتز) و کمّی (نقشه شناختی فازی) است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی کلیه آثار علمی مربوط به موضوع، شامل 188 اثر بازیابی شده است که با استفاده از رویکرد متاسنتزِ هفت مرحلهای سندلوسکی و باروسو(2007)، غربالگیری و 91 اثر به منظور تحلیل بیشتر انتخاب و در پالایش دوم در راستای تعیین روایی مطالعات منتخب بر مبنای CASP، 26 سند حذف و نهایتاً 65 سند برچسبگذاری و وارد کدیابی روش متاسنتز شدند. همچنین جهت محاسبه پایایی کدهای استخراجی از روش کاپا استفاده شد و مقدار آن معادل 73/0 بدست آمد. در مرحله کیفی پس از شناسایی ابعاد و مؤلفههای انگیزش منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم کشور (دانشجویان، اعضای هیئت علمی، کارکنان غیرهیئت علمی و مدیران) روایی و پایایی آنها محاسبه شد. مقادیر ضریب نسبی روایی محتوا برای ابعاد سهگانه انگیزش، از حداقل مقدار روایی (56/0) بزرگتر و مقادیر شاخص روایی محتوا برای اکثر مفاهیم بزرگتر از مقدار حداقل آن (79/0) محاسبه شد. بر اساس روش اکتشافی - توصیفی و اسنادی - تحلیلی و با بهرهمندی از نظرات ارزشمند پانل خبرگان و ارزیابی CVI-CVR، مدل تحلیلی اتخاذ شد. یافتههای حاصل از بخش کیفی، حاکی از تأئید مدل تحلیلی با 3 مقوله فرعی (بُعد)، 16مفهوم (مؤلفه) و در مجموع 130 کُد (شاخص) است. همچنین جامعه آماری پژوهش در بخش کمّی و مصاحبه شامل 12 نفر از خبرگان در حوزه مدیریت منابع انسانی و مدیران مرتبط با این حوزه میباشد. در این بخش مفاهیم مستخرج از متاسنتز جهت تعیین روابط بین مفاهیم و شدت آنها در نرمافزار Matlab تعریف و تحلیل شد. خروجی ماتریس نهایی در قالب دادههای ماتریس بالامثلثی جهت طراحی FCM وارد نرمافزار آنلاینMental Modeler شد و مدل گرافیکی طراحی و وزنهای ورودی، خروجی، درجه مرکزیت و نوع هر مفهوم مشخص و دادههای عددی برای تبیین ارتباط مستقیم و غیرمستقیم به تجزیه و تحلیل دقیقتری منجر گردید. در مقام نتیجهگیری بر اساس یافتههای FCM و سناریوسازیهای مربوط به هر کدام از مفاهیم باید اذعان داشت که از میان 16 مفهوم موجود در مدل، یک مفهوم انتقالدهنده (تأثیرگذار) و دو مفهوم دریافتکننده (تأثیرپذیر) و بقیه مفاهیم دوطرفه (عادی) هستند. بر اساس روابط بین مفاهیم و شدت ورودی و خروجی هر کدام، انگیزش مؤثر مبتنی بر حرفهایسازی از طریق تخصصگرایی هوشمندانه و تعالیگرایی از طریق استعلای درون دانشگاهی در سطوح چهارگانه منابع انسانی دانشگاه در اولویت اول و دوم؛ بینالمللیگرایی دانشگاههای ایرانی از طریق توسعه پارکهای علم و فناوری توسط مدیران دانشگاهی در اولویت سوم؛ حرفهایسازی از طریق فرهنگ ممتازی و تراز جهانی در سطوح چهارگانه در اولویت چهارم؛ بینالمللیگرایی دانشگاههای ایرانی از طریق مجازی شدن فرآیندها و زیرساختها توسط مدیران و کارکنان غیرهیئت علمی دانشگاه در اولویت پنجم میتوانند از اولویتهای پنجگانه دانشگاههای نسل چهارم کشور قرار گیرند.
واژههای اصلی: انگیزش منابع انسانی، دانشگاه نسل چهارم، تعالیگرایی، حرفهایسازی، بینالمللیگرایی
1- مقدمه
mohamatai@gmail.com*
پرورش منابع انسانی متخصص مورد نیاز جامعه است[10]. از سوی دیگر نسل جدیدی از دانشگاه در حال شکلگیری است که از آن به عنوان نسل چهارم دانشگاهی تعبیر میشود و کسب اعتبار بینالمللی و اثرگذاری محلی و منطقهای از خطمشیهای اصلی این نسل دانشگاهی است. دانشگاه نسل چهارم ذهن هدایتگر جامعه آینده است. فراتر از رابطه سهگانه دانشگاه، دولت و صنعت، هویت و مأموریتی جامعهساز دارد0. علیرغم اینکه دانشگاهها در شکلگیری جوامع نقش اساسی ایفا میکنند، لیکن با چالشهای متعددی از قبیل روحیه انگیزشی جهت رقابت در سطح بینالمللی مواجه هستند[19].
انگیزش در تصمیمگیری افراد در مورد چگونگی و نوع فعالیتهایی که انجام میدهند(شدت) و مدت زمان(پایداری) رفتار آنان تأثیر میگذارد[24]. بنابراین انگیزش از مباحث مهم آموزش عالی و از عوامل مؤثر در افزایش بهرهوری است[31].
پس یکی از بسترهای مورد نیاز جهت ارتقاء و شکوفایی جوامع، وجود منابع انسانی آگاه، کارآمد و خلاق و البته باانگیزه میباشد. جامعه دانشگاهی نیز باید با برآوردن نیازهای مادی و معنوی و ایجاد محیط کاری مناسب برای این منابع بینظیر، آنها را برای فعالیتهای دانشگاهی برانگیخته کند. بنابراین، خطمشیگذاران، ﻣﺪﯾﺮان و ﻣﺴﺌﻮﻻن داﻧﺸﮕﺎه در ﺳﻄﻮح ﻋﺎﻟﯽ، در ﺣﻔﻆ منزلت دانش و دانائی و ظرفیتهای دانشگاه و نیز ﺗﺄﻣﯿﻦ ﻧﯿﺎزﻫﺎي منابع انسانی داﻧﺸﮕﺎهی به نحو احسنت مدّاقه شوند ﺗﺎ اﻋﻀﺎي ﻫﯿﺌﺖﻋﻠﻤﯽ، کارکنان غیرهیئتعلمی، مدیران و حتی دانشجویان ﺑﺘﻮاﻧﻨﺪ ﻓﺎرغ از دﻏﺪﻏﻪﻫﺎي ﻣﺎدي با انگیزه قوی و مستمر ﺑﻪ اﯾﻔﺎي نقشها و مسئولیتهای ﻋﻠﻤﯽ، اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ و آموزشی و فرهنگی در قالب رﺳﺎﻟﺖ اﺻﻠﯽ دانشگاه ﺑﭙﺮدازﻧﺪ. بتوجه به انچه که گفته شد ملاحظه می شود که ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ ﻧﻈﺎم آﻣﻮزﺷﯽ ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ داﺷﺘﻦ ﮐﺎرﮐﻨﺎن، اعضای هیئت علمی، مدیران و داﻧﺸﺠﻮﯾﺎن ﺑﺎ اﻧﮕﯿﺰه اﺳﺖ. ﻫﺮﻗﺪر اﻧﮕﯿﺰش منابع انسانی چهارگانه دانشگاهی ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺑﺎﺷﺪ، رﺷﺪ و ﺗﻮﺳﻌﻪ اﻗﺘﺼﺎدي اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ، ﺳﯿﺎﺳﯽ و ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ ﺳﺮﻋﺖ پیدا میکند[21] و این در حالی است که توسعه و رشد دانشگاهها از لحاظ کارکردی نیز مرهون داشتن انگیزه قوی و مستدام در منابع انسانی دانشگاه است. در همین راستا، وقتی میخواهیم در راستای مفهوم کارکردی دانشگاهها صحبت کنیم و اینکه به چه بلوغی رسیدهاند، چهار بازه تاریخی یا چهار نقش را باید در بحث تاریخی دانشگاهها مدنظر داشته باشیم، چیزی که البته میتوان آن را به نسلهای چهارگانه دانشگاهها تعبیر کرد. دانشگاههای نسل اول1 هدف اولیه آنها آموزش فراگیران بوده و فعالیت آموزشی از ضروريترین جنبههاي مورد انتظار در محیطهاي دانشگاه نسل اول بود. بطور کلی کارکرد نسل اول دانشگاهها تربیت منابع انسانی و مأموریت این دانشگاهها آموزش افراد است، بنابراین فرآیندی که در آنها صورت میگیرد در راستای ارتقای بحث آموزش خواهد بود. در حقیقت از این دانشگاهها بهعنوان دانشگاههای نسل اول آموزشمحور تعبیر میشود[22].
دانشگاههای نسل دوم2 که دانشگاههاي پژوهش محور بودند، در این نسل دانشگاهی رشد و توسعه علمی از طریق پژوهش حاصل شده و در پناه توسعه تفکر پژوهشی است که کشورها به جاي مصرف اندیشههاي دیگران، به تولید علم و اندیشهورزي پمی پردازند. در این دانشگاهها، تحریک و برانگیختگی اساتید براي درگیر شدن بیشتر با فعالیتهاي پژوهشی، به عنوان یک بخش برجسته از سیاستهاي آموزشی در جوامع مختلف، افزایش یافته است[30].. بطور کلی نسل دوم دانشگاهها علاوه بر اینکه کارکرد آموزشی دارند، سراغ تحقیقات و پژوهشهایی هستند که برای آنها اهمیت و اولویت دارد. این پژوهشها ممکن است هم برای حل مشکلات و مسائل خاص باشد و هم نوعی مأموریت آموزشی که اساتید و پژوهشگران این نسل دانشگاهی آن را در راستای ارتقای پژوهش و تحقیقات در مجموعه خود پیگیری میکنند. این دانشگاهها، دانشگاههای نسل دوم یا دانشگاههای پژوهشی هستند[34].
نسل دیگری از دانشگاهها تحتعنوان دانشگاههای نسل سوم3 یا دانشگاههای کارآفرین مطرح هستند، این دانشگاهها علاوه بر کارکردهای آموزشی و پژوهشی، کارکرد کارآفرینی و حل مسائل را هم دارند. دانشگاه کارآفرین با محوریت علوم مهندسی4، از دانش بازار بهرهمند است و از تجارب افراد صاحب تجربه در بازار بهره میبرد و وجود افراد توانا، شایسته، علاقهمند و خلاق در این دانشگاهها ضروري است[16] و همانگونه که اشاره شد، این امر نیز بدون داشتن منابع انسانی باانگیزه بعید به نظر میرسد. دانشگاههای تأثیرگذار یا نسل چهارم دانشگاهها5 هم دانشگاههایی با مأموریت آموزشی، پژوهشی، کارآفرینی و مبتنی بر فناوري نرم هستند[35]. این نسل از دانشگاهها علاوه بر داشتن کارکردهاي سه نسل قبلی، براي علوم انسانی و فناوريهاي نرم نیز برنامه دارند.
2- بیان مسأله
انگیزش در میان منابع انسانی، عاملی حیاتی در حصول به نتایج مثبت در مؤسسات آموزش عالی است [25].
برای اینکه نیروی انسانی تبدیل به سرمایهای ماندگار، ارزشمند و ارزشآفرین برای دانشگاه شود، لازم است شرایطی برای آنان فراهم شود تا بتوانند با انگیزه زیاد به ایفای نقش خود بپردازند و حداکثر تلاش و توانائیهای خود را در راستای اهداف سازمان به کار گیرند. علیرغم اهمیت فراوان انگیزشِ منابع انسانی، نتایج پژوهشهای پیشین نشان میدهد انگیزش منابع انسانی دانشگاه در سطح نامطلوبی قرار دارد[21]، که این مسأله زنگ خطر و هشداری برای دانشگاهها و سیستم آموزش عالی کشور محسوب میگردد. چرا که با وجود این عدم انگیزش، دانشگاه در حرفهایسازی منابع انسانی خود با مشکلاتی مواجه خواهد شد که چه بسا تعالی و بینالمللیگرایی دانشگاههای ایرانی که مستعد ورود به نسل جدید دانشگاهی هستند، محقق نخواهد گردید.
علاوه بر این، انگیزههای درونی بر جهتگیری منابع انسانی به سمت کار و تمایل آنها برای توسعه و غنای تأثیرگذار است و توسعه و غنای دانش در هر محیطی بالاخص محیط دانشگاهی مستلزم درک انسانها و انگیزههای آنها است. فرایندهای انگیزشی تأثیرات شخصی و درونی هستند که به نتایجی مانند انتخاب، تلاش، پشتکار، موفقیت و تنظیم محیطی منجر میشوند. فرآیندهای انگیزشیِ کلیدی شامل اهداف و خود ارزیابی پیشرفت، خودکارآمدی، مقایسههای اجتماعی، ارزشها، انتظارات نتیجه، اسناد و خود تنظیمی است [27].
اما این کلیدواژهها در محیطهای دانشگاهی تأثیرگذار و نسل چهارمی با نسل جدید منابع انسانی خود اعم از دانشجویان و اعضای هیئت علمی، و مدیران و کارکنان غیرهیئت علمی، متغیر خواهد بود و چنانچه ابعاد و مؤلفههای انگیزش منابع انسانی که مناسب، همگن و همراستا با نسل چهارم دانشگاه باشند، شناسایی و تدوین نگردد، انتظار تأثیرگذار بودن دانشگاه نسل چهارم مفهومی ندارد. بنابراین حضور نسلی جدید و متحول در سیستمهای آموزش عالی، با توقعات، رفتارها و هنجارهای بسیار متفاوت از نسلهای قبلی برای مدیران منابع انسانی دانشگاههای نسل چهارم ایجاب میکند دریابند که ماهیت انگیزش منابع انسانی در این نسل دانشگاهی چگونه باید باشد؟ بنا بر شکاف تئوریکی که در راستای موضوع وجود دارد و ما نمیدانیم که در حوزه دانشگاههای نسل چهارم کشور، فرآیند انگیزش منابع انسانی باید چگونه باشد؟ پس با توجه به اینکه در سطح جهان در جهت انگیزش منابع انسانی دانشگاهها نظریه پردازی شده ولی در حیطه نسل چهارم دانشگاه و سیستم انگیزشی منابع انسانی این نسل دانشگاهی مطالعات اساسی صورت نپذیرفته است و از طرفی دیگر چنانچه مدیران منابع انسانی بخواهند در کشور از این موضوع بهرهمند شوند باید الگوی متناسب با مدنظر داشتن سیاستهای کلان آموزش عالی کشور موجود باشد، لذا این خلاء تجربی نیز در مطالعات داخلی محسوس است و هدفمند شدیم در قالب طراحی مدل مناسب مدیریت منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم کشور به سؤال اساسی زیر پاسخ دهیم که مدل مناسب سیستم انگیزش منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم کشور چگونه است؟ یا بعبارتی دیگر ابعاد و مؤلفهها و مشخصههای مناسب سیستم انگیزش مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم چیست؟ با توجه به تبیین مسأله و متعاقب مطالبی که ارائه شد، محقق در این مطالعه مترصد است ابعاد و مؤلفههای سیستم انگیزش منابع انسانی دانشگاههای نسل چهارم را با توجه به اسناد فرادستی و متن سیاستهای کلان آموزش عالی کشور مورد شناسایی، تحلیل و بررسی قرار داده و بر این اساس مدل تحلیلی و مدل ریاضی نگاشت شناختی فازی را طراحی نماید و الگویی جامع در این زمینه ارائه دهد تا بصورت کاربردی در جهت بهینهسازی سیتسم انگیزش منابع انسانی دانشگاههای نسل چهارم کشور مورد استفاده مدیران منابع انسانی دانشگاههای نسل مذکور قرار گیرد.
3- مبانی نظری پژوهش
3-1 حرفهای سازی6 منابع انسانی دانشگاه نسل چهارم
به نظر تعدادی از متخصصین و کارشناسان بینالمللی حوزه مدیریت منابع انسانی7، یکی از چالشهای مهم پیشروی این حوزه تخصصی، حرفهای کردن آن است تا بتوان اثربخشی آن را در عرصههای گوناگون بطور مستمر افزایش داد و این موضوع نیز در ایران جهت توسعه حوزه HRM مورد توجه قرار گرفته است[4]. حرفهها و حرفهایها ارکان سازنده عمده جوامع نوین هستند. HRM یک حرفه است و منابع انسانی باید حرفهایتر شوند[2].
از جمله آسیبهای حکمرانی در نظام آموزش عالی کشور، فقدان پایگاه اطلاعاتی در جهت ضعف شبکهسازی اطلاعاتی و گفتمانسازی، نبود راستیآزمایی گزارش عملکرد دستگاههای سیاستگذاری است. که قطعاً این فقدانها حرفهایسازی منابع انسانی دانشگاهی را دچار نقصان کرده و چه بسا بصورت قابل ملاحظهای به تعویق بیاندازد[5]. در حرفهایسازی منابع انسانی، عوامل محیطی و زمینهای، عوامل سازمانی و ساختاری و عوامل فردی و حرفهای باید مدنظر قرار گیرد[3]. در جهت توسعه سرمایه انسانی در نظام آموزش عالی جهت حرفهایسازی منابع انسانی، راهبردهای گفتمانسازی در قالب ایجاد مراکز مشاوره و خدمات فنی در سطح منطقهای و ملی، اشاعه فرهنگ ارزشها و هنجارهای متناسب با توسعه سرمايه انسانی در جامعه، اجرای دورههای آموزشی، برای گروهها و انجمنهای حرفهای صنايع در دانشگاهها، ارائه خدمات آموزشی مجازی از طريق ايجاد و توسعه آموزشهای الکترونیکی، تولید برنامههای تلويزيونی در قالبهای مستند، میزگرد، فیلم با همکاری گروههای آموزشی در سیستم منابع انسانی دانشگاهها میتوانند مدنظر قرار بگیرند[12].
حرفهایسازی منابع انسانی منوط به حکمرانی خوب و توجه به فرهنگ ممتازی و تراز جهانی است و ویژگیهای دانشگاههای تراز جهانی از طریق تمركز بر روی استعدادها، منابع مالی فراوان و البته حكمرانی خوب دانشگاههاست[20].
3-2 بینالمللیگرایی8 در دانشگاه نسل چهارم
روند تغییرات اجتماعی- اقتصادی و تکنولوژیکی نیازهای آموزشی جدیدی را برای منابع انسانی در سطح آموزش عالی برانگیخته است که وظیفه دشوار آن آماده سازی برای ورود به محیط جهانی شدن است. از جمله گرایشهای فعلی دانشگاههای نسل جدید، بینالمللیشدن و همکاریهای فنی در ابعاد بینالمللی و بین فرهنگی در تمام جنبههای آموزشی و پژوهشی متصور شده است. با روند شتابان بینالمللیشدن، به ویژه در دو دهه اخیر در علم و فناوری، دانشگاه ها شروع به جستجوی فضای خود در مواجهه با این تصویر جدید کردهاند. حتی بحث بقا نیز مطرح است، بعبارت دیگر آیا بینالمللیشدن دانشگاهها برای رقابت برابر با بهترین مؤسسات آموزش عالی ملی و خارجی، ضروری است یا خیر. چالشهای بیشماری که در قرن جدید ظهور میکنند، دانشگاهها را وادار میکنند تا به دنبال درجه بسیار بالاتری از بینالمللیشدن در همه سطوح از جمله منابع انسانی دانشگاهی مانند کارکنان و اساتید باشند [26]. بنابراین دانشگاههای نسل جدید الزاماً باید در ساختارهای چندسطحی طراحی شوند، چرا که بخش مهمی از گرایشها و نیروهای محرکه تأثیرگذار، ماهیت بینالمللی دارند و دانشگاهها در سیستمهای اجتماعی و اقتصادی گستردهتر تعبیه شدهاند[6].
ارزش و اهمیت پدیده بینالمللیگرایی دانشگاهها بسیار فراتر از آمد و شد یا حضور دانشجویان خارجی در پردیسهای دانشگاهی است[11]. بر اساس طرح تحول راهبردی دانشگاه تربیت مدرس[13]، برونگرایی و حضور فعال بینالمللی در فضای مجازی و سرمایهگذاری مناسب در این خصوص است، بنابراین برونگرایی و حضور فعال بینالمللی مستلزم برنامهریزی منسجم برای جذب دانشجویان خارجی است. همچنین جذب اساتید خارجی برای همکاریهای آموزشی و تحقیقاتی، توسعه فناوری از اهم برنامههای طرح تحول راهبردی دانشگاه است. برونگرایی که در اولویتهای دیگر دانشگاه نیز به آن تأکید گردیده است، از مهمترین اولویتهای دانشگاههای کشور است. برونگرایی گروههای آموزشی، تعامل میان رشتهای آنها در آموزش و پژوهش، و فناوری و نیز توسعه تعاملات بینالمللی از اولویتهای مهم طرح تحول راهبردی دانشگاه است. حضور فعال بینالمللی در کنفرانسها و مجامع جهانی، همکاری با سازمانهای جهانی بویژه سازمانهای علمی و فرهنگی وابسته به سازمان ملل متحد، ترویج و فراگیری دورههای 6 ماهه تبادل دانشجویان دکتری، تبادل محققان پسادکتری و دورههای آموزشی مشترک با دانشگاههای خارج از کشور از جمله موارد مهم برونگرایی دانشگاهها است. در همین راستا، طبق متن سند راهبردی آمایش آموزش عالی کشور و وزارت علوم و تحقیقات و فناوری، شاخصهای تعامل بینالمللی اعضای هیئت علمی در قالب نسبت اعضای اعضای هیئت علمی مدعو به کل اعضای هیئت علمی، نسبت اعضای هیئت علمی حضوریافته در کنفرانسهای بین المللی، نسبت شهرت حرفهای عضو هیئت علمی در هر رشته، نسبت اعضای هیئت علمی دانشآموخته خارج از کشور نسبت به داخل در بحث بینالمللیگرایی دانشگاههای نسل جدید مورد مدّاقه است. همچنین گفتنی است بر اساس متن سند راهبردی گفتمان توسعه نظام آموزش، پژوهش و فناوری کشور مصوبه شهریور 1394[23]، استراتژی درجهبندی، سطحبندی، آمایش آموزش عالی در گستره جغرافیایی کشور و تعامل بینالمللی کارآمد در سطحبندی مراکز آموزش عالی مورد تأکید است. بینالمللیگرایی آموزش عالی پاسخ و دیدگاه صریحی است در راستای این که ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بینالمللیشدن در عرصه آموزش عالی باعث تقویت تجاریشدن تحقیقات دانشگاهی در کشور میشود[9]. در سه دهه اخیر رویکرد بینالمللیشدن از اساسیترین تغییرات در جهت تغییر دانشگاههای کشورها محسوب میگردد، پس در بحث HRM دانشگاه و مدیریت انگیزش این منابع ارزشمند، رویکرد بینالمللیگرایی میتواند مسیر تغییر و تحولات عمیق را تأثیرگذارتر و روند ورود و پیشرفت دانشگاههای کشور را به سمت نسل دانشگاهی چهارم هموارتر نماید. بینالمللیشدن، اضافه کردن یک بُعد بین ملیتی، بین فرهنگی و جهانی به اهداف و وظایف و خروجیهای آموزش عالی است. اگرچه همه دانشگاهها بینالمللی و جهانی نیستند، لیکن همه آنها تحت تأثیر جهانی شدن قرار دارند. دانشگاهها امروزه تمام برنامهها، فعالیتها و همچنین قوانین و اصول مدیریت و کار خود را از طریق سیستمهای مختلف الکترونیکی و چاپی و وبسایتها به اطلاع همگان میرسانند و ارتباطی دوسویه بین جامعه، دانشجویان و دانشگاهیان برقرار میکنند. امروزه نخبهگرایی، شرکتی شدن، فراگیر شدن و مجازی شدن، از شواهد بینالمللیگرایی دانشگاههاست[9].
بینالمللیشدن آموزش عالی در سطوح مختلف منابع انسانی آن یک پدیده ضروری در دنیای جهانی است و از طریق فعالیتهای مختلف از جمله تحرک اساتید و دانشجویان در سراسر دانشگاهها شکل میگیرد. در بیشتر بیانیههای سیاست آموزش عالی، منطق بینالمللیسازی واضحتر و پویاتر میشود [33].بنابراین بینالمللیشدن دانشگاها، راهبرد و سیاستی انتخابی است که دولتها برای مواجهه و بهرهبرداری مناسب از فرآیندهای جهانی شدن به کار میگیرند[29].
3-3 تعالیگرا بودن9 منابع انسانی دانشگاه
به نظر میرسد با توجه به اینکه دانشگاهها دارای ساختاری ویژه و متفاوت هستند پس تعالیگرایی در دانشگاههای آتی و نسل چهارم مفهومسازی و تفکری نو و بدیع میطلبد. تعالی در سیستم آموزش عالی به این مفهوم است که نظام دانشگاهها خصوصیات منطبق با استانداردهای برتر و والا را دارا باشند. در درک تعالیگرایی دانشگاهی الزاماً باید نظام آموزشی را از منظر استعلای دانشگاهی مورد بررسی قرار داد. حرکت به سمت چابکسازی و همچنین جوانگرایی و شفافسازی در احراز جایگاهها از جمله اولویتهای این نظام در اعتلای دانشگاهها است[8].
پورعباسی و همکاران[8] در مطالعهای با هدف طراحی الگوی تعالی دانشگاهی، الگوی تعالیگرایی دانشگاه را در ورودی، ارکان نظام دانشگاه و خروجیهای ارائه دادند که ورودیهای دانشگاه را اعم از دانشجو و اعضای هیئت علمی و منابع و قوانین و مقررات، ارکان نظام دانشگاهی را در قالب سیاستگذاری و اجرا و ارزیابی و خروجی این سیستم را مرجعیت علمی، همگرایی علوم، درخشش بینالمللی، پاسخگویی اجتماعی و اعتلای خردورزی و مأموریتگرایی در دانشگاههای علوم پزشکی عنوان نمودند. فتح اله زاده و همکاران[17] در مطالعهای با موضوع ارائه مدلی جهت ارتقای انگیزش اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی که در دانشگاههای آزاد اسلامی سیستان و بلوچستان انجام شده است، به این نتیجه رسیدند که عوامل انگیزشی اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی استان سیستان و بلوچستان در ابعاد ماهیت شغل، محیط کار، ارتباطات درون و برون سازمانی، حقوق و دستمزد با میانجیگری قدردانی از اساتید نمود دارد. همچنین در راستای مبحث انگیزش منابع انسانی دانشگاهی، پاکدل و همکاران[33] در مطالعهای با هدف بررسی عوامل تأثیرگذار بر انگیزش شغلی میان اعضای هیئت علمی دانشکده دندانپزشکی شهر تبریز، دریافتند که یکی از اصلیترین دغدغههای مدیران مراکز و مؤسسات مختلف، مسئله انگیزش کارکنان است. دانشگاههای علوم پزشکی به اساتید با انگیزه به عنوان عناصر آموزشی نیاز دارند تا در آموزش دانشجویان و ارتقا سلامت جامعه و جلوگیری از ظهور جامعهای بیمار و غیر مولد در آینده نقش مؤثری داشته باشند. مفهوم تعالی در حالت کلی به عملکرد برجسته مدیریت یک سازمان که به دستیابی به نتایج درخشان منتهی شده و از مفاهیم بنیادی مدیریت از قبیل نتیجهگرایی، راهبری و مدیریت بر مبنای فرآیندها و واقعیات موجود، مشارکت فعال کارکنان در مسیر بهبود، تفکر اصلاحی و نوآورانه مستمر و پذیرش مسئولیتهای اجتماعی قلمداد میگردد[18]، ولیرضایی و همکاران[14] نیز در پژوهشی که در راستای انگیزش و بکارگیری اعضای هیئت علمی دانشگاه انجام دادند، دریافتند که عوامل بیرونی انگیزش( امنیت شغلی، حقوق و دستمزد، شرایط محیط کار، نحوه ارتباط با اطرافیان، خطومشی محیط شغلی و نحوه سرپرستی) بیشتر از عوامل درونی انگیزش(موقعیت شغلی، پیشرفت و توسعه شغلی، ماهیت کار، شناخت و قدردانی، مسئولیت شغلی) در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز منجر به انگیزش اساتید میباشد. همچنین بیگیریزی و همکاران[6] معتقدند که در دانشگاههای آینده تعالیگرا مفهوم شایستگیهای مدیران میتواند با مضامین سازماندهنده متفکر سیستمی، مدیریت عالمانه و رهبری تغییر تجلی یابد. همچنین آندرا بوناکورسی10 [28] معتقد است که دانشگاههای تعالیگرا همواره در زمینههای علمی ویژهای متمرکز هستند و رهبری علمی آن حوزه را بر عهده میگیرند و تولیدات علمی خود را در نشریات معتبر منتشر میکنند.
4- روششناسی تحقیق
با مراجعه به مطالعات پیشین استنباط شد که علیرغم انجام پژوهشهای مختلف در دانشگاهها، الگویی نظاممند در قالب تعیین عناصر و ابعاد و مؤلفههای کارکرد انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم، طراحی و مطالعه نشده است. پژوهش حاضر ماهیتاً از نوع اکتشافی-تحلیلی صورت پذیرفته است. با توجه به اینکه دادههای مورد نیاز این تحقیق از طریق مطالعه و بازبینی اسناد فرادستی و متن سیاستهای کلان آموزشی کشور و نیز تشکیل پانل خبرگان و ارزیابی ابعاد و مؤلفهها و شاخصهای مستخرج صورت گرفته است، بنابراین از این منظر نیز یک بررسی روش توصیفی و اسنادی و یک مطالعه آمیخته در دو مرحله کمی و کیفی محسوب میگردد. که در مرحله اول که روش کیفی است، محقق با استفاده از روش متاسنتز به استخراج مقولات(ابعاد)، مفاهیم(مؤلفهها) و کدهای(شاخصهای) انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم را از طریق مرور سیستماتیک ادبیات موضوع استخراج نمود. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل کلیه آثار علمی مربوط به مبانی کارکردهای انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی و دانشگاههای نسل چهارم، شامل 188 اثر بازیابی شده در بازه زمانی 2005 تا 2020 میلادی برای منابع انگلیسی زبان و سالهای 1385 تا 1399 خورشیدی برای منابع فارسی زبان است که از این میان بر مبنای معیار مهارتهای ارزیابی حیاتی، فرآیند غربالگیری اولیه انجام و 91 اثر به منظور بررسی و تحلیل بیشتر انتخاب شدند که در پالایش دوم بر مبنای CASP، تعداد 26 سند، امتیازی پایینتر از 25 درصد(ضعیف) بدست آوردند که وارد مرحله کدگذاری و اعتباریابی مدل مفهومی پیشنهادی مقدماتی نشده و حذف گردید. بنابراین 65 سند برچسب گذاری و وارد شاخص سازی و کدیابی در متاسنتز شدند.
[1] First Generation Universities
[2] Second Generation Universities
[3] Third Generation Universities
[4] Engineering Science
[5] Fourth Generation Universities
[6] Professionalization
[7] Human Resource Management(HRM)
[8] 8 Internationalisation
[9] Transcendence
[10] Andrea Bonaccorsi
جدول (1): کدگذاری محوری و فراوانی مقوله های استخراج شده در متاسنتز
مقوله های اصلی و فرعی | کد مدرک/سند | فراوانی |
انگیزش و کاربرد منابع انسانی دانشگاههای نسل چهارم | FResP17- CP1- FResP23- Th4- FRevP6- EP1- UD6- FResP33- FResP16- UD2- FRevP1- FResP13- UD7- FResP16- FResP32- UD4- FResP47- FResP2- Th3- UD8- FResP49- FResP34- FResP1- UD3- FResP15-FResP5- FresP14- FResP6- FResP42- FResP37- FResP16- FResP4- FResP19- FResP4- UD11-- FResP7- FResP45- FResP30- FResP27- FResP13- FResP 12- FResP43- FResP18- FResP36- FResP17- FResP24- Th2- FResP50- Th6- FRevP3- FRevP2- FRevP1- FResP22- FResP8- Th3- Th4- FResP44- FRevP4- EP4- EP7- EP10- EP14- FResP40- FResP29- Th1. |
65 |
1) تعالی گرایی | CP1 - UD6- UD4- UD8- UD2- UD11- FResP23- FResP2- FResP7- FResP45- FResP32- FResP30- FResP27- FResP13- FResP 12- FRevP1- FResP34- FResP43- FResP18- FResP36- FResP47- FResP17- FResP24- Th2 - FResP50- FResP49- FresP14- Th6- FRevP3. | 29 |
2) حرفه ای سازی HR | FResP17- CP1- FResP23- Th4- FRevP6- EP1- UD6- FResP33- FResP16- UD2- FRevP1- FResP13- UD7- FResP16- FResP32- UD4- FResP47- FResP2- Th3- UD8- FResP49- FResP34- FResP1- UD3- FResP15-FResP5- FresP14- FResP6- FResP42- FResP37- FResP16- FResP4- FResP19- FResP4. | 34 |
3) بین المللی گرایی | FResP32- FRevP2- FRevP1- FResP22- FResP8- UD4- FResP16- UD7- FResP13- Th3- Th6- CP1- FresP14- Th4- FResP32- FRevP3- FResP44- FResP43- FRevP4- EP4- EP5- EP7- EP10- EP14- FResP40- FResP29- FResP17- Th1- CP1- FResP30- UD3. | 31 |
جامعه آماری پژوهش در بخش کمی و مصاحبه و نظرخواهی شامل 12 نفر از صاحبنظران و خبرگان در حوزه مدیریت منابع انسانی و مدیران مرتبط با این حوزه میباشد. لذا این جامعه به یاری اساتید راهنما و مشاور و متخصصین حوزه مدیریت منابع انسانی دانشگاه شناسایی شدهاند. محقق بر پایه روش هفتگانه سندلوسکی و بارسو1 که شامل مراحل تفصیلی زیر است، وارد فرآیند متاسنتز شده و هر یک از مراحل اجرایی روش متاسنتز را بر اساس مطالعات پیشین به صورت فرآیند ذیل طی نموده است.
شکل(1): مراحل هفتگانه فراترکیب سندلوسکی و بارسو(2007)
برای ارزیابی پایایی در بخش کیفی متاسنتز نیز از ضریب کاپای کوهن استفاده شد که در مطالعه حاضر طی فرآیند لازم، مقدار شاخص کاپا، 70/0 بدست آمد که مقداری معتبر را نشان میدهد.
در مرحله نهایی متاسنتز با بررسی و بازطراحی متغیرهای موضوع، یافتههای حاصل، تجزیه و تحلیل و پس از جمعبندی شاخصهای مستخرج انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم ارائه و در قالب پرسشنامه توسط محققین میتواند به سنجش گذاشته شود. در مرحله دوم روش تحقیق که روش کمی بود مدل اولیه تحقیق با بهرهگیری از روش پیمایشی و کدگذاری ضمن مدنظر قرار دادن شرایط دانشگاههای نسل چهارم در داخل کشور و اسناد فرادستی، بصورت سفارشیسازی شده و بومیسازی، مورد نظرسنجی خبرگان مدیریت منابع انسانی و علوم انسانی قرار گرفت. لذا تحقیق حاضر دارای دو پرسشنامه(حاوی کدها یا شاخصهای مستخرج از متاسنتز) میباشد که به جمع آوری دادهها به منظور نظرسنجی ابتدا از متخصصان دانشگاهی و سپس خبرگان سازمانی در راستای بومیسازی و تکمیل مدل اولیه مستخرج از متاسنتز و نیز آزمون مدل پرداختیم. بدین صورت که منابع دسته اول مورد استفاده در تحقیق در قالب اسناد بالادستی شامل آمارها، نمودارها و متون استنادی مربوطه به سند چشم انداز بیست ساله کشور، نقشه جامع علمی کشور، سیاستهای کلان آموزشی کشور، سیاستهای کلی برنامه توسعه پنجم و ششم، سند راهبردی گفتمان توسعه نظام آموزش، پژوهش و فناوری کشور، قانون خدمات کشوری کارکنان دولت و... و منابع دسته دوم مورد استفاده در تحقیق شامل کتابها، پژوهشها، منابع اینترنتی، سازمانها، پژوهشکدهها و دانشگاههای مربوطه میباشد. ابزار گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر همانگونه که مطرح شد، تشکیل پانل خبرگان در چند مرحله بشرح زیر بود؛
مرحله اول(نظر سنجی از متخصصین و خبرگان در راستای پرسشنامه شماره یک): در این گام از تحقیق حاضر، به منظور نظرخواهی درباره مدل بدست آمده از روش متاسنتز، پرسشنامه شماره یک تدوین و بین 12 نفر از متخصصین دانشگاهی مرتبط با حوزه مدیریت منابع انسانی که واجدین شرایط خبرگان این مطالعه بودند توزیع گردید. این پرسشنامه حاوی مقولات، مفاهیم و کدهای مستخرج از متاسنتز با طیف سه گزینهای(ضروری، مفید ولی غیرضروری است و غیرضروری) جهت اندازه گیری روایی محتوا( CVR) است.
مرحله دوم(اصلاح مدل اولیه تحقیق): پس از آزمون خبرگی در گام نخست، روایی منطقی آن اندازهگیری گردید و نکات و مواردی را که متخصصین به آنها اشاره کرده بودند، جمعآوری و اصلاحاتی در الگوی اولیه پژوهش انجام شد.
مرحله سوم(نظرسنجی از خبرگان در رابطه با پرسشنامه دوم): پرسشنامه دوم تحقیق دربرگیرنده سؤالهایی است که محقق قصد دارد از طریق آن کدها یا شاخصهای انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم را اندازهگیری نماید. در این پرسشنامه از متخصصین خواسته شده است تا از میان کدهای ارائه شده در متن پرسشنامه، در رابطه با مرتبط بودن عبارت در نظر گرفته شده برای کد مدنظر با طیف چهارگزینهای جهت سنجش روایی محتوا(CVI) اظهارنظر نمایند. لذا عبارات و گویهها با توجه به اطلاعاتی که از متن مقالات استخراج شده است، پیشنهاد شده است. پرسشنامه شماره دو نیز میان 12 نفر از خبرگان دانشگاهی مرتبط با حوزه مدیریت منابع انسانی توزیع گردیده است. همچنین محقق جهت تعیین روایی گویهها و سؤالات پرسشنامه، از روش روایی منطقی( روایی صوری2 و روایی محتوایی3) بهرهمند شده است. لازم به ذکر است که جهت تعیین روایی روش متاسنتز و محاسبه روایی مطالعات منتخب و فرآیند کدگذاری از روش CASP بهرهمند شدیم. همچنین جهت تعیین روایی روش متاسنتز و محاسبه پایایی کدهای استخراجی پژوهش حاضر نیز از روش کاپا استفاده شد. به منظور تعیین روایی روش پیمایشی(روایی گویهها و سؤالات پرسشنامه شماره 1و2) نیز همانگونه که در بالا نیز اشاره شد، در تحقیق حاضر محقق از روش روایی منطقی( روایی صوری و روایی محتوایی ) بهرهمند شده است.
الف) تعیین روایی صوری: در تحقیق حاضر جهت ارزیابی روایی صوری، پرسشامه شماره یک و دو در اختیار خبرگان مورد نظر قرار گرفت و پس از اخذ اظهارنظرات آنها، اصلاحاتی در پرسشنامه صورت گرفت. ضمن اینکه حتی الامکان از استفاده از اصطلاحات غیرسلیس خودداری شد. همچنین با لحاظ نمودن دستورالعمل تکمیل پرسشنامه، سعی کردیم تا از بروز نکات مبهم در کدها و شاخص ها اجتناب کرده، تعاریف اجمالی و کامل از معیارها به ضمیمه پرسشنامه مذکور ارسال شود.
ب) تعیین روایی محتوا: در تحقیق حاضر جهت تعیین روایی محتوا در بخش کمی، از دو پرسشنامه که حاوی مقولههای اصلی و فرعی، مفاهیم و کدهای آموزش و بهسازی منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم بود، در اختیار خبرگان قرار گرفت و در نهایت اظهارنظرات نخبهها و متخصصین پانل خبرگان، جمع آوری شد و طبق آنها اقدام به اصلاحاتی در مدل مقدماتی تحقیق اعمال شد. به همین منظور جهت بررسی روایی محتوایی کمی در پژوهش حاضر، از دو ضریب نسبی روایی محتوا(برای پرسشنامه شماره یک که حاوی گویههای مربوط به مقولهها و مفاهیم مستخرج از متاسنتز بود) و شاخص روایی محتوا( برای پرسشنامه شماره دو که مربوط به نظرسنجی در مورد روایی کدهای مستخرج از متاسنتز بود) استفاده گردید؛
محاسبه ضریب نسبی روایی محتوا: جهت تعیین این ضریب از خبرگان درخواست شد تا هر آیتم را بر اساس سه طیف "ضروری است"، "مفید است ولی ضرورتی ندارد" و" غیرضروری است" بررسی نمایند. سپس هر کدام از پاسخها بر اساس فرمول زیر محاسبه گردید؛
در این رابطه nE تعداد خبرگانی است که به گزینه "ضروری است" پاسخ داده اند و N تعداد کل خبرگان است. اگر مقدار محاسبه شده از مقدار جدول لاوشه بزرگتر باشد، اعتبار محتوای آن آیتم پذیرفته میشود. حداقل مقدار روایی برای نمونه در تحقیق حاضر که 12 نفر است، طبق جدول تصمیمگیری لاوشه، در مورد ضریب نسبی روایی محتوا 56/0 میباشد. لذا با توجه به اینکه مقادیر ضریب نسبی محتوا برای تمامی آیتمهای مدنظر بزرگتر از 56/0 شده است، لذا اعتبار محتوایی تمامی آیتمها تأئید میگردد.
[1] Sandelowski and Barroso
[2] Face Validity
[3] Content Validity
جدول)2(: مقادیر ضریب نسبی روایی محتوا برای هر یک از مقولههای فرعی
طیف | ضروری | مفید است ولی ضرورتی ندارد | غیرضروری | تعداد نمونه | مقدار CVR | حداقل مقدار روایی | نتیجه |
مقوله | |||||||
انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی دانشگاههای نسل چهارم | |||||||
1) تعالیگرایی | 10 | 2 | * | 12 | 66/0 | 56/0 | تأئید |
2) حرفه ای سازی | 11 | 1 | * | 12 | 83/0 | 56/0 | تأئید |
3) بین المللیگرایی | 10 | 2 | * | 12 | 66/0 | 56/0 | تأئید |
محاسبه شاخص روایی محتوا: در CVI در طراحی هر گویه نیز پانل خبرگان در مورد میزان مرتبط بودن برای هر آیتم یا گویه اظهارنظر میکنند. سپس از تقسیم تعداد پاسخها در رتبه 1(کاملا مرتبط) و 2(مرتبط اما نیاز به بازبینی) بر تعداد کل پاسخدهندگان، CVI برای هر کد بدست میآید. میانگین CVI، به عنوان CVI مقیاس تعریف میشود. پذیرش هر آیتم یا گویه بر اساس معیار زیر صورت میگیرد؛ اگر نمره CVI کمتر از 70/0 بدست آید گویه غیرقابل قبول بوده و بایستی حذف گردد. اگر نمره CVI بین 70/0 تا 79/0 باشد، گویه سؤال برانگیز بوده و به اصلاح و بازنگری نیاز دارد و اگر نمره CVI بالاتر از 79/0 باشد، گویه مناسب تشخیص داده میشود. با توجه به اینکه مقادیر شاخص روایی محتوا برای اکثر آیتمها(مفاهیم) بزرگتر از 79/0 محاسبه شده است، لذا اعتبار محتوایی تمامی آیتمها(مفاهیم) بشرح جدول زیر ارائه میگردد. بدلیل حجم زیاد کدهای شناسایی شده، از گنجاندن جدول محاسبه شاخص روایی محتوا برای هر یک از کد های کارکرد انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم در ادامه نوشتار اجتناب شد.
جدول(3): محاسبه شاخص روایی محتوا برای هر یک از مفاهیم
طیف | کاملا مرتبط | مرتبط اما نیاز به بازبینی | نیاز به بازبینی جدی | غیر مرتبط | تعداد نمونه | مقدار CVI | حداقل مقدار روایی | نتیجه |
مفهوم | ||||||||
انگیزش و کاربرد مبتنی بر تعالی گرایی | ||||||||
1) ایجاد انگیزه رقابت پذیری با سایر دانشگاههای جهان | 11 | * | 1 | * | 12 | 79/0 | 91/0 | تأئید |
2) ایجاد انگیزه مشارکت پذیر در تمامی امور | 10 | 1 | 1 | * | 12 | 79/0 | 91/0 | تأئید |
3) اعتلای حس اخلاق مداری | 11 | * | 1 | * | 12 | 79/0 | 91/0 | تأئید |
4) ایجاد انگیزه خلاق محوری | 11 | * | 1 | * | 12 | 79/0 | 9/0 | تأئید |
5) استعلای درون دانشگاهی | 10 | 1 | 1 | * | 12 | 79/0 | 91/0 | تأئید |
6) استعلای برون دانشگاهی | 10 | * | 2 | * | 12 | 79/0 | 83/0 | تأئید |
انگیزش و کاربرد مبتنی بر حرفه ای سازی HR | ||||||||
7) تخصص گرایی هوشمندانه | 11 | * | 1 | * | 12 | 79/0 | 91/0 | تأئید |
8) گفتمان سازی | 11 | 1 | * | * | 12 | 79/0 | 1 | تأئید |
9) فرهنگ ممتازی و تراز جهانی | 10 | 1 | * | 1 | 12 | 79/0 | 91/0 | تأئید |
10) حکمرانی مشارکتی | 12 | * | * | * | 12 | 79/0 | 1 | تأئید |
انگیزش و کاربرد مبتنی بر بین المللی گرایی | ||||||||
11) مجازی شدن فرآیندها و زیرساختها | 11 | 1 | * | * | 12 | 79/0 | 1 | تأئید |
12) فراگیر شدن | 10 | 1 | 1 | * | 12 | 79/0 | 91/0 | تأئید |
13) رقابتی شدن | 11 | 1 | * | * | 12 | 79/0 | 1 | تأئید |
14) توسعه پارکهای علم و فناوری | 11 | 1 | * | * | 12 | 79/0 | 1 | تأئید |
15) خصوصی سازی | 10 | 1 | * | 1 | 12 | 79/0 | 91/0 | تأئید |
16) استانداردسازی | 11 | * | 1 | * | 12 | 79/0 | 91/0 | تأئید |
در مرحله نهایی متاسنتز یافتههای حاصل از مراحل قبل بصورت گروهبندی ابعاد، مؤلفهها و شاخصهایی که از ادبیات انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم استخراج و جهت تعیین روایی محتوا به مرحله نهایی انتقال داده و مدل تحلیلی در قالب 3 مقوله و 16 مفهوم، ارائه شد. بدین ترتیب بر اساس مرور ادبیات مربوط به مقوله اصلی انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی و همچنین به استناد بر مطالعات انجام شده در داخل و خارج از کشور و نیز با توجه به حصول اطمینان از گویهها و کدهای مستخرج از متاسنتز و آزمون و اندازهگیری آنها از طریق روایی محتوا و همچنین ارائه اصلاحات لازم از سوی خبرگان، ابعاد و مؤلفههای انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم بصورت جدول زیر ارائه و مدل تحلیلی انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم طراحی شد.
شکل(2): مدل تحلیلی کارکرد انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم
(منبع: مستخرج از متاسنتز و یافتههای بخش کیفی تحقیق)
5- یافتههای بخش کمّی تحقیق
5-1 اجرای FCM برای کارکرد انگیزش و کاربرد مؤثر HR در دانشگاههای نسل چهارم
مرحله اول(ساخت ماتریس تأثیر اولیه( IIM)): ماتریسی است که در آن تعداد شاخصها و نظرات جمعآوری شده از خبرگان است. هر درایه این ماتریس به صورت بیان میشود که در آن میزان مشخص شده اهمیت شاخص ام توسط مین خبره است. بنابراین نظر هر خبره در مورد تمام ویژگیها با یک بردار بیان میشود. بنابراین؛
(1)
نظر خبرهدرخصوص تمام ویژگیهاست. جهت فازیسازی ماتریس IM نیازمند تعریف فازی بردارهای با اختصاص مقادیردرجه عضویت به آنها هستیم. اما اختصاص این مقادیر در بازه [0,1] براساس سطح وابستگی هر درایه تعیین میگردد و چون جهت سنجش سطح وابستگی نیازمند چک کردن تمام حالات ماتریس IM خواهیم بود. در واقع به دنبال بهینهترین توابع عضویت برای هریک از بردارهای نظرات خبرگان خواهیم بود.
جدول (4): ماتریس تعیین اهمیت شاخص( IIM)
مقولههای فرعی کارکرد انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم | نظرات پانل خبرگان | |||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |
ایجاد انگیزه رقابتپذیری با سایر دانشگاههای جهان | 95 | 95 | 90 | 80 | 80 | 80 | 75 | 90 | 95 | 85 | 80 | 80 |
ایجاد انگیزه مشارکتپذیر در تمامی امور | 75 | 70 70 | 85 | 80 | 80 | 70 | 65 | 80 | 60 | 70 | 75 | 70 |
اعتلای حس اخلاقمداری | 90 | 90 | 90 | 80 | 90 | 95 | 95 | 90 | 90 | 90 | 100 | 100 |
ایجاد انگیزه خلاقمحوری | 85 | 80 | 75 | 70 | 95 | 90 | 85 | 70 | 95 | 90 | 90 | 80 |
استعلای درون دانشگاهی | 70 | 60 | 80 | 65 | 75 | 70 | 65 | 65 | 70 | 50 | 60 | 55 |
استعلای برون دانشگاهی | 75 | 70 | 80 | 75 | 75 | 70 | 70 | 70 | 80 | 50 | 60 | 50 |
تخصصگرایی هوشمندانه | 95 | 90 | 85 | 90 | 90 | 80 | 85 | 90 | 90 | 85 | 95 | 95 |
گفتمانسازی | 95 | 90 | 90 | 90 | 95 | 95 | 95 | 95 | 90 | 90 | 85 | 95 |
فرهنگ ممتازی و تراز جهانی | 80 | 70 | 70 | 85 | 80 | 70 | 65 | 60 | 70 | 80 | 75 | 70 |
حکمرانی مشارکتی | 95 | 90 | 100 | 100 | 95 | 95 | 90 | 90 | 80 | 85 | 95 | 100 |
مجازی شدن فرآیندها و زیرساختها | 90 | 90 | 90 | 90 | 90 | 90 | 80 | 80 | 75 | 80 | 85 | 95 |
فراگیر شدن | 80 | 70 | 80 | 85 | 85 | 75 | 80 | 90 | 70 | 65 | 75 | 85 |
رقابتی شدن | 80 | 75 | 85 | 75 | 75 | 75 | 70 | 85 | 80 | 90 | 95 | 80 |
توسعه پارکهای علم و فناوری | 85 | 95 | 85 | 80 | 80 | 75 | 70 | 70 | 85 | 80 | 80 | 90 |
خصوصیسازی | 75 | 70 | 85 | 85 | 85 | 80 | 80 | 80 | 80 | 70 | 90 | 90 |
استانداردسازی | 90 | 80 | 80 | 70 | 70 | 80 | 80 | 80 | 90 | 90 | 80 | 80 |
مرحله دوم(ساخت ماتریس تأثیر فازی(FZIM)): ماتریس فازیسازی شده نظرات خبرگان در جدول زیر آمده است.
جدول (5): ماتریس فازیسازی تعیین اهمیت شاخص( FZIIM)
مقولههای فرعی کارکرد انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم | نظرات پانل خبرگان | |||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |
ایجاد انگیزه رقابتپذیری با سایر دانشگاههای جهان | 1.0000 | 1.0000 | 0.6667 | 0.4286 | 0.4000 | 0.4000 | 0.3333 | 0.8571 | 1.0000 | 0.8750 | 0.5000 | 0.6000 |
ایجاد انگیزه مشارکتپذیر در تمامی امور | 0.2000 | 0.2857 | 0.5000 | 0.4286 | 0.4000 | 0 | 0 | 0.5714 | 0 | 0.5000 | 0.3750 | 0.4000 |
اعتلای حس اخلاقمداری | 0.8000 | 0.8571 | 0.6667 | 0.4286 | 0.8000 | 1.0000 | 1.0000 | 0.8571 | 0.8571 | 1.0000 | 1.0000 | 1.0000 |
ایجاد انگیزه خلاقمحوری | 0.6000 | 0.5714 | 0.1667 | 0.1429 | 1.0000 | 0.8000 | 0.6667 | 0.2857 | 1.0000 | 1.0000 | 0.7500 | 0.6000 |
استعلای درون دانشگاهی | 0 | 0 | 0.3333 | 0 | 0.2000 | 0 | 0 | 0.1429 | 0.2857 | 0 | 0 | 0.1000 |
استعلای برون دانشگاهی | 0.2000 | 0.2857 | 0.3333 | 0.2857 | 0.2000 | 0 | 0.1667 | 0.2857 | 0.5714 | 0 | 0 | 0 |
تخصصگرایی هوشمندانه | 1.0000 | 0.8571 | 0.5000 | 0.7143 | 0.8000 | 0.4000 | 0.6667 | 0.8571 | 0.8571 | 0.8750 | 0.8750 | 0.9000 |
گفتمانسازی | 1.0000 | 0.8571 | 0.6667 | 0.7143 | 1.0000 | 1.0000 | 1.0000 | 1.0000 | 0.8571 | 1.0000 | 0.6250 | 0.9000 |
فرهنگ ممتازی و تراز جهانی | 0.4000 | 0.2857 | 0 | 0.5714 | 0.4000 | 0 | 0 | 0 | 0.2857 | 0.7500 | 0.3750 | 0.4000 |
حکمرانی مشارکتی | 1.0000 | 0.8571 | 1.0000 | 1.0000 | 1.0000 | 1.0000 | 0.8333 | 0.8571 | 0.5714 | 0.8750 | 0.8750 | 1.0000 |
مجازی شدن فرآیندها و زیرساختها | 0.8000 | 0.8571 | 0.6667 | 0.7143 | 0.8000 | 0.8000 | 0.5000 | 0.5714 | 0.4286 | 0.7500 | 0.6250 | 0.9000 |
فراگیرشدن | 0.4000 | 0.2857 | 0.3333 | 0.5714 | 0.6000 | 0.2000 | 0.5000 | 0.8571 | 0.2857 | 0.3750 | 0.3750 | 0.7000 |
رقابتی شدن | 0.4000 | 0.4286 | 0.5000 | 0.2857 | 0.2000 | 0.2000 | 0.1667 | 0.7143 | 0.5714 | 1.0000 | 0.8750 | 0.6000 |
توسعه پارکهای علم و فناوری | 0.6000 | 1.0000 | 0.5000 | 0.4286 | 0.4000 | 0.2000 | 0.1667 | 0.2857 | 0.7143 | 0.7500 | 0.5000 | 0.8000 |
خصوصیسازی | 0.2000 | 0.2857 | 0.5000 | 0.5714 | 0.6000 | 0.4000 | 0.5000 | 0.5714 | 0.5714 | 0.5000 | 0.7500 | 0.8000 |
استانداردسازی | 0.8000 | 0.5714 | 0.3333 | 0.1429 | 0 | 0.4000 | 0.5000 | 0.5714 | 0.8571 | 1.0000 | 0.5000 | 0.6000 |
در این مرحله از اعضای پانل خبرگان خواسته شد تا اهمیت هر یک از مقولههای فرعی را در کارکرد انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم در بازه صفر تا 100(ضریب 5) مشخص کنند. سپس جهت توصیف روابط متقابل در مفاهیم ارائه شده از FCM که مبتنی بر عبارات فازی نادقیق است بهره گرفته شد. بدین صورت که از متخصصان و اعضای پانل خبرگان(12 نفر) درخواست شد با استفاده از مفهوم زبانی، میزان نفوذ مفاهیم بر یکدیگر را استنباط کنند تا برای تبیین روابط موجود میان مفاهیم به فکر و توصیف پرداخته و پیشنهاد خود را هر چند نادقیق توجیه کرده و نفوذ یک مفهوم بر مفهوم دیگری را منفی یا مثبت تعیین و سپس میزان نفوذ را با استفاده از یک متغیر زبانی طیف لیکرت جهت ارزیابی بیان کنند که پاسخهای آنها با استفاده از منطق فازی به عددهای بین صفر و یک تبدیل شد. طیف فازی مورد استفاده در تحقیق حاضر مطابق جدول زیر برای محاسبه شدت نفوذ ابعاد و مؤلفهها میباشد که طبق نظرات خبرگان حوزه منابع انسانی برای کارکرد انگیزش و کاربرد مؤثر در قالب 16مفهوم و 3 مقوله فرعی، 130 کد صحهگذاری شد. از آنجا که اعداد وارد شده در این ماتریس، تولید کننده ماتریسهای بعدی است، از متخصصین امر درخواست شد که این اعداد را با دقت بالایی وارد کنند. هر 12 خبره اهمیت هر یک از شاخص ها را از دیدگاه خود اعلام کردند که وارد نرم افزار Matlab شد. جدول زیر ماتریس تأثیر اولیه( IIM) را نشان میدهد.
مرحله سوم(ساخت ماتریس قدرت تأثیر روابط)(SIRM): ماتریس قدرت تأثیر روابط ماتریسی جهت نمایش میزان همبستگی ویژگیهای استخراج شده است. در پژوهش حاضر تعداد این ویژگیها در کارکرد انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی 16 است، بنابراین ماتریس SIRM در این کارکرد یک ماتریس 16*16 است. ماتریس قدرت تاثیر روابط ماتریسی جهت نمایش میزان همبستگی ویژگیهای استخراج شده است. در پژوهش حاضر تعداد این ویژگیها 16 است بنابراین ماتریس SIRM در کارکرد انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم یک ماتریس 16*16 است. این ماتریس براساس ویژگیهای انتخابی یک ماتریس مشابهت بالا مثلثی تشکیل داده و درایههاي آن را با توجه به معادله (۱) به دست میآوریم. یعنی مشابهت را تعیین میکنیم. ما روشی را انتخاب میکنیم که قرار است مشابهت بین دو ویژگی را نشان دهد و در ضمن نرمالیزه نیز باشد، بنابراین از معادله (۱) استفاده میکنیم. معیار ELLENBERG یک معیار محاسبه وزن است که جهت محاسبه همسایگی بکار میرود و به فرمول زیر است:
(2)
که در آن جمع کل وزنهای مخالف صفر مشابه هم، جمع وزنهایی که در نمونهای هست و در دیگری نیست و نهایتا بر عکس است. تا این مرحله ما یک مرحله کشف همسایگی را کامل انجام دادیم ولی با هر دور برنامه باید همسایگیها به روز نگه داشته شوند که به روش ذیل عمل میکنیم.
1. در هر بازه زمانی کسر مشخص از ویژگیهایی با درجه عضویت پایین مطابق معادله(۲) کم میکنیم. این عمل به علت آن است که حضور ویژگیهایی که در دورهای قبلی همسایگی کمتری نسبت به دیگر ویژگیها داشتند، در این مرحله، کمرنگ شود.
(3)
که در معادله فوق ماتریس مشابهت اصلی، ضریب به روزرسانی و ضریب به یادآوري گذشته است.
2. در این مرحله (مانند ماژول همسایگی اولیه) تا از پرکاربردترین ویژگیها که فراوانی آنها از حد بیشتر باشد را انتخاب کرده و درجه شباهت آنها راعددي مطابق معادله (4) محاسبه میکنیم:
(4)
که در آن مجموعه مقادیر جدید کشف شده در زمان است که داراي به همین ترتیب مجموعه مقادیر جدید کشف شده در زمان است که داراي میباشند.
3. مقادیر درایههایی ماتریس جدید را با ماتریس اصلی مطابقت میدهیم. اگر زوج ویژگی هم در ماتریس اصلی حضور داشت و هم در ماتریس جدید، آنگاه درایههاي ماتریس اصلی را مطابق معادله(5) به روز میکنیم.
(5)
که در آن:
ماتریس مشابهت جدید به دست آمده توسط معادله (۳) است. ماتریس مشابهت اولیه است.
زوج ویژگیهای موجود در ماتریس است.
زوج ویژگیهای موجود در پیمایش جدید هستند.
اگر چنانچه زوج ویژگیهای جدیدي نسبت به ماتریس اولیه پدید آمده بود با توجه به معادله(6)آن را به ماتریس اولیه اضافه میکنیم.
(6)
4. پس از تغییر ماتریس مشابهت، یک گراف مشابهت را تشکیل داده و با پارتیشنبندي مجدد آن با توجه به حد آستانه عمل کشف نهایی همسایگی رابراي تشکیل و یا حذف ویژگی بررسی میشود.
.
جدول(6): ماتریس ضریب همبستگی بین ویژگیها(شاخصها) (SIRM)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | | | | | | | | | | | | | |
|
|
| | | | | | | | | | | | | | |
|
|
|
| | | | | | | | | | | | | |
|
|
|
|
| | | | | | | | | | | | |
|
|
|
|
|
| | | | | | | | | | | |
|
|
|
|
|
|
| | | | | | | | | | |
|
|
|
|
|
|
|
| | | | | | | | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | | | | | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | | | | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | | | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
مرحله چهارم(ساخت ماتریس نهایی FMI))): بردارها همیشه یک رابطه منطقی را نشان نمیدهند و محاسبات ریاضی میتوانند گمراه کننده باشند، بهمین دلیل، نظر خبرگان این حوزه، برای تجزیه و تحلیل دادهها و تبدیل ماتریس SIRM به ماتریسFZIM مورد نیاز است. از روی ماتریس SIRM فوق، طبق جدول ارتباطاتی که بصورت ناچیز یا بیاهمیت هستند، مورد اغماض قرار گرفتند تا ماتریس نهایی FMI جهت انتقال به نرمافزار Mental Modeler و طراحی گراف مربوط به سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی اجرا گردد. این فرآیند به این صورت انجام گرفت که برای سادهسازی هر کدام از خروجیهای ماتریس SIRM، از مبنای عددی میانگین هندسی استفاده کردیم و ماتریس FMI بدست آمد. بدین ترتیب برای عوامل سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاهای نسل چهارم میانگین هندسی معادل 5037/0 محاسبه شد که هر کدام از اعداد کادرهای ماتریس SIRM مقداری ناچیز و بیاهمیت یا کمتر از مقدار عددی محاسبه شده میانگین هندسی داشت و یا به عبارتی دیگر هر رابطه هر شاخص با شاخص مدنظر خیلی کمتر بود، حذف و ماتریس FMI شکل گرفت. به عنوان مثال در ماتریس SIRM چون ارتباط بین مفهوم 8( گفتمانسازی) با مفهوم 15(خصوصیسازی)، معادل 2815/0 است و چون این مقدار ارتباط کمتر از مقدار عددی میانگین هندسی محاسبه شده (5087/0) است، بنابراین از مقدار عددی که نشاندهنده ارتباط ناچیز و ضعیف بین این دو مقوله بود، اغماض کردیم و کادر مربوطه در ماتریس FMI خالی شد تا از پیچیدگی روابط در گراف FCM کاسته شود. بنابراین این ماتریس تنها شامل آن اجزای عددی فازی است که نشاندهنده روابط علّیت بین شاخصها است. قسمتی از ماتریس FMI در جدول زیر مشاهده میشود.
جدول(7): ماتریس (FIM)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
| |
| |
|
| | | |
| |
|
|
|
|
| | | | |
|
| |
|
|
| |
| | |
|
|
|
| | |
| |
| |
|
|
| | | | |
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
| | |
| | |
|
|
|
|
|
|
| | | | |
|
| | |
|
| |
|
|
|
|
|
|
| | | |
| |
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | |
|
|
| | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
| | |
|
| | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | |
| |
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | | | | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | |
| | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
مرحله پنجم(طراحی گراف FCM ): پس از تعیین ماتریس تأثیر نهایی(FMI)، دادههای این ماتریس وارد نرم افزار Mental Modeler شده و نمایش گرافیکی آن با نشان دادن قدرت روابط با یکدیگر مشخص شد. در این نقشه، قطر هر رابطه نشاندهنده قدرت رابطه بین مفاهیم است. هر چه قطر بیشتر باشد، شدت یا قدرت رابطه بیشتر است. شکل 3 نقشه گرافیکی FCM را برای مفاهیم سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم نشان میدهد. از این شکل میتوان نتیجه گرفت که حرفهایسازی از طریق تخصصگرایی هوشمندانه به عنوان یک مفهوم یا عامل عادی و دوطرفه، مهمترین عامل در میان عاملهای مدل است. تأثیرگذاری و تأثیرپذیری این عامل شامل تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم از سایر عوامل است.
جای تعجب نیست که بیشتر عوامل تأثیر مثبتی بر یکدیگر دارند، زیرا مقولههایی که انتخاب شدهاند، در جهت بهبود سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم هستند، بنابراین هم بصورت جداگانه و هم بصورت غیرمستقیم بر سیستم HRM در دانشگاههای نسل چهارم تأثیر مثبت دارند. جدول 8 خروجی نرمافزار Mental Modeler است که وزنهای ورودی، خروجی، درجه مرکزیت و نوع هر عامل را نشان میدهد.
شکل (3): نقشه گرافیکی( FCM ) سیستم انگیزش منابعانسانی در دانشگاههای نسل چهارم
منبع: خروجی نرم افزار Mental Modeler
جدول (8): درجه مرکزیت و نوع عوامل(خروجی نرمافزار Mental Modeler)
نوع مفهوم | درجه مرکزیت | خروجی | ورودی | مقولهها |
عادی | 7.04 | 3.80 | 3.24 | F7 |
عادی | 6.99 | 4.88 | 2.11 | F5 |
عادی | 6.67 | 0.86 | 5.81 | F14 |
عادی | 6.65 | 3 | 3.65 | F9 |
عادی | 6.49 | 2.94 | 3.55 | F11 |
عادی | 6.37 | 5.81 | 0.56 | F2 |
عادی | 6.35 | 0.67 | 5.68 | F13 |
عادی | 6.34 | 3.25 | 3.09 | F10 |
عادی | 6.2 | 5.57 | 0.63 | F3 |
عادی | 6.20 | 3.84 | 2.36 | F6 |
دریافتکننده | 5.79 | 0 | 5.79 | F15 |
انتقال دهنده | 5.7 | 5.7 | 0 | F1 |
عادی | 5.35 | 3.90 | 1.45 | F4 |
دریافتکننده | 5.3 | 0 | 5.3 | F16 |
عادی | 4.93 | 1.33 | 3.61 | F12 |
عادی | 4.27 | 2.77 | 1.5 | F8 |
در پاسخ به این سوال از پژوهش که ابعاد و مؤلفههای سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر نسل جدیدی از منابع انسانی1با رویکرد دانشگاههای
نسل چهارم چیست؟، با استفاده از رویکرد متاسنتز، مقولهها، مفاهیم و کدهای سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم با به اشتراک گذاشتن نظرات پانل خبرگان که متشکل از 12 متخصص حوزه HRM بود، شناسایی و تبیین شدند. جهت برقراری هر کدام از مقولههای(3 مقوله) سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم، مفاهیم(16 مفهوم) و حتی کدهای(130 کد) مجزا با استفاده از مبانی نظری موضوع و نیز مشورت و تأئید متخصصین امر مستخرج شد. جهت برقراری ارتباط بین مقولهها و نیز طراحی FCM انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم، 16 مفهوم در نرمافزار Matlab در قالب ماتریس تعیین اهمیت شاخص ها( IIM)تعریف شد که حاصل بترتیب خروجی ماتریسهای فازی سازی اهمیت شاخصها(FZIM)، تعیین ضریب بین شاخصها(SIRM) و ماتریس نهایی(FMI) بود که توسط کارشناسان و با برآورد میانگین هندسی ماتریس SIRM، تکمیل شد که در نهایت نقشه شناختی شامل روابط بین مفاهیم یا عوامل و شدت آنها ساخته شود. خروجی ماتریس نهایی(FMI) در قالب دادههای ماتریس بالامثلثی جهت طراحی مدل نقشه شناختی فازی(FCM) وارد نرمافزار آنلاین Mental Modeler شد و مدل گرافیکی طراحی و وزنهای ورودی، خروجی، درجه مرکزیت و نوع هر عامل مشخص و دادههای عددی برای ارتباط مستقیم و غیرمستقیم بین عوامل، به تجزیه و تحلیل و نتیجهگیری دقیقتری منجر گردید. تعداد روابط بین 16 مفهوم(اتصالات) نشاندهنده درجه بالایی از تعامل بین عوامل در مدل ذهنی است. در سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم 120 رابطه اصلی وجود دارد که 66 رابطه از طریق میانگین هندسی(5087/0) انتخاب، تعریف و اجرا شد. با توجه به جدول 8 از میان 16 مفهوم موجود در مدل، 1 مفهوم انتقالدهنده(تعالیگرایی از طریق ایجاد انگیزه رقابت پذیری با سایر دانشگاههای جهان) و 2 مفهوم دریافت کننده(بینالمللیگرایی از طریق خصوصیسازی و بینالمللیگرایی از طریق استانداردسازی) است. به عبارت دیگر مفهوم تعالیگرایی از طریق ایجاد انگیزه رقابتپذیری با سایر دانشگاههای جهان در قالب یک عامل فرستنده، به عنوان عامل تأثیرگذار بر دیگر مفاهیم عمل میکند و از مفاهیم دیگر تأثیر نمیپذیرد و با دارا بودن درجه مرکزیت 7/5 در درجه دوازدهم مورد اهمیت بوده و مفاهیم بینالمللیگرایی از طریق خصوصیسازی و بینالمللیگرایی از طریق استانداردسازی در قالب عوامل گیرنده از دیگر مفاهیم موجود در مدل تأثیر میپذیرند و بر دیگر مفاهیم تأثیرگذار نیستند و بترتیب با درجه مرکزیت 79/5 در درجه یازدهم و درجه مرکزیت 3/5 در درجه چهاردهم از نظر متخصصان در انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم حائز اهمیت هستند. 14 مفهوم از مفاهیم 16 گانه نیز عادی یا دوطرفه هستند، به اینصورت که هم بر دیگر مفاهیم تأثیر می گذارند و هم از آنها تأثیر می پذیرند. درجه مرکزیت هر مفهوم نشاندهنده اهمیت آن مفهوم در سیستم است که این مقدار از طریق محاسبه مجموع وزنهای وروی به هر مفهوم و همچنین وزنهای خروجی از مفهوم بدست می آید. وزنهای ورودی به هر مفهوم، نشاندهنده تأثیرپذیری از دیگر مفاهیم و وزنهای خروجی نشاندهنده تأثیرگذاری بر دیگر مفاهیم است. همچنین با توجه به جدول فوق، مفهوم حرفهایسازی از طریق تخصصگرایی هوشمندانه(F7) جزو اهداف اصلی و بسیار مهم مدل محسوب و تأثیر مستقیم مفاهیم دیگر بر این مفهوم محاسبه شد و مورد بررسی قرار گرفت، به این معنا که این مفهوم نیز درجه مرکزیت 04/7 از سوی متخصصین امر به عنوان نخستین عامل مهم برای دستیابی به سیستم مناسب و بهینه انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم معرفی شده است. در این مدل بترتیب دومین مفهوم حائز اهمیت(F5) با درجه مرکزیت 99/6 با عنوان تعالیگرایی مبتنی بر استعلای درون دانشگاهی و نیز مفهوم (F14) با درجه مرکزیت 67/6 با عنوان بینالمللیگرایی از طریق توسعه پارکهای علم و فناوری سومین مفهوم حائز اهمیت معرفی شدند. در آخرین مرحله مدلسازی چندین سیاست یا سناریو با استفاده از نتایج FCM توسعه داده شد.
سناریوها بر اساس شدت نفوذ هر یک از مفاهیم انتخاب شدند. جهت تعیین و مشخص شدن شدت نفوذ هر مفهوم در روش تصمیمگیری، درجه مرکزیت یا همان مجموع مقادیر وزنی خروجی و ورودی هر مفهوم محاسبه و در نظر گرفته شد. با استفاده از خروجیهای FCM برای سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم، چهار سناریو طراحی شد.
سناریوی اول: این سناریو بر اساس 4 مفهوم دارای بیشترین درجه مرکزیت طراحی شده است. بر این اساس مفاهیم حرفهایسازی از طریق تخصصگرایی هوشمندانه( F7)، تعالیگرایی مبتنی بر استعلای درون دانشگاهی(F5)، بینالمللیگرایی از طریق توسعه پارکهای علم و فناوری(F14)، حرفهایسازی از طریق فرهنگ ممتازی و تراز جهانی(F9) که بیشترین درجه مرکزیت را دارند، به عنوان مفاهیم متغیر سناریوی اول انتخاب شدند. این سناریو نشان میدهد که با افزایش 30 درصدی هر کدام از این مفاهیم، چه تغییری در سایر مفاهیم ایجاد میشود. شکل زیر نشان دهنده تغییرات ناشی از افزایش این مفاهیم است.
[1] New Generation of Human Resources
شکل(4): سناریوی اول؛ تغییرات ناشی از مفاهیم F7, F5, F14, F9
شکل(5): سناریوی دوم؛ تغییرات ناشی از مفاهیم F11, F2, F13, F10
شکل(6): سناریوی سوم؛ تغییرات ناشی از مفاهیم F3, F6, F15, F1
شکل(7): سناریوی چهارم؛ تغییرات ناشی از مفاهیم F4, F16, F12, F8
سناریوی دوم: این سناریو بر اساس 4 مفهوم بعدی(دوم) دارای بیشترین درجه مرکزیت پس از سناریوی اول طراحی شده است. بر این اساس بینالمللیگرایی از طریق مجازی شدن فرآیندها و زیرساختها( F11)، تعالیگرایی از طریق ایجاد انگیزه مشارکتپذیر در تمامی امور( F2)، بینالمللیگرایی از طریق رقابتی شدن(F13)، حرفهایسازی از طریق حکمرانی مشارکتی(F10) که بیشترین درجه مرکزیت را دارند، به عنوان مفاهیم متغیر سناریوی دوم انتخاب شدند. این سناریو نشان میدهد که با افزایش 30 درصدی هر کدام از این مفاهیم، چه تغییری در سایر مفاهیم ایجاد میشود. شکل زیر نشاندهنده تغییرات ناشی از افزایش این مفاهیم است.
سناریوی سوم: این سناریو بر اساس 4 مفهوم بعدی(سوم) دارای بیشترین درجه مرکزیت پس از سناریوی دوم طراحی شده است. بر این اساس تعالیگرایی از طریق اعتلای حس اخلاقمداری( F3)، تعالیگرایی از طریق استعلای برون دانشگاهی(F6)، بینالمللیگرایی از طریق خصوصیسازی( F15)، تعالیگرایی از طریق ایجاد انگیزه رقابتپذیری با سایر دانشگاههای جهان( F1) که بیشترین درجه مرکزیت را دارند، به عنوان مفاهیم متغیر سناریوی سوم انتخاب شدند. این سناریو نشان میدهد که با افزایش 30 درصدی هر کدام از این مفاهیم، چه تغییری در سایر مفاهیم ایجاد میشود. شکل زیر نشاندهنده تغییرات ناشی از افزایش این مفاهیم است.
سناریوی چهارم: این سناریو بر اساس 4 مفهوم بعدی(چهارم) دارای بیشترین درجه مرکزیت پس از سناریوی سوم طراحی شده است. بر این اساس تعالیگرایی از طریق ایجاد انگیزه خلاق محوری(F4)، بینالمللیگرایی از طریق استانداردسازی(F16)، بینالمللیگرایی از طریق فراگیر شدن(F12)، حرفهایسازی از طریق گفتمان سازی( F8) که بیشترین درجه مرکزیت را دارند، به عنوان مفاهیم متغیر سناریوی چهارم انتخاب شدند. این سناریو نشان میدهد که با افزایش 30 درصدی هر کدام از این مفاهیم، چه تغییری در سایر مفاهیم ایجاد میشود. شکل زیر نشاندهنده تغییرات ناشی از افزایش این مفاهیم است.
6- نتیجه گیری
6-1 انگیزش منابع انسانی مبتنی بر حرفه ایسازی دانشگاههای نسل چهارم
الف) طبق یافتهها، در بُعد انگیزش منابع انسانی مبتنی بر حرفهایسازی دانشگاههای نسل چهارم، مؤلفههای تخصصگرایی هوشمندانه، گفتمانسازی، فرهنگ ممتازی و تراز جهانی و حکمرانی مشارکتی دخیل هستند. چنانچه طبق متن سند راهبردی آمایش آموزش عالی کشور، وزارت علوم و تحقیقات و فناوری، جهت حرفهایسازی منابع دانشگاهی، شاخصهای آموزش عالی منطبق بر شاخصها و آمارهای موجود در سطح بینالمللی مورد تأکید است. یافتهها طبق مدل و نظرات خبرگان متخصص این حوزه، حاکی از این است که انگیزش منابع انسانی مبتنی بر حرفهایسازی از طریق تخصصگرایی هوشمندانه میتواند با مشخصههایی همچون بکارگیری نیروی متخصص و برجسته برای تدریس، ایجاد نظام و پایگاه دانشی یادگیری دائمی برای حمایت از دانش آموختگان کارآفرین به جامعه، بکارگیری مشاورههای راهبردی و تخصصی و کارشناسی در امور کارآفرینی و تربیت و کاربرد منابع انسانی متخصص و ماهر و توانمند و فناوری کاربردیتر با خدمات علمی و پژوهشی و فرهنگی و اجتماعی از طریق شرکتهای دانش بنیان و Off Spin مطرح شود. همچنین طبق مدل تحقیق، انگیزش منابع انسانی مبتنی بر حرفهایسازی از طریق گفتمانسازی میتواند با مدنظر قرار دادن شاخصهایی از قبیل ایجاد مراکز مشاوره و خدمات فنی در سطح منطقهای و ملی، تقویت شبکهسازی اطلاعاتی و گفتمانسازی، اشاعه فرهنگ ارزشها و هنجارهای متناسب با توسعه سرمايه انسانی در جامعه و ایجاد دورههای آموزشی برای گروهها و انجمنهای حرفهای در دانشگاهها در سطح مدیران محقق گردد. طبق مدل ارائه شده، انگیزش منابع انسانی مبتنی بر حرفهایسازی از طریق فرهنگ ممتازی و تراز جهانی میتواند در قالب شاخصهایی از قبیل حاکم بودن فرهنگ ممتازی در زمینه آموزش و پژوهشِ مدیران دانشگاهی، اعضای هیئت علمی، دانشجویان و کارکنان، تأسیس دانشگاههای مشترک و ایجاد کنسرسیوم دانشگاهی، ایجاد انگیزه برای کارکنان برای رشد و ترقی اداره علمی دانشگاه، ارتقای قابلیت دانشگاه در رفع نیازها و شرایط در حال تغییر و نیاز به پاسخگویی در تصمیمات اتخاذ شدهاش در جهت نسل چهارم دانشگاهی، تمركز بر روی استعدادها اعم از باصلاحیتترین اساتید و پژوهشگران و دانشجویان، درک رویكردهای متفاوت شرایط ممتازی در دانشگاههای تراز جهانی بجای خود اظهاری، رویکرد پژوهش محوری، رویکرد بینالمللی دانشگاهها، آزادی علمی و فضای شور روشنفکری در کانون دانشگاه، دستیابی به مرجعیت علمی و جایگاه برتر آموزش عالی کشور در منطقه و رقابت با نظامهای آموزشی عالی پیشرفته در سطح بینالملل و قرار گرفتن در تراز جهانی نظامهای آموزشی کشورهای پیشرفته، ممتازی در پژوهش، کاربرد بهترین کارکنان دانشگاهی با شرایط کاری بسیار مطلوب، میزان تنوع و تکثر در کاربرد و میزان جذب افراد غیربومی (خارجی) در دانشگاه از طریق شکستن مرزهای ملی و انتخاب و کاربرد برترینها از تمام نقاط جهان و رتبهبندی دانشگاه بر پایه شاخصهای علمی و یا پژوهشی و یا بر اساس میزان دریافت جوایز و یا نشانهای علمی دانش آموختگان و کارکنان دانشگاهی محقق گردد. طبق مدل تحقیق، انگیزش منابع انسانی مبتنی بر حرفهایسازی از طریق حکمرانی مشارکتی در دانشگاههای نسل چهارم میتواند با شاخصهایی همچون تغییر نظام حکمرانی دانشگاهها از طریق استقلال سازمانی دانشگاهها و تصمیمگیریهای اساسی در درون خود دانشگاه در هیئت رئیسه، سیاستگذاری و اداره کردن دانشگاهها از طریق حذف رویکردهای دستوری از بدنه دانشگاه، تدوین شاخصهای کلیدی در ارزیابی عملکرد نهادهای سیاستگذار علم، توجه کافی و وافی به کاربرد علم سیاستگذاری در نحوه حکمرانی منابع انسانی دانشگاهها، ایجاد هماهنگی نهادهای متولی خطمشیگذاری در علوم دانشگاهی، تفاهم در نگاه به مأموریت دانشگاهها و حکمرانی در آموزش عالی و نهایتاً همسویی سازمانها و گروههای ذی نفع در سیاستگذاری آموزش عالی توسط مدیران دانشگاهی محقق گردد.
6-2 انگیزش منابع انسانی مبتنی بر بین المللیگرایی دانشگاههای نسل چهارم
طبق یافتهها، در بُعد انگیزش منابع انسانی مبتنی بر بینالمللیگرایی دانشگاههای نسل چهارم مؤلفههای مجازیشدن فرآیندها و زیرساختها، فراگیرشدن، رقابتیشدن، توسعه پارکهای علم و فناوری و استانداردسازی دخیل هستند. یافتهها طبق مدل و نظرات خبرگان متخصص این حوزه، حاکی از این است که انگیزش منابع انسانی مبتنی بر بینالمللیگرایی از طریق مجازی شدن فرآیندها و زیرساختها میتواند با مشخصههایی از قبیل شبکهسازی و تیمسازی و گسترش دانشگاه مجازی از طریق عرضه اینترنتی و آنلاین خدمات و برنامههای درسی متغیر، قابلیت راهاندازی سامانه شغلی فارغ التحصیلان، بکارگیری و سرمایهگذاری رویکرد مجازی در زیرساخت فناوری و تغییر از قدیمی بودن سیستمهای دانشگاه و اتکای سیستمها به افراد و عدم جزیرهای بودن سیستمهای نرمافزاری در دانشگاه و ارتباط سیستمی میان نرمافزارهای مستقر در معاونتهای مختلف و یا راهاندازی انجمنهای مجازی، شبکههای واحد یا چندجانبه، شبکههای متمرکز و نامتمرکز، شبکههای محلی، شبکههای پراکنده و نیز تعهد دانشـگاه برای حفاظت از آینده مبتنی بر مدل مجازی مسئولانه جهت روابـط گسـترده بـا سـایر دانشـگاهها و داشـتن شـبکههای ارتباطـی بـا نخبـگان دانشگاههای نسل چهارم منطقهای و ملی و بینالمللی در سطح کارکنان غیرهیئت علمی و مدیران دانشگاهی مطرح شود. همچنین انگیزش منابع انسانی مبتنی بر بینالمللیگرایی طبق مدل ارائه شده تحقیق، از طریق فراگیر شدن میتواند با مشخصههایی از قبیل توسعه فراگیر در ایجاد فضای کارآفرینی و نوآوری به خصوص در حوزههای فناوری و میان رشتهای بمنظور خلق ارزش اقتصادی توسط شرکتهای دانش بنیان دانشگاهی و نیز خلق محیط پیرامون به عنوان یک وظیفه دانشگاه نسل چهارمی با هدف نفوذ بر تغییرات محیط پیرامون و حتی تحول فراگیر دانشگاه در هماهنگی با نیازهای اقتصاد دانش بنیان توسط مدیران دانشگاهی محقق گردد. طبق مدل ارائه شده میتوان اذعان داشت که انگیزش منابع انسانی مبتنی بر بینالمللیگرایی از طریق رقابتی شدن میتواند با مشخصههایی از قبیل دمیدن روح رقابتی حاکم بر تمام ابعاد دانشگاه و توانایی دانشگاه در پاسخ به نیازهای جامعه و مفید بودن، ایجاد تحول در نحوه انگیزش و رهبری کارکنان جهت کسب مزیت رقابتی و برتری و برقراری ارتباط میان دانشگاهها و ایجاد بستر رقابتی منطقهای در سطح مدیران دانشگاهی مطرح شود. و نیز انگیزش منابع انسانی مبتنی بر بینالمللیگرایی از طریق توسعه پارکهای علم و فناوری میتواند با شاخصهایی از قبیل ايجاد پارکهای تحقیقاتی جهت انتقال دانش بین صنعت و دانشگاه تولید و انتشار مقالات مفید و توسعه شـرکتهـاي وابسـته بـه پـارکهـاي علـم و فناوري توسط مدیران دانشگاهی محقق گردد. همچنین انگیزش منابع انسانی مبتنی بر بینالمللیگرایی از طریق خصوصیسازی میتواند با مشخصههایی از قبیل بهرهگیری کارآمد و اثربخش از منابع خصوصی و دولتی و... در تأمین نیازهای بازار و جامعه ، اعمال فرهنگ شرکتی مبتنی بر یادگیری و نیز تطبیق مداوم فرآیندهای کاری با تغییرات محیطی و رویهها و خطمشیهای سیاسی وزارتین توسط مدیران دانشگاهی مطرح شود. و همچنین قابل ذکر است که طبق مدل ارائه شده، انگیزش منابع انسانی مبتنی بر بینالمللیگرایی از طریق استانداردسازی میتواند با مشخصههایی از قبیل تحقق اولویتهای دانشگاه و مراقبت دائمی آن در مقابل هدفگذاریهای انجام شده از طریق شاخصها و استانداردهای سنجش عملکرد و تبعیت و کاربرد استاندارد شدن بعنوان یک مؤلفه بینالمللی شدن دانشگاههای کشور در هزاره سوم توسط مدیران دانشگاهی محقق گردد.
6-3 انگیزش منابع انسانی مبتنی بر تعالیگرایی دانشگاههای نسل چهارم
طبق یافتهها، در بُعد انگیزش منابع انسانی مبتنی بر تعالیگرایی دانشگاههای نسل چهارم، مؤلفههای ایجاد انگیزه رقابت با سایر دانشگاههای جهان، استعلای درون دانشگاهی، استعلای برون دانشگاهی، ایجاد انگیزه مشارکتپذیری در تمامی امور، اعتلای حس اخلاقمداری و ایجاد انگیزه خلاق محوری دخیل هستند. یافتهها و نظرات خبرگان متخصص این حوزه، حاکی از این است که انگیزش منابع انسانی مبتنی بر تعالی گرایی از طریق ایجاد انگیزه رقابت با سایر دانشگاههای جهان میتواند با مشخصههایی از قبیل رقابتپذیری پرشتاب و فزاینده در تولید علم و عالم و تقویت قطبهای تولید علم، بومیسازی کاربردهای علوم جدید و علوم انسانی بر اساس نیازهای بومی و نیز ایجاد انگیزه رقابت پذیر و مروج خلاقیت و نوآوری در منابع انسانی دانشگاه محقق گردد. طبق یافتهها پیشنهاد میگردد که انگیزش منابع انسانی دانشگاههای نسل چهارم مبتنی بر تعالیگرایی از طریق ایجاد انگیزه مشارکت پذیر در تمامی امور میتواند از طریق شاخصهایی از قبیل مشارکت در ترویج اخلاق و معنویت در جامعه و یا پژوهش کاربردی و پیشرو در حل مسائل ملی در سطح دانشجویان و اعضای هیئت علمی و کارکنان تعریف شود. همچنین پیشنهاد میشود انگیزش منابع انسانی مبتنی بر تعالیگرایی طبق مدل ارائه شده تحقیق، از طریق استعلای درون دانشگاهی میتواند با مشخصههایی از قبیل افزایش کیفیت و تعالی مربیان و تسهیلات فیزیکی دانشگاه، اعتلای سطح فرهنگ و سواد دیجیتالی و رسانهای و منابع انسانی دانشگاه، اعتلای زیرساختهای پژوهشی و آموزشی کشور در جهت تولید دانش و پویایی علم، اعتلای ارتباط بینالمللی جهت استفاده از استانداردهای بینالمللی کیفیت آکادمیک و اعتلای روحیه اعتمادبنفس و کارآفرینی در منابع انسانی دانشگاه محقق گردد. انگیزش منابع انسانی مبتنی بر تعالیگرایی طبق مدل ارائه شده تحقیق، از طریق استعلای برون دانشگاهی میتواند با مشخصههایی از قبیل غیرمتمرکز بودن دانشگاهها در شهرهای بزرگ، اعتلای روابط بینالمللی دانشگاهها و ایجاد امنیت ملی در چارچوب نیازها و اعتلای قدرت نرم مبتنی بر فناوری در آموزش عالی در منابع انسانی دانشگاه محقق گردد. و نیز پیشنهاد میشود انگیزش منابع انسانی مبتنی بر تعالیگرایی طبق مدل ارائه شده تحقیق، از طریق اعتلای حس اخلاقمداری میتواند با مشخصههایی از قبیل ارزشگرایی و پرورش دانش اخلاقمدار، تولید و مروج فرهنگ ایرانی – بومی و ترویج اخلاق و گستراننده آن در جامعه در منابع انسانی دانشگاه محقق گردد. همچنین انگیزش منابع انسانی مبتنی بر تعالیگرایی طبق مدل ارائه شده تحقیق، از طریق ایجاد انگیزه خلاق محوری میتواند با مشخصههایی از قبیل پروراندن و حفظ دانش آموختگانی مفید و توانمند و با صلاحیت علمی و تخصصی، ارائه فرصت به دانشجویان در باورخلاقیت های خودجوش و راهاندازی کسب و کارهای فناورانه و مدیریت عالمانه و خلق علم جدیدی و پروراندان عالمانی خلاق در سیستم منابع انسانی دانشگاه مطرح شود.
طبق جدول 9 یافتهها نشان میدهد که مفهوم حرفهایسازی از طریق تخصصگرایی هوشمندانه بیشترین اهمیت را در میان سایر مفاهیم دارد. همچنین مفاهیم تعالیگرایی مبتنی بر استعلای درون دانشگاهی، بینالمللیگرایی از طریق توسعه پارکهای علم و فناوری و نیز حرفهایسازی از طریق فرهنگ ممتازی و تراز جهانی به فاصله خیلی ناچیز جزو عوامل مورد اهمیت بعدی هستند که در سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم با درجه مرکزیت قابل ملاحظهای در اولویتهای دوم تا چهارم قرار گرفتهاند. در بین مفاهیم دوطرفه، بینالمللیگرایی از طریق مجازی شدن فرآیندها و زیرساختها، تعالیگرایی از طریق ایجاد انگیزه مشارکت پذیر در تمامی امور، بین المللیگرایی از طریق رقابتی شدن، حرفهایسازی از طریق حکمرانی مشارکتی، تعالیگرایی از طریق اعتلای حس اخلاقمداری و تعالیگرایی از طریق استعلای برون دانشگاهی در اولویتهای بعدی قرار دارند. عامل بینالمللیگرایی از طریق خصوصیسازی در قالب یک مفهوم دریافت کننده در چهاردهمین درجه اهمیت مفاهیم تعریف شده سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم قرار دارد که عامل تعالیگرایی از طریق ایجاد انگیزه رقابتپذیری با سایر دانشگاههای جهان و عامل انتقال دهنده که بر تمامی مفاهیم تأثیر گذاشته و از هیچ مفهومی تأثیر نمی پذیرد و نیز مفهوم تعالیگرایی از طریق ایجاد انگیزه خلاق محوری بعنوان یک عامل دوطرفه با درجه اهمیت کمتری در طبقات بعدی قرار گرفتهاند. عامل بینالمللیگرایی از طریق استانداردسازی نیز در درجه بعدی به عنوان یک مفهوم دریافت کننده، از دیگر عوامل تأثیر پذیرفته و بالعکس بر آنها تأثیری ندارد. همچنین دو مفهوم دوطرفه بینالمللیگرایی از طریق فراگیر شدن و نیز حرفهایسازی از طریق گفتمانسازی در درجات پایین اهمیت قرار دارند که نسبت تأثیرگذاری و تأثیرپذیریشان تا حد خیلی ناچیزی است.
بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده از بخش کیفی و کمّی تحقیق حاضر، پیشنهاد میگردد که دانشگاههای نسل چهارم جهت بهبود سیستم انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی خود در نکته اول به مقوله حرفهایسازی منابع انسانی خود از طریق مفهوم تخصصگرایی هوشمندانه بر اساس کدها و مشخصههای مذبور اقدام نمایند و سپس مقوله تعالیگرایی مبتنی بر استعلای درون دانشگاهی را مبتنی بر مفاهیم و مشخصههای مختص آن در اولویت قرار دهند. در حالت کلی به نظر میرسد نقشه شناختی ذهنی فازی در جهت بهبود این سیستم در حوزه دانشگاههای نسل چهارمی، به ترتیب میتواند بیشتر بر روی مقولهها و مفاهیم دارای وزن، اهمیت و درجه مرکزیتِ بیشتر از قبیل دو مورد نخستین که اشاره شد و نیز مقوله بینالمللیگرایی از طریق مفهوم توسعه پارکهای علم و فناوری، مقوله حرفهایسازی از طریق مفهوم فرهنگ ممتازی و تراز جهانی و مقوله بینالمللیگرایی از طریق مفهوم مجازی شدن فرآیندها و زیرساختها متمرکز باشد.
جدول (9): اولویتبندی مؤلفههای انگیزش و کاربرد مؤثر منابع انسانی در دانشگاههای نسل چهارم
اولویت | مقوله فرعی - مفهوم |
اول | حرفه ایسازی- از طریق تخصصگرایی هوشمندانه |
دوم | تعالیگرایی- از طریق استعلای درون دانشگاهی |
سوم | بین المللیگرایی دانشگاههای ایرانی- از طریق توسعه پارکهای علم و فناوری |
چهارم | حرفهایسازی- از طریق فرهنگ ممتازی و تراز جهانی |
پنجم | بینالمللیگرایی دانشگاههای ایرانی- از طریق مجازی شدن فرآیندها و زیرساختها |
ششم | تعالیگرایی- از طریق ایجاد انگیزه مشارکتپذیری در تمامی امور |
هفتم | بینالمللیگرایی- دانشگاههای ایرانی از طریق رقابتی شدن |
هشتم | حرفهایسازی- از طریق حکمرانی مشارکتی |
نهم | تعالیگرایی- از طریق اعتلای حس اخلاقمداری |
دهم | تعالیگرایی- از طریق استعلای برون دانشگاهی |
یازدهم | بینالمللیگرایی دانشگاههای ایرانی- از طریق خصوصیسازی |
دوازده | تعالیگرایی از طریق ایجاد انگیزه رقابتپذیری با سایر دانشگاههای جهان |
سیزدهم | تعالیگرایی از طریق ایجاد انگیزه خلاق محوری |
چهارده | بینالمللیگرایی از طریق استانداردسازی |
پانزدهم | بینالمللیگرایی دانشگاههای ایرانی از طریق فراگیر شدن |
شانزده | حرفهایسازی از طریق گفتمان سازی |
[1] آذر، خدیجه. ربانی خواه، فهیمه. (1400). شناسایی مؤلفههای مؤثر بر پیدایش و توسعه دانشگاههای نسل چهارم،تحلیل کیفی دیدگاه خبرگان دانشگاهی، فصلنامه آموزش مهندسی ایران، سال 23، شماره 99، ص 95-113.
[7] پورجاوید، سهیلا. خسروی پور، بهمن. علی بیگی، امیرحسین. ( 1399). مؤلفههای نهادینهسازی نسل چهارم دانشگاهها در آموزش عالی کشاورزی ایران، فصلنامه علمی پژوهشی مدیریت آموزش کشاورزی، شماره 55، ص 170- 186.
[13] دانشگاه تربیت مدرس. طرح تحول راهبردی. (1395- 1404). ص1-74.
[25] Akosile, A. L., Ekemen, M. A. (2022). The Impact of Core Self-evaluations on Job Satisfaction and Turnover Intention among Higher Education Academic Staff: Mediating Roles of Intrinsic and Extrinsic Motivation. Behavioral Sciences, 12(7), 236.
[26] Al-Mahdawi, E. (2022). An Overview on Internationalisation within the United Kingdom Higher Education. Social Sciences, Humanities and Education Journal (SHE Journal), 3(1), 7-15.
[27] Amiri, H., Rahimi, F., Biranvand, A. (2022). Investigating the Effect of Trust, Motivation, and Reward on the Desire to Share Knowledge through Social Networks by Shiraz University of Medical Sciences Staff. International Journal of Organizational Leadership, 384-406.
[32] Nziku, C. N., Kahangwa, G. K., Mabagala, S. M. (2022). Benefits of Internationalisation of Higher Education through Mobility of Students and Academic Staff in Tanzania: Case of University of Dar es Salaam. Papers in Education and Development, 39(2).
[35] Zhouying, J. (2005). Globalization, Technological Competitiveness and the ‘Catch-up’ Challenge for Developing Countries: some Lessons of Experience International Journal of Technology Management & Sustainable Development 4(1), 35-46.