بررسی فیتوشیمیایی عصاره گیاهان دارویی گون (Astragalus tragacantha) جمع آوری شده از مناطق رویشی مشکین شهر و اثرات ضد میکروبی آن بر روی برخی از باکتری های شایع دهان و دندان
محورهای موضوعی : کاربرد شیمی در محیط زیستحجت اقبال 1 , مهدی احمدی سابق 2
1 - گروه فیتوشیمی، مرکز تحقیقات علوم پایه، دانشگاه تبریز، ایران.
2 - گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر.
کلید واژه: ترکیبات فنلی, ضد میکروبی, فیتوشیمیایی, گون,
چکیده مقاله :
مقدمه و هدف: اخیراً با توجه به مقاومت روزافزون میکروارگانیسم ها نسبت به آنتی بیوتیکهای رایج، استفاده از ترکیبات فنولی و ضد میکروبی موجود در گیاهان دارویی مورد توجه خاصی قرار گرفته است. مواد و روش: عصاره گون به روش ماسراسیون استخراج و ترکیبات فنلی آنها توسط دستگاه HPLC شناسائی شد، اثر ضد میکروبی عصاره در غلظت های(25، 50 و 100 µg/ml ) مورد بررسی قرار گرفت. این باکتری ها شامل میکروبها و قارچهای شایع، از جمله اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﻣﻮﺗﺎﻧﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﺎﻧﮕﻮﻳﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﺎﻟﻴﻮارﻳﺲ، اﺳﺘﺮﭘﺘﻮﻛﻮﻛﻮس ﺳﻮﺑﺮﻳﻨﻮس، اشرشیاکلی، اﻳﻜﻨﻼ ﻛﻮردﻧﺲ، سودوموناس آنروژینوزا و ﻛﻠﺒﺴﻴﻼ پنوموﻧﻴﻪ بود. جهت بررسی فعالیت ضد میکروبی عصارهها از روش دیسک دیفیوژن و MIC استفاده شد. یافتهها: در بررسی اثر عصاره مورد نظر بر روی باکتریها، مشخص گردید که گیاه دارویی گون کمترین تاثیر مهاری را علیه باکتری استرپتوکوکوس سانگویس و بیشترین اثر مهاری را بر روی قارچ کاندیداگلابراتا دارد. نتایج حاصل از آزمون MIC نیز تایید کننده این اثرات میباشد نتیجهگیری: با توجه به نتایج فیتوشیمایی حاصل از عصاره این تحقیق میتوان بیان نمود که گیاه دارویی مورد مطالعه دارای ترکیبات فنلی آنتی باکتریال میباشند. لذا نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که عصاره گیاه دارویی گون دارای خاصیت ضد-میکروبی مناسب علیه باکتریهای عامل عفونت دهان و دندان میباشد، و به عنوان جایگزینی برای داروهای استاندارد کلرهگزیدین و نیستاتین بیان نمود.
Introduction and purpose: Recently, due to the increasing resistance of microorganisms to common antibiotics, the use of phenolic and antimicrobial compounds in medicinal plants has received special attention.Materials and methods: Gon extract was extracted by maceration method and their phenolic compounds were identified by HPLC, the antimicrobial effect of the extract was investigated in concentrations (25, 50 and 100 µg/ml). These bacteria included common microbes and fungi, including Streptococcus mutans, Streptococcus sanguinis, Streptococcus salivaris, Streptococcus subrinus, Escherichia coli, Icnella cordens, Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumoniae. Disc diffusion and MIC methods were used to investigate the antimicrobial activity of the extracts.Findings: In the investigation of the effect of the desired extract on bacteria, it was found that the medicinal plant Gon has the least inhibitory effect against Streptococcus sanguinis bacteria and the most inhibitory effect on Candida glabrata fungus. The results of the MIC test also confirm these effectsConclusion: According to the phytochemical results obtained from the extract of this research, it can be stated that the studied medicinal plant has antibacterial phenolic compounds. Therefore, the results of the research showed that the extract of the medicinal plant Goon has a suitable anti-microbial effect against the bacteria causing oral and dental infections, and it was expressed as an alternative to the standard drugs chlorhexidine and nystatin.
_||_