ارزیابی مقاومت ارقام گوجه فرنگی علیه بیماریزایی جدایههای قارچ Alternaria alternata f.sp. lycopersici عامل بیماری شانکر ساقه
محورهای موضوعی : آفات گیاهیعادله ایوبیفر 1 , داریوش شهریاری 2 , مژده ملکی 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین- پیشوا، گروه بیماریشناسی گیاهی، ورامین، ایران
2 - بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیع استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ورامین، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین- پیشوا، گروه بیماریشناسی گیاهی، ورامین، ایران
کلید واژه: گوجه فرنگی, شانکر ساقه, Alternaria alternata, مقاومت ارقام,
چکیده مقاله :
در ایـن بـررسـی واکـنـش 27 رقـم از ارقـام گـوجـه فـرنـگـی مـوجـود در کـشـور بـا جـدایـه هـایAlternaria alternata f.sp. lycopersici جمع آوری شده از مناطق مختلف ارزیابی شد. بدین منظور ابتدا اقدام به جمع آوری جدایه هایA. alternata از مناطـق مختـلـف و جهت اثـبـات بیمـاری زایـی از رقـم گـوجـه فرنـگـی Peto Early-CH (رقم حساس به بیماری شانکر ساقه) استفاده شد. برای شناسایی عامل بیماری اندازه گیری های لازم به دو صورت ماکروسکوپی و میکروسکوپی صورت گرفت. به این ترتیب که رنگ پرگنه قارچ و سایر ویژگی های ماکروسکوپی آن روی محیط کشت بررسی و اندام های قارچی نیز زیر میکروسکوپ بررسی شدند و برای هر جدایه میانگین قطر100 اسپور و کنیدیوفور محاسبه گردید. سایر مشخصات نظیر تعداد دیواره، اندازه طول و عرض و رنگ نیز مورد بررسی قرار گرفت. برای انجام آزمایش از بین نمونه های جمع آوری شده یک جدایه بر اساس شاخص شدت بیماری بر روی رقم حساس انتخاب گردید. گیاهچه های ارقام انتخاب شده پس از کاشت و انتقال به گلدان ها در شرایط گلخانه با سوسپانسیون جدایه قارچی عامل مزبور در آزمایشات جداگانه مایه زنی شدند. برای اندازه گیری درصد وقوع بیماری (Disease severity index) روی ساقه، پس از سپری شدن دوره کمون و ظهور علایم بیماری، وضعیت آلودگی گیاهچه ها و هر جدایه جهت محاسبه شاخص شدت بیماری درتیمار ها، بوته ها از نظر گسترش طولی و عمق لکه-های شانکر در قسمت-های طوقه و ساقه ارزیابی شد و بر اساس مقیاس نمره دهی از صفر تا 5 درجه آلودگی تعیین شد. نتایج ارزیابی-ها نسبت به شانکر ساقه نشان داد که سه رقم Ps 550 و Xamen و Super Set در ارزیابی سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری در ساقه ارقام مورد بررسی، کم ترین سطح پیشرفت را نشان دادند و به عنـوان ارقـام مقاوم شناختـه شدند. به منظـور بررسـی تولیـد ترکیبـات خـارج سلولـی توسط قارچ و تعیین نقش آن در ایجـاد بیماری، جـدایـه های عامل بیماری در محیـط PDB (محیـط کشت سیب زمینی- دکستـروز مایع) Potato Dextrose Broth کشت شدند. گیاهچه ها و برگچه های گوجه فرنگی برای بررسی حساسیت به ترشحات برون سلولی (توکسین) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج زیست سنجی برگ و گیاهچه ها و واکنش برگ ها با نتایج حاصل از واکنش ارقام روی ساقه مشابه نبودند اما با توجه به اینکه این بیماری بیش ترین خسارت را روی ساقه گوجه فرنگی ایجاد می نماید سه رقم ذکر شده می تواند به عنوان رقم نسبتا مقاوم معرفی شوند.
In this study the reaction of 27 tomato cultivars available in the country with isolates of Alternaria alternata f.sp. lycopersici collected from different regions were evaluated. For this purpose, to collect isolates from different regions and the pathogenicity of tomato varieties Pete Early-CH (susceptible to stem canker) was used. To identify the pathogen measurements were carried out in both macroscopic and microscopic. In this way, the color of the Colony and other macroscopic properties of the medium were examined under a microscope to examine the treatment of fungal spores and conidiophores and 100 were measured for each isolate was determined as the average. Other specifications, such as number of walls, length, width and color were investigated. A sample collected for testing of isolates susceptible cultivar was selected based on disease severity index. Selected varieties of seedlings after planting and transferred to pots in a greenhouse with suspension isolates of the fungus were inoculated in separate tests to measure disease incidence (Disease severity index) on the stem, after the elapse of the incubation period and the rise . Results of the evaluation showed that three varieties of stem canker Ps 550 and Xamen and Super Set in evaluating the area under the curve progression of the disease in stem cultivars, showed the lowest levels of development and were identified as resistant varieties. In order to study the fungus producing extracellular compounds and their role in the disorder, disease-causing bacteria in the PDB (infantry, dextrose liquid culture medium potatoes) Potato Dextrose Broth were killed. Tomato seedlings and leaflets for susceptibility to extracellular secretions (toxins) were evaluated. .
_||_