بررسی شاخصهای مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه جعفری (Petroselinum sativum) با کاربرد کلات آهن و نانو کلات آهن
محورهای موضوعی : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییمرتضی محمدی 1 , الهام دانائی 2
1 - گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
2 - دانشیار، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
کلید واژه: آهن, جعفری, کلات آهن, نانو کلات آهن,
چکیده مقاله :
آهن یکی از ریزمغذیهای مهم در رشد و نمو گیاهان است. بهمنظور بررسی اثرات کلات آهن و نانو کلات آهن بر شاخصهای موفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه جعفری، پژوهشی در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 3 تکرار و هر تکرار حاوی 3 گلدان، در گلخانه تجاری واقع در شهرستان گرمسار، انجام شد. کلات آهن و نانو کلات آهن هر کدام در سه غلظت صفر، 5/2 و 5 گرم در لیتر در مراحل 4 و 6 برگی روی گیاهان محلولپاشی شد. نتایج صفات مورد ارزیابی نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه در تیمار نانو کلات آهن 5 گرم در لیتر، بود. تیمار کلات آهن 5 گرم در لیتر، بالاترین محتوای کلروفیل کل (4319/5 میلیگرم در گرم وزن تر) را داشت. بیشترین میزان آهن (23/79 میلیگرم در گرم وزن خشک) در تیمار نانو کلات آهن 5 گرم در لیتر، به دست آمد. همچنین بیشترین فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز (46/2 واحد آنزیم در گرم وزن تر) و پراکسیداز (41/8 واحد آنزیم در گرم وزن تر) به ترتیب در تیمارهای کلات آهن 5 گرم در لیتر و نانو کلات آهن 5 گرم در لیتر، بود. لذا با توجه به یافتههای بهدستآمده، استفاده از کلات آهن و نانو کلات آهن 5 گرم در لیتر برای بهبود شاخصهای موفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه جعفری، توصیه میشود.
Iron is one of the important micronutrients in the growth and development of plants. In order to investigate the effects of iron chelate and nano-iron chelate on the morphophysiological and biochemical indicators of parsley, an experiment was conducted in the form of a completely randomized statistical design with five treatments, three replications and each replication containing three pots, in a commercial greenhouse located in Garmsar city. Iron chelate and iron nano-chelate were sprayed on the plants in three concentrations of 0, 2.5 and 5 g/L in 4 and 6 leaf stages. The results of the evaluated traits showed that the highest fresh and dry weight of shoots and roots were in nano iron chelate 5 g/L treatment. Iron chelates 5 g/L treatment had the highest total chlorophyll content. The highest amount of iron (79.23 mg/g dry weight) was obtained in nano iron chelate, 5 g/L treatment. Also, the highest activities of peroxidase and superoxide dismutase enzymes were in iron chelate 5 g/L and nano iron chelate 5 g/L treatments, respectively. Therefore, according to the results of the present research, the use of iron chelate and nano-iron chelate of 5 g/L is recommended to improve the morphophysiological and biochemical indicators of parsley.