بررسی شاخصهای رشد و ترکیب لاشه ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio) در مواجهه با نانوذرات آهن و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیروح اله شیخ ویسی 1 , سید علی اکبرر هدایتی 2 , طاهره باقری 3 , علی جافر نوده 4
1 - دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2 - دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3 - مرکز تحقیقات آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، چابهار، ایران
4 - دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
کلید واژه: رشد, پروبیوتیک, ماهی, نانو ذرات فلزی, بهبود مقاومت,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: استفاده از میکروارگانیزم های مفید نظیر پروبیوتیک ها در جیره غذایی آبزیان یکی از راه های افزایش ایمنی ماهیان است. افزودن پروبیوتیک ها به جیره غذایی باعث افزایش کارایی سیستم ایمنی و افزایش رشد و توسعه سطوح غذایی می شود. این تحقیق به منظور بررسی شاخص های رشد و ترکیب لاشه کپور معمولی(Cyprinus carpio) در مواجهه با نانو ذرات آهن و پروبیوتیک لاکتیو باسیلوس صورت گرفت. روش کار: تعداد250بچه ماهی کپور معمولی به مدت 42 روز در سه دسته ماهیان بدون پروبیوتیک و ماهیان دارای پروبیوتیک سطح A(106 کلی فرم/میلی لیتر) و ماهیان دارای پروبیوتیک سطحB(107 کلی فرم/میلی لیتر) تقسیم شدند. سپس هرکدام از گروه ها 50 درصد غلظت کشنده نانو آهن به مدت ده روز اضافه شد. پروتئین خام از طریق تعیین نیتروژن کل به روش کجلدال، چربی خام از طریق حل کردن چربی در اتر و تعیین مقدار آن به روش سوکسله، خاکستر از طریق قرار دادن نمونه در کوره الکتریکی و رطوبت از طریق خشککردن نمونه ها اندازه گیری شد. یافته ها: میزان رطوبت، خاکستر، درصد افزایش وزن بدن و میزان فاکتور وضعیت لاشه کپور ماهیان نشان داد که شاخص های مذکور در اثر دو سطح پروبیوتیک و آهن اثرات سویی را نمیگذارند، بهطوریکه آنالیز دادهها رابطهی معنیداری را بین تیمارها نشان نداد(05/0<P). میزان پروتئین، افزایش وزن بدن و FCR لاشه ماهی نشان داد که پروبیوتیک و آهن منجر به کاهش میزان پروتئین و FCRلاشه شده و در این میان تاثیر کاهشی آهن به مراتب بیشتر از پروبیوتیک بود، هرچند در مورد میزان افزایش وزن بدن نیز پروبیوتیک منجر به کاهش میزان افزایش وزن بدن لاشه بوده در حالی که افزودن آهن تاثیرات کاهشی پروبیوتیک را خنثی نموده و حتی منجر به افزایش این شاخص ها گردید. در مورد چربی نیز پروبیوتیک و آهن به تنهایی منجر به افزایش میزان چربی لاشه گردیده در حالی که افزودن آهن به تنهایی تاثیر بیشتری بر افزایش این میزان ولی ترکیب آهن و پروبیوتیک اثرات یک دیگر را خنثی نموده و چربی کاهش پیدا کرد. نتیجه گیری: پروبیوتیک تا حدی توانست اثرات نامطلوب ناشی از آهن بر رشد ماهی کپور معمولی را خنثی کرده و تاثیر هم افزایی مثبت داشته باشد.
-جعفری، ف.، هدایتی، ع.، حسینی فر، س.، جافر، ع.، باقری، ط. 1397. تاثیر پیش تیمار الیگوساکارید رافینوز و باکتری بر برخی شاخص های خونی ماهی کاراس در مواجهه با نانو ذره نقره. شیلات ایران، 27(2).161-153.
2-شبهرنگ هرهدشت، م.، میرواقفی، ع.ر. 1391. کاربردهای فناوری نانو در شیلات. ماهنامه فناوری نانو. 11(6). 15-13.
3-شیخ ویسی، ر.، باقری، ط.، سنچولی، ح.، هدایتی، ع. 1396. اثرات سطوح مختلف پروبیوتیک لاکتوباسیلوس و نانوذرات نقره بر شاخص های رشد و ترکیب لاشه بچه ماهی کپور معمولی. فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان. 5(4). 89-73.
4-شیخ ویسی، ر.، هدایتی، ع.، باقری، ط.، جافر نوده، ع. 1396. بررسی شاخصهای خونشناسی ماهی کپور معمولی در مواجهه با نانو ذرات آهن و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس. محیط زیست جانوری، 9(4).222-215.
5-شیخ ویسی، ر.، هدایتی، ع.، باقری، ط.، سنچولی، ح.، نیک دهقان، ن. 1397. بررسی تاثیر پیش تیمار پروبیوتیک لاکتوباسیلوس بر تغییرات شاخصهای خونی ماهی کپور در مواجهه با نانو ذرات نقره. بوم شناسی آبزیان. 7(4)،93-82.
6-شیرمحمد، ف.، محبوبی صوفیانی، ن.، پوررضا، ج. 1383. اثر مکمل فیتاز و مس مازاد جیره بر رشد و ترکیب لاشه کپور معمولی(Cyprinus carpio). مجله علوم و فنون کشاورزی، سال هشتم، شماره چهارم، صفحات 142-133.
7-صحرایی، ح.، هدایتی، ع.، مروانی، ل.، رضائی، خ. 1396. بررسی تغییرات بافت عضله و آنزیم های کبدی ماهی کپور تغذیه شده با نانوذرات اکسید آهن و روی. پژوهش های ماهی شناسی کاربردی. 96-79.
8-طهماسبی، د. 1393. بررسی تغذیه با جیرهی حاوی ویتامینE(آلفا توکوفرول استات) و نانو ذرات سلنیوم بر شاخصهای رشد، بقا، ترکیب لاشه، و میزان آنزیم گلوتاتیون پروکسیداز و مالون دی آلدهید کل بدن در ماهی سفید(Rutilus frisii kutum). پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. 56 صفحه.
9.Andani, H.R.R., Tukmechi, A., Meshkini, S., Sheikhzadeh, N. (2012). Antagonistic activity of intestines andinvestigation of their effects on growth performance andimmune response in rain bowtrout(Oncorhynchus mykiss). Journal of Applied Ichthyology, 28; 728-734.
10.Ashouri, S., Keyvanshokooh, S., Salati, A. P., Johari, S. A., Pasha-Zanoosi, H. (2015). Effects of different levels of dietary selenium nanoparticles on growth performance, muscle composition, blood biochemical profiles and antioxidant status of common carp(Cyprinus carpio). Aquaculture, 446; 25-29.
11.Gong, P., Li, H., He, X., Wang, K., Hu, J., Tan, W., Yang, X. (2007). Preparation and
antibacterial activity of Fe3O4 and Ag nanoparticles. Nanotechnology, 18(28); 285-60.
12.Hai, N.V., Fotedar, R. (2009). Comparison of the effects of the prebiotics(Bio-Mos® andβ-1, 3D-glucan) and the customized probiotics(Pseudomonas synxantha and P.aeruginosa) on the culture of juvenile western king prawns(Penaeus latisulcatus Kishinouye, 1896). Aquaculture, 289; 310-316.
13.Kirjavainen, P.V., El-Nezami, H.S., Salminen, S.J., Ahokas, J.T., Wright, F.A. (1999). The effect of orally administered viable probiotic and dairy Lactobacilli on mouse lymphocyte proliferation. FEMS Immunologyand Medical Microbiology, 26; 131–135.
14.Meshkini, S., Tafy, A.A., Tukmechi, A., Farhang-Pajuh, F. (2012). Effects of chitosan on hematological parameters and stress resistance in rainbow trout(Oncorhynchus mykiss). Veterinary Research Forum, 3(1); 49-55.
15.Rigos, G., Samartzis, A., Henry, M., Fountoulaki, E., Cotou, E., Sweetman, J., Davies, S., Nengas, I. (2010). Effects of additive iron on growth, tissue distribution, haematology and immunology of gilthead sea bream, Sparus aurata . Aquaculture International, 16; 1093-1104.
16.Tukmechi, A., Rahmati Andani, H.R., Manaffar, R., Sheikhzadeh, N. (2011). Dietary administration of mercapto-ethanol treated Saccharomyces cerevisiaeenhanced the growth, innate immune .response and disease resistance of the rainbow trout,Oncorhynchus mykiss. Fish Shellfish Immunol, 30; 923-928.
17.Zhou, X., Wang, Y., Gu, Q., Li, W. (2009). Effects of different dietary selenium sources(selenium nanoparticle and seleno methionine) on growth performance, muscle composition and glutathione peroxidase enzyme activity of crucian carp(Carassius auratus gibelio). Aquaculture, 291(1); 78-81.