بررسی اثر عصاره آبی میوه کبرروی سمیت القا شده با استامینوفن در موش صحرایی
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستی
1 - کارشناس ارشد فیزیولوژی، گروه زیستشناسی، دانشکده علومپایه، دانشگاه ارومیه، ارومیه. ایران
2 - دانشیار بافتشناسی، گروه زیستشناسی، دانشکده علومپایه، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
کلید واژه: هپاتوکسیتیسی, استامینوفن, کاپاریس اسپینوزا,
چکیده مقاله :
مقدمه و هدف:استامینوفن(پاراستامول، APAP) به طور گستردهای به عنوان داروی ضددرد و تب بر استفاده میشود. در مقادیر درمانی استامینوفن دارویی بی خطر است. بااین وجود مقادیر سمی آن میتواند سبب آسیب کبدی گردد. مسمومیت کبدی ناشی از استامینوفن عمدتاً نتیجه استرساکسیداتیو القا شده با متابولیت استامینوفن می باشد. گیاه کبر(Capparis spinosa) در درمان بسیاری از بیماری ها مورداستفاده قرار می گیرد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات حفاظت کبدی عصاره آبی میوه روی مدل آسیب کبدی القا شده با استامینوفن در موش صحرایی انجام گرفت.روش کار:در این مطالعه تجربی حیوانات به صورت تصادفی به 5 گروه(6 موش در هر گروه) تقسیم شدند. گروههای کنترل(سالم و مسموم شده با استامینوفن) نرمال سالین و سایر گروهها عصاره آبی میوه کبر را با دوزهای 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت خوراکی دریافت نمودند. جهت القای سمیت کبدی در انتهای دوره تیمار به همه حیوانات به جز گروه کنترل سالم، استامینوفن(mg/kg 500) خورانده شد.یافته ها:در گروه های دریافت کننده عصاره در مقایسه با گروه مسموم شده با استامینوفن میزان آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز(ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز(AST)، آلکالین فسفاتاز(ALP) و بیلی روبین تام سرم به طور معنی داری کاهش نشان داد(0.05 p). به علاوه مطالعات هیستوپاتولوژی بافت کبد نشان داد که عصاره، سمیت کبدی القا شده با استامینوفن را کاهش دادهاست.نتیجه گیری:نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره میوه کبر احتمالاً به واسطه ویژگیهای آنتی اکسیدانی از سمیت کبدی القا شده با استامینوفن جلوگیری میکند.
Introduction and Objectiv:Acetaminophen(paracetamol, APAP) is a widely used analgesic and antipyretic drug. At the therapeutic doses, APAP is considered a safe drug. However, its toxic doses can lead to liver damage and is often fatal. The hepatotoxicity of APAP is mainly a result of oxidative stress mediated by the metabolite of APAP, that is, N-acetyl-para-benzoquinon imine (NAPQI).The present study was undertaken to evaluate protective activity of the aqueous extract of Capparis spinosa(Capparidaceae) fruit against APAP-induced hepatotoxicity in rats.Material andMethods:In this study, animals randomly were divided into five groups (6 rats in each group). The safe and APAP-intoxicated control groups were received normal saline and the remaining groups received aqueous extract with different doses 50, 100 and 200 mg/kg by gavage. For induction of hepatotoxicity, in the end of the treatment, APAP (500 mg/kg, orally) were given animals except safe control group.Results:The serum levels of alanine aminotransferase(ALT), aspartate aminotransferase(AST), alkaline phosphatase(ALP), and total bilirubin significantly decreased in the groups received the extract when were compared to APAP-intoxicated control (PConclusion:These findings suggest that C. spinosa fruit extract can prevent APAP-induced hepatotoxicity in rats and this is likely mediated through its antioxidant properties