بررسی اثر عصاره آبی میوه کبرروی سمیت القا شده با استامینوفن در موش صحرایی
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستی
1 - کارشناس ارشد فیزیولوژی، گروه زیستشناسی، دانشکده علومپایه، دانشگاه ارومیه، ارومیه. ایران
2 - دانشیار بافتشناسی، گروه زیستشناسی، دانشکده علومپایه، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
الکلمات المفتاحية: هپاتوکسیتیسی, استامینوفن, کاپاریس اسپینوزا,
ملخص المقالة :
مقدمه و هدف:استامینوفن(پاراستامول، APAP) به طور گستردهای به عنوان داروی ضددرد و تب بر استفاده میشود. در مقادیر درمانی استامینوفن دارویی بی خطر است. بااین وجود مقادیر سمی آن میتواند سبب آسیب کبدی گردد. مسمومیت کبدی ناشی از استامینوفن عمدتاً نتیجه استرساکسیداتیو القا شده با متابولیت استامینوفن می باشد. گیاه کبر(Capparis spinosa) در درمان بسیاری از بیماری ها مورداستفاده قرار می گیرد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات حفاظت کبدی عصاره آبی میوه روی مدل آسیب کبدی القا شده با استامینوفن در موش صحرایی انجام گرفت.روش کار:در این مطالعه تجربی حیوانات به صورت تصادفی به 5 گروه(6 موش در هر گروه) تقسیم شدند. گروههای کنترل(سالم و مسموم شده با استامینوفن) نرمال سالین و سایر گروهها عصاره آبی میوه کبر را با دوزهای 50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت خوراکی دریافت نمودند. جهت القای سمیت کبدی در انتهای دوره تیمار به همه حیوانات به جز گروه کنترل سالم، استامینوفن(mg/kg 500) خورانده شد.یافته ها:در گروه های دریافت کننده عصاره در مقایسه با گروه مسموم شده با استامینوفن میزان آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز(ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز(AST)، آلکالین فسفاتاز(ALP) و بیلی روبین تام سرم به طور معنی داری کاهش نشان داد(0.05 p). به علاوه مطالعات هیستوپاتولوژی بافت کبد نشان داد که عصاره، سمیت کبدی القا شده با استامینوفن را کاهش دادهاست.نتیجه گیری:نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره میوه کبر احتمالاً به واسطه ویژگیهای آنتی اکسیدانی از سمیت کبدی القا شده با استامینوفن جلوگیری میکند.