بررسی اثرعصاره آبی دانه ی گیاه سیاه دانه بردژنراسیون نورونهای حرکتی آلفا شاخ قدامی نخاع پس ازکمپرسیون عصب سیاتیک درموش صحرایی
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیمژگان جلالی 1 , مریم طهرانی پور 2 , ناصر مهدوی شهری 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، کارشناسی ارشدگروه زیست شناسی علوم جانوری، مشهد. ایران.
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، استادیار فیزیولوژی جانوری گروه زیست شناسی، مشهد. ایران.
3 - دانشگاه آزاد اسلامی،واحد مشهد، استاد سیتولوژی- هیستولوژی گروه زیست شناسی، مشهد. ایران.
کلید واژه: رت, دژنراسیون, نورونهای حرکتی آلفا, سیاه دانه, عصب سیاتیک,
چکیده مقاله :
زمینه و هدفضایعات اعصاب محیطی به صورت رتروگراد به جسم سلولی نورونهای آلفا رسیده و سبب دژنراسیون مرکزی در نخاع میشود. این احتمال وجود دارد که سیاه دانه از خانواده آلاله به علت داشتن مواد آنتیاکسیدانت از این ضایعات ممانعت کند. هدف از این تحقیق بررسی اثر نوروپروتکتیوی عصاره آبی گیاهNigella sativa (سیاه دانه) بر دژنراسیون آلفا موتونورونهای نخاع پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در رت میباشدروش کار:در این مطالعه 24 سر رت نر نژاد ویستار به وزن 250 تا 300 گرم بهطور تصادفی در چهار گروه شش تایی:کنترل(A)، کمپرسیون(B)، کمپرسیون+ تیماربا عصاره آبی دانه ی گیاه با دوز mg/kg75 (C)، کمپرسیون+تیمار با عصاره ی آبی دانه ی گیاه با دوز mg/kg50 (D) تقسیم شدند. درگروه کنترل عضله در محل عصب سیاتیک بدون آسیب شکافته و در گروههای کمپرسیون و تیمار با عصاره، عصب سیاتیک پای راست تحت کمپرسیون (60 ثانیه) قرار گرفت. در گروههای تیمار عصاره با دوزهای 75 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم وزن موش در دو نوبت بهصورت داخل صفاقی تزریق شد. پس از 28 روز رتها با روش پرفیوژن تثبیت و پس از نمونه برداری از قطعات کمریL2-L4نخاع و پاساژ بافتی از آنها برشهای 7 میکرونی سریال تهیه گردید. در برشها پس از رنگ آمیزی با آبی تولوئیدین شمارش نورونهای حرکتی شاخ قدامی نخاع به روش دایسکتور انجام شده و دادههابااستفاده ازنرم افزار Minitab 14و آزمونهای آماریT-test و ANOVAتجزیه وتحلیل شدندیافتهها:دانسیته نورونی درگروه کمپرسیون (32650) نسبت به گروه کنترل241803)کاهش معنی داری داشت و دانسیتهی گروهC(661350) و گروه D(1261287) نسبت بهگروهکمپرسیون افزایش معنیداری نشانداد(001/0Pنتیجهگیری:این مطالعه نشان دادکه عصاره آبی دانهی گیاه سیاه دانه باعث افزایش دانسیته نورونهایحرکتی آلفا شاخ قدامی نخاع رتها باکمپرسیون عصب سیاتیک میگردد واین افزایش دانسیته نورونی با میزان عصاره دریافتی ارتباط دارد.
Inroduction and Objective: Peripheral nervous system damages reverse as retrograde to alpha neuron cell bodies and cause spinal degeneration . It is probable that Nigella sativa from Ranunculaceae family can prevent the injury progress because of antioxidant effect. The aim of this study is Nuroprotective effect of Nigella sativa aquatic extract on alpha motoneurons degeneration after Sciatic nerve injury in rats.Materials and Methods: In this study, 24 wistar rats with average body weight of 250 to 300 gr were divided randomly to four groups. Animals were divided each consisting eight members; A: control, B: compression, C: compression + treatment with 75 mg/kg aquaticextract, D: compression + treatment with 50 mg/kg aquatic extract. In compression group, the right leg Sciatic nerve get through compression (60sec), in treated groups, in addition to compression extract was injected (2time, every week, I.P). After for weeks of post – operations in which lumbar segments of spinal cord L2-L4 were sampled, processed, and serially sectional and stained with toluidine blue, the number of alpha motoneurons was counted using dissector method. Data was analyzed with using Minitab-14 software, ANOVA an d T- tests.Results: Neuronal density was (65032) and180324) in compression and control groups respectively (P66) in comparing compression group (PConclusion:This study showed that aquatic extract of Nigella sativa leaves increases the density of alpha motoneurons in spinal cord after sciatic nerve compression in Rats. The increase in neuronal density is relevant to the amount of extract used.