بررسی اثرعصاره آبی دانه ی گیاه سیاه دانه بردژنراسیون نورونهای حرکتی آلفا شاخ قدامی نخاع پس ازکمپرسیون عصب سیاتیک درموش صحرایی
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیمژگان جلالی 1 , مریم طهرانی پور 2 , ناصر مهدوی شهری 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، کارشناسی ارشدگروه زیست شناسی علوم جانوری، مشهد. ایران.
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، استادیار فیزیولوژی جانوری گروه زیست شناسی، مشهد. ایران.
3 - دانشگاه آزاد اسلامی،واحد مشهد، استاد سیتولوژی- هیستولوژی گروه زیست شناسی، مشهد. ایران.
الکلمات المفتاحية: رت, دژنراسیون, نورونهای حرکتی آلفا, سیاه دانه, عصب سیاتیک,
ملخص المقالة :
زمینه و هدفضایعات اعصاب محیطی به صورت رتروگراد به جسم سلولی نورونهای آلفا رسیده و سبب دژنراسیون مرکزی در نخاع میشود. این احتمال وجود دارد که سیاه دانه از خانواده آلاله به علت داشتن مواد آنتیاکسیدانت از این ضایعات ممانعت کند. هدف از این تحقیق بررسی اثر نوروپروتکتیوی عصاره آبی گیاهNigella sativa (سیاه دانه) بر دژنراسیون آلفا موتونورونهای نخاع پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در رت میباشدروش کار:در این مطالعه 24 سر رت نر نژاد ویستار به وزن 250 تا 300 گرم بهطور تصادفی در چهار گروه شش تایی:کنترل(A)، کمپرسیون(B)، کمپرسیون+ تیماربا عصاره آبی دانه ی گیاه با دوز mg/kg75 (C)، کمپرسیون+تیمار با عصاره ی آبی دانه ی گیاه با دوز mg/kg50 (D) تقسیم شدند. درگروه کنترل عضله در محل عصب سیاتیک بدون آسیب شکافته و در گروههای کمپرسیون و تیمار با عصاره، عصب سیاتیک پای راست تحت کمپرسیون (60 ثانیه) قرار گرفت. در گروههای تیمار عصاره با دوزهای 75 و 50 میلی گرم بر کیلوگرم وزن موش در دو نوبت بهصورت داخل صفاقی تزریق شد. پس از 28 روز رتها با روش پرفیوژن تثبیت و پس از نمونه برداری از قطعات کمریL2-L4نخاع و پاساژ بافتی از آنها برشهای 7 میکرونی سریال تهیه گردید. در برشها پس از رنگ آمیزی با آبی تولوئیدین شمارش نورونهای حرکتی شاخ قدامی نخاع به روش دایسکتور انجام شده و دادههابااستفاده ازنرم افزار Minitab 14و آزمونهای آماریT-test و ANOVAتجزیه وتحلیل شدندیافتهها:دانسیته نورونی درگروه کمپرسیون (32650) نسبت به گروه کنترل241803)کاهش معنی داری داشت و دانسیتهی گروهC(661350) و گروه D(1261287) نسبت بهگروهکمپرسیون افزایش معنیداری نشانداد(001/0Pنتیجهگیری:این مطالعه نشان دادکه عصاره آبی دانهی گیاه سیاه دانه باعث افزایش دانسیته نورونهایحرکتی آلفا شاخ قدامی نخاع رتها باکمپرسیون عصب سیاتیک میگردد واین افزایش دانسیته نورونی با میزان عصاره دریافتی ارتباط دارد.