جداسازی باسیلوس های سرئوس از مواد غذایی و مطالعه تاثیر سایتو توکسیسیته آنها بر روی سلول های Vero
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیزهرا دیلمی خیابانی 1 , شهرزاد نصیری سمنانی 2
1 - استادیار دانشکده علوم پایه و پزشکی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان. ایران
2 - استادیار دانشکده علوم پایه و پزشکی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان. ایران
کلید واژه: HBL, , سلول های Vero, باسیلوس سرئوس, NHE, PCR,
چکیده مقاله :
مقدمه و هدف:باسیلوس سرئوس از مهم ترین باکتری های عامل مسمومیت غذایی در انسان می باشد. انتروتوکسین های سه جزیی این باکتری شامل کمپلکس های HBLو NHEمی باشد که از ژن های این کمپلکس می توان جهت شناسایی سویه های بیماری زا استفاده نمود. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع ژن های انتروتوکسیژنیک در باسیلوس سرئوس های جدا شده از مواد غذایی مختلف و اثر آن بر روی سلول های Veroمی باشد.روش کار:در این مطالعه، 220 نمونه غذایی شامل 80 فرآورده گوشتی آماده، تعداد 20 نمونه لبنیات شامل شیر پاستوریزه و محلی و پنیر، خامه و بستنی و20 نمونه برنج و100 نمونه سالاد های سرو شده در رستوران های شهر تبریز و زنجان در بین سال های 1393-1391 جمع آوری شده و از نظر آلوده بودن به باکتری باسیلوس سرئوس هم از نظر بیوشیمیایی و هم مولکولی بررسی گردید. سپس سویه های حاوی کمپلکس NHEHBLو یا هردو کمپلکس با پرایمرهای اختصاصی و روش PCRتفکیک شدند. باسیلوس سرئوسهایی که هر دو کمپلکس را دارا بودند، جهت بررسی میزان سایتو توکسیسیتی سلول های Veroاستفاده شد.یافته ها:از نمونه های غذایی مورد مطالعه، 100 نمونه آلوده به باسیلوس سرئوس بودند که از این تعداد 40 جدایه حاویNHE ، 23 نمونه حاوی HBLو 17 نمونه هر دو کمپلکس را نشان دادند. انکوباسیون سلول های Veroبا باسیلوس سرئوس های حاوی HBLو NHEنشان داد که این باکتری ها اثر سایتو توکسیک بر روی آن ها داشته و باعث تغییر شکل و از بین رفتن 80 درصد سلول ها شدند.نتیجه گیری:استفاده از تکنیک و روش سریع PCRبرای تشخیص حضور باسیلوس سرئوس انتروتوکسیژنیک در غذا از اهمیت زیادی برخودار است تا از سلامتی غذای مصرفی اطمینان حاصل شود. افزایش اطلاعات درباره بیماری زایی و شیوع ژن های عامل مسمومیت می تواند باعث کاهش مسمومیت های غذایی گردد.
Inroduction and Objective:Bacillus cereusis an important enterotoxigenic food borne pathogen. It contains NHE and HBL complex enterotoxins. The genes of these complex can be used for characterization of enterotoxin production in B. cereus. The objective of this study is to detect enterotoxigenic B. cereus and assessing the incidence of it in foods.Material and Methods:220 food samples including; 80 meat products, 20 dairy, 20 rice and 100 salad samples, have been collected in the years 2012-2014. Using biochemical and molecular tests, the B. cereus positive food samples has been detected. B.cereus isolates checked for NHE and HBL complex by specific primers. B. cereus isolates which contain both NHE and HBL have been used for cytotoxic assay on Vero cells.Results: Among 100 B.cereus isolates, 40 contain NHE, 23 contain HBL and 17 isolates contain both complexes. The recent isolates have been used for cytotoxic assay on Vero cells.Conclusion: PCR is a prompt, reliable method for detection of enterotoxigenic bacteria. Enhancing awareness about virulence and prevalence of genes involved in food poisoning would be effective in prevention of food poisoning.