تعیین برخی خواص فیزیکی پسته و مغز آن (ارقام بومی قزوین)
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییمحمد غلامی پرشکوهی 1 , میلاد محمدی شمامی 2 , شهرام محسنی 3 , علی ماشاء الله کرمانی 4 , احسان عبدالعلی زاده 5
1 - دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، گروه ماشینهای کشاورزی، تاکستان، ایران
2 - دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، گروه ماشینهای کشاورزی، تاکستان، ایران
3 - مدرس مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان اردبیل، اردبیل، ایران
4 - استادیار پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، ایران
5 - دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، گروه ماشینهای کشاورزی، تاکستان، ایران
کلید واژه: پسته قزوین, پسته بویین زهرا, خواص فیزیکی, خواص هندسی, ضریب اصطکاک استاتیکی,
چکیده مقاله :
مقدمه:بدون دانستن خصوصیات فیزیکی و مکانیکی مواد کشاورزی امکان بررسی مسائل مربوط به فرآوری، حمل و نقل و نگه داری مواد میسر نخواهد بود. در این تحقیق، برخی خواص فیزیکی دانه و مغز پستۀ ارقام قزوینی(قزوینی و بویین زهرا)،تعیین شد و تاثیر رطوبت در سطوح مختلف بر این خواص بررسی شد. مواد و روش ها:خصوصیات فیزیکی پسته که شامل ابعاد اصلی (طول،عرض،ضخامت)، جرم، کرویت، میانگین قطر هندسی و حسابی، مساحت سطح رویه، حجم حقیقی، چگالی حقیقی، چگالی توده، تخلخل و ضریب اصطکاک استاتیکی می باشد، در پنج سطح رطوبتی بر پایۀ تر (3/5%، 12%، 19/5%، 27%، 35/5%) مورد آزمایش قرار گرفت. یافته ها:نتایج بررسی خواص هندسی نشان داد که رطوبت تأثیر معنی داری بر ابعاد، میانگین قطر هندسی و حسابی، کرویت، مساحت سطح رویۀ دانه و مغز پسته هر دو رقم داشت. نتیجه گیری: با افزایش رطوبت کلیۀ خواص ذکر شده هر دو رقم (قزوینی و بویین زهرایی) افزایش یافت. خواص ثقلی دانه و مغز پستۀ ارقام قزوینی با افزایش رطوبت افزایش پیدا کرد. افزایش رطوبت، ضریب اصطکاک دانه و مغز هر دو رقم پسته را در همۀ سطوح اصطکاکی (چوب، شیشه، آلومنیوم، پلاستیک) افزایش داد.یشترین ضریب اصطکاک برای پسته رقم قزوینی و بویین زهرایی روی سطح آلومنیوم و کمترین آن روی سطح پلاستیک بدست آمد و برای مغز پسته رقم قزوینی و بویین زهرایی بیشترین ضریب اصطکاک روی سطح چوب و کمترین آن به ترتیب روی سطح پلاستیک و شیشه بدست آمد.
Introduction: Understanding the physical and mechanical characteristics and knowledge of agricultural products are important and vital and knowledge steps for post harvesting storage and preservation. In this study, several physical properties of the Qazvinian cultivars (Qazvini and Boein zahra) of pistachio nut and their kernel and the effect of different levels of moisture content on their characteristics were evaluated.Materials and Methods: Physical properties that consisted of dimensional specifications such as three major diameter (length, width, thickness), unit mass, sphericity, geometric and arithmetic mean diameter, surface area, true volume, true density, bulk density, porosity and the static coefficient of friction at five levels of moisture content (3.5%, 12%, 19.5%, 27%,35.5% ) were measured.Results: The results of this investigation concerned with geometrical properties indicated that moisture had significant effects on the dimension, geometric and arithmetic mean diameter,sphericity, surface area of pistachio nut and its kernel in both cultivars.Conclusion: By increasing the moisture content, all the listed properties of both cultivars (Qazvini and Boein Zahra) have been increased. The highest static coefficient of friction for Qazvini and Boein Zahra cultivars is on aluminum and the lowest is on plastic surfaces. The kernels of Qazvini and Boein Zahra pistachio, had the highest coefficient on wood and the lowest coefficient on plastic and glass surfaces respectively.