بررسی تأثیر استراتژی های سازگاری با تغییرات اقلیم بر امنیت غذایی باغداران خرده پا
محورهای موضوعی : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزیسعیده سادات ابراهیمی 1 , فرهاد لشگرآرا 2 , سید مهدی میردامادی 3 , مریم امیدی نجف آبادی 4
1 - دانشجوی توسعه کشاورزی واحد علوم تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی
2 - گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاوزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاوزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4 - گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاوزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: کشاورزان خرده پا, امنیت غذایی خانوار, استراتژی های سازگاری, تغییر اقلیم,
چکیده مقاله :
این مطالعه به منظور بررسی تأثیر استراتژیهای سازگاری با تغییرات اقلیم بر امنیت غذایی باغداران خرده پا در استان قزوین انجام شد. 456 باغدار از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه چهار بخشی استفاده شد. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری با استفاده از Smart-PLS 3.0 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاکی از آن بود که 89 درصد از خانوارها نسبت به توانایی تأمین مواد غذایی مطمئن نبودند، کیفیت غذای 76 درصد از خانوارها ناکافی بود و 71 درصد از آنها کمبود مصرف مواد غذایی داشتند. همچنین، استراتژیهای زراعی و غیر زراعی نقش مثبت و معنی داری بر نقش کشاورزان در سازگاری با تغییرات اقلیمی داشت، ضمن اینکه، استراتژیهای زیرساختی و حمایتی نیز تاثیر معنی داری بر نقش دولت و نهادهای روستایی در سازگاری با تغییرات اقلیمی داشته است. همچنین تاثیر نقش کشاورزان و نقش دولت و نهادهای روستایی در بهبود ابعاد امنیت غذایی مثبت و معنی دار بود ولی تنها در ارتباط با نقش کشاورزان بر بعد مصرف مواد غذایی تاثیر معنی داری مشاهده نشد.
Thus, this study was done to investigate the impacts of climate change adaptation strategies on smallholder household food security among horticultural crop farmers. 456 farmers were selected through stratified random sampling. A questionnaire was utilized for data collection consisting of four sections. Data were analyzed with structural equation modeling using Smart-PLS 3.0. 89 percent of households were anxious and uncertain about food supply, 76 percent were households with insufficient food quality, and 71 percent did experience the inadequate quantity of food intake and its physical consequences. Also, farming and non-farming strategies had a positive and significant impact on the role of farmers in adapting to climate change, while infrastructure and support strategies had a significant impact on the role of government and rural institutions in adapting to climate change. In addition, the effect of the role of farmers and the role of government and rural institutions in improving the dimensions of food security was positive and significant, but only in relation to the role of farmers on food consumption was not observed.
_||_