تحلیلی بر مشکلات موجود در قلمرو کشت و صنعت چای ایران
محورهای موضوعی : جغرافیای سیاسی
1 - ندارد
کلید واژه: کشت و صنعت چای, ایران, بحران تولید, شرایط اکولوژیکی, فرآوری محصول, نظام بازرگانی,
چکیده مقاله :
کشت چای در سال 1279 توسط کاشف السلطنه در ایران رایج گردید . چای اکنون در وسعتی حدود34000 هکتار در ساحل جنوبی دریای خزر کشت م یشود و 107 کارخانه در مناطق کشت مشغول فرآوری اینمحصول می باشند. تا سا ل های اخیر حدود 6/47 درصد مصرف کشور از تولید داخلی تأمین می شد و بقیه از خارج وارد می گردید. در سال های اخیر سهم تولید داخلی از کل مصرف کشور به 5/12 درصد تنزل یافته است . اکنون بیش از صد سال از آغاز فعالیت کشت و صنعت چای ایران م یگذرد ولی این صنعت در شرایط بحرانی قرار دارد. این بحراندر سال 1383 باامتناع کارخانه ها از خرید برگ سبزچای شدت گرفت.درک مشکلات موجود در قلمرو کشت و صنعت چای ایران و عوامل مؤثر آن هدف اصلی تحقیق حاضر م یباشد.تحقیق مبتنی بر داده هایی است که از طریق پژوهش میدانی در 11 مزرعه نمونه چایکاری و مطالعه برخیاسناد آرشیو سازمان چای کشور و دیگر منابع مدون جمع آوری شده است.داده های جمع آوری شده از طریق بررسی ضریب همبستگی بین متغیرها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در بررسی روابط خطی بین متغیرهای کیفی از ضریب همبستگی ناپارامتری اسپیرمن استفاده شده است. نتیجه نشان می دهد که ویژگی های اکولوژیکی، نظام مالکیت اراضی، سیاست قیمت گذاری برگ سبز، شیوهفرآوری محصول و نظام بازرگانی مجموعه بهم پیوسته ای را تشکیل م ی دهند که در بحران کشت و صنعت چایایران اثر دارند. در نتیجه چای ایران کیفیت مناسبی نداشته و قادر به رقابت در بازار نمی باشد.
The cultivation of tea was made popular in Iran in 1899 by Kashefosaltaneh . Itis currently cultivated in an expansive area covering approximately 34000hectare inthe southern coast of the Caspian Sea and now over 107 plants are processing andproducing this crop in different areas of tea cultivation.By recently years about 47.6 percent of national tea consumption was supplieddomestically and the rest was imported. In recent years, the NDP share in proportion towhole national consumption has degraded (decreased) to 12.5%. Now over onehundred years have passed since the earlier date of tea cultivation begun. Thisindustry, however faces its critical conditions.This crisis was intensified and accelerated in 2004 due to the refusal show by plants tobuy the green tea leaf .This research mainly aims to identity the existing problems of tea cultivation andindustry as well as the effective factors affecting it. The research is based on data thatwere obtained through field research in eleven model tea cultivation farm and throughstudying some documents extracted from archives in national tea organization andother processed sources. Additionally, the collected data were analyzed by reviewingcorrelation coefficient between the variables. Also Spearman's non-parametriccorrelation coefficient was used to investigate the linear correlation betweenqualitative variables.The result shows that the ecological condition, land ownes system, green leafpricing system and policy, method of producing tea and commercial system allconstitute interrelated collection that influence the crisis of tea cultivation and industryin Iran. As a result, Iranian tea has no suitable quality and the authorities can notsupply more qualitative tea than the competition.