اثر پودر دارچین (Cinnamomum zelanicum) در جیره غذایی بر شاخصهای رشد، بقا و ترکیبات شیمیایی عضله ماهی کپور معمولی
محورهای موضوعی : جنگلداریسولماز برتینا 1 , مژده چله مال دزفول نژاد 2
1 - دانشآموخته کارشناسیارشد رشته تکثیر و پرورش آبزیان، گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران.
2 - استادیار گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران.
کلید واژه: پودر دارچین, ترکیب شیمیایی, فاکتورهای رشد و بقا, کپور معمولی,
چکیده مقاله :
در این پژوهش اثرات تغذیه با پودر دارچین (Cinnamomum zelanicum) به غذای ماهی کپور و تاثیر آن بر ترکیبات شیمیایی عضله کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 240 عدد بچه ماهی کپور معمولی با وزن متوسط 12/1 ±14/11 گرم در چهار تیمار 0، 5، 10 و 15 گرم در کیلوگرم پودر دارچین برای مدت 60 روز در 12 مخزن فایبر گلاس 135 لیتری مورد تغذیه قرار گرفتند. در اول دوره و پایان دوره، از هر تیمار 10 نمونه تصادفی ماهی جهت سنجش شاخص های رشد (درصد رشد ویژه، نرخ رشد نسبی، افزایش وزن، افزایش طول، ضریب تبدیل غذایی، نسبت بازده پروتئین) و فاکتور وضعیت ترکیبات شیمیایی (رطوبت، پروتئین، چربی، فیبر و خاکستر) به آزمایشگاه ارسال گردید. تقریبا تمام شاخص های رشد مورد مطالعه که شامل افزایش وزن، افزایش طول، نرخ رشد نسبی، درصد رشد ویژه و نسبت بازده پروتئین در تیمار تغذیه شده با جیره حاوی 10 گرم در کیلوگرم خوراک پودر دارچین بودند، افزایش معنی داری نسبت به تیمار شاهد داشت (05/0P< ). درصد بقا ماهیان بالا بود و بیشترین درصد ماندگاری ماهیان در تیمار 10 گرم در کیلوگرم خوراک پودر دارچین بود. آنالیز ترکیبات شیمیایی نشان داد که بیشترین میانگین پروتئین و رطوبت تیمارهای پژوهش، در تیمار 10 گرم در کیلوگرم خوراک پودر دارچین بود و بیشترین میانگین چربی و کربوهیدرات عضله در تیمار شاهد می باشد. بین میانگین فاکتورهای فیبر و خاکستر تیمارهای آزمایش اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0<P). بر این اساس افزودن دارچین به میزان 10 گرم در کیلوگرم خوراک ماهی کپور پیشنهاد می گردد.