بررسی امکان جانشینی اوراق بهادار ریسک حوادث فاجعهآمیز با بیمههای اتکائی رایج در صنعت بیمه کشور
محورهای موضوعی : دانش مالی تحلیل اوراق بهاداردکتر کامبیز پیکارجو 1 , حانیه داودی رستمی 2
1 - نویسنده مسئول و طرف مکاتبات
2 - ندارد
کلید واژه: حوادث فاجعه آمیز, نگهداری ریسک, بیمه اتکایی, روشهای انتقال ریسک, اوراق بهادار ریسک, شبیهسازی مونت کارلو, ارزش در معرض ریسک,
چکیده مقاله :
بحث چگونگی برآورد هزینهای اجتماعی و خسارات مالی ناشی از وقوع انواع حوادث فاجعهآمیز امروزه یکی از مهمترین مباحثی است که در حوزه علوم اقتصاد و مدیریت مطرح میباشد به طوری که سالانه بسیاری از مراکز تحقیقاتی جهان، طرحها، مقالات و پایاننامهای مختلف دانشگاهی را حمایتهای مالی و اطلاعاتی میکنند تا شاید بتوان راهکارهائی اجرائی برای جبران غرامات حاصل از وقوع چنین حوادثی با مقیاس بزرگ یافت. پس از سال 2004 در متن ادبیات دانش محاسباتی اقتصادمالی و مدیریت مالی روشهای انتقال ریسک موسوم بهART از محبوبیت بیشتری برخوردار گردید. به طوری که بسیاری از مقالات و تحقیقات به دنبال راهکار استفاده از روشهایART رفتند تا بتوانند این بارخسارتی ناشی از این حوادث را از طریق چرخه توزیع ریسک حداقل نمایند و یا در صورت وجود سودآوری جانشینهائی برای روشهای مرسوم انتقال ریسک مانند بیمه بیابند. با بررسی وضعیت حوادث فاجعهآمیز مشخص میگردد که در ایران نیز تعداد حوادث فاجعهآمیز بالاتر از متوسط استانداردهای جهانی است اما شدت این حوادث از لحاظ خسارات جانی و مالی از متوسط آمارهای جهانی کمتر است. البته این امر سبب گردیده است تا این ریسک که بطور مرسوم از طریق عملیات بیمه اتکائی واگذار میگردد و حجم به سزائی از آن نیز به بازارهای خارج منتقل میگردد که این امر سرازیری سودهای هنگفت به سوی بیمهگران اتکائی خارجی در کوتاه و میان مدت میشود. در این شرایط با توجه به اینکه حجم نگهداری ریسک صنعت بیمه کشور کمتر از حد جذب این سود میباشد، بنظر میرسد که استفاده از روشهای دیگر انتقال ریسک مانند انتشار اوراق بهادار ریسک- که سبب توسعه داد و ستدهای جدید از کانال بورس اوراق بهادار شده و همچنین سهم سودی که به بازارهای خارج منتقل میگردید میتواند در داخل کشور تقسیم گردد- روشی مناسب خواهد بود. لذا در این تحقیق با برآورد رابطه غیرخطی بین خسارات ناشی از حوادث فاجعهآمیز و میزان سرمایههای مورد بیمه در معرض حادثه، تابع توزیع خسارت(با توجه به دادههای تاریخی) با استفاده از رویکرد ریاضی شبیهسازی مونتکارلو استخراج و سپس با برآورد ارزش در معرض ریسک، محدودهای از تابع توزیع زیان شرطی که سودآوری مطلوبی دارد را به عنوان منطقه مناسب چاپ ریسکهای اوراق بهادار ریسک انتخاب کردیم. نتیجه آنکه با توجه به برآوردهای انجام شده 4/4 میلیارد ورق بهادار ریسک را به حداقل ارزش اسمی1000 ریال میتوان چاپ و بفروش رساند که این رقم منطقهای از تابع توزیع زیان را دربر میگیرند که طی دوره زمانی 47 ساله مورد بررسی تنها ضریب خسارتی معادل 33 درصد داشتهاند و این منطقهای است که خارج از ظرفیت نگهداشت صنعت بیمه ایران بوده و سالانه 67 درصد متوسط سود آن به جیب شرکتهای بیمه اتکائی خارجی میرود.
After 2004, Alternative Risk Transfer (ART) has been more popular in the Litriture of Financial Economics & Financial Management. For using ART, many Researches Pursue Resolution, which Minimize Claims of this Catastrophe, through Risk Distribution Cycle, or if any Profitability, find Subsititutions of ART; such as Insurance. However, we study about this, by Estimating Nnon-linear relation between Claims of Catastrophe and Insured Risk Capitals(IRC), Accounting Loss Distribution Function(LDF), given Historical Data(HD) & using Monte Carlo Simulation(MCS) and then, Stimating Value at Risk(VaR) of Conditional Loss Distribution Function of Catastroph(CLDFC), which has almost Optimal Profitability.