بررسی انواع معافی و تخفیف مالیات بر اقلام خوراکی و متعلقات آن در سنگنبشتههای فرمان دوره قاجار
محورهای موضوعی : تاریخ ایران دوره اسلامی
1 - گروه تاریخ واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران ایران
2 - گروه علمی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی تهران ایران
کلید واژه: کتیبه (سنگنبشته), فرمان, معافیت و تخفیف مالیات, کشاورزی, نان, خبازی, قصابی, دوره قاجاریه,
چکیده مقاله :
فرمانروایان قاجار با روشی که از سلسلههای پیشین برای ماندگاری احکام در قالب سنگنبشتهها درک کرده بودند، بعضی از فرمانهای خود را در اماکن عمومی برخی از شهرها، نقر کردند تا بدین طریق مردم را نسبت به دستورات خویش آگاه و نظمی خلل ناپذیر در اخذ، معافی و تخفیف موارد مالیاتی مورد نظر خود، پدید آورند. پرسش این مقاله از جایگاه و میزان اهمیت کتیبههای فرامینی است که قوت رعایا را مابین دیگر موضوعات متنوع سنگنبشتههای قاجاری، همچون منع بدعت و حذر از ظلم و حذف برخی رسومات یا معافی و تخفیفات مالیاتی از جمله به برخی از اصناف، مورد توجه قرار دادهاند. روش تحقیق در مقاله حاضر، تاریخی-تطبیقی با رویکرد کیفی بوده که به تشریح و تحلیل دادهها منجر شدهاست. به منظور بهرهمندی از منابع اصلی و دست اول، شیوه گردآوری مطالب نیز اسنادی، کتابخانهای بودهاست. یافته اساسی نوشته حاضر این است که آنچه که به خوراک اصلی رعایا مربوط میگشت، از جمله مقولهی نان، امور خبازی، قصابی از جهت اهمیت و نیاز به کنترل نرخها و فراوانی و رونق آن در صدر توجهات حکومت و عناوین نقر شده در سنگنبشتهها قرار میگیرد و پر شمار میشوند. این پژوهش بر آن است تا با ارزیابی محتوای سنگنبشتههای فرامین دوره قاجار به اهمیت جایگاه مقولات غذایی در این اسناد بپردازد و برخی جلوههای آن را مشخص کند.
The Qajar rulers, using the method they had learned from previous dynasties to preserve decrees in the form of stone inscriptions, engraved some of their decrees in public places in some cities, in order to make people aware of their decrees and create an unbreakable order in collecting, exempting, and reducing the taxes they wanted. The question of this article is the status and importance of decree inscriptions that have considered the strength of the subjects among other diverse topics of Qajar stone inscriptions, such as prohibiting innovation and warning against oppression and eliminating some customs or tax exemptions and reductions, including for some guilds. The research method in the present article is historical-comparative with a qualitative approach that has led to the description and analysis of data. In order to benefit from original and first-hand sources, the method of collecting materials was also documentary and library. The main finding of the present paper is that what was related to the main food of the subjects, including bread, bakery, and butchery, was at the forefront of the government's attention and the titles mentioned in the inscriptions were numerous due to the importance and need to control prices, abundance, and prosperity. This research aims to evaluate the content of the Qajar period's Faramin inscriptions and to address the importance of the position of food categories in these documents and to identify some of its manifestations
