بررسي اثر سن زدگی روی خواص فیزیکو شیمیایی و آفلاتوکسین پسته
محورهای موضوعی : آفات و بيماري هاي گياهيخاطره نکویی 1 , فاطمه حسن زاده داورانی 2
1 - علوم باغبانی فیزیولوژی پس از برداشت
2 - گروه گیاهپزشکی،واحد رفسنجان،دانشگاه آزاد اسلامی،رفسنجان،ایران
کلید واژه: مغز پسته, آفت زدگی, , آفلاتوکسین, کیفیت پسته,
چکیده مقاله :
پسته یکی از محصولات خشکبار، با اهمیت اقتصادي و صـادراتی بالا و بومی ایران می باشد و بـه خـاطرکیفیـت عـالی آن دربـین کشــورهاي تولیــد کننــده، ایــن محصول ازمرغوبیــت ویــژه اي برخوردار است. یکی از مشکلات اساسی در زمینه تولید محصولات خشـکبار در عرصۀ مصرف صادرات پسته، آلودگی آن به تولید سـم آفلاتوکسـین اسـت. آفت زدگی یکی از دلایل کاهش کیفیت پسته توسط آفت سن برای ورود انواع قارچ ها به ویژه قارچ مولد آفلاتوکسین می باشد. در این راستا نمونه برداری از ترمینال های فرآوری پسته در شهر کرمان انجام شد. پس از جداسازی میوه سن زده از میوه سالم نمونه ها در سه تکرار با شرایط کاملاً ایزوله و در دمای حدود C ⁰ 9 به ازمایشگاه جهت سایر بررسی ها منتقل شدند. صفت های درصد چربی، درصد پروتئین، میزان قند کل، میزان آفلاتوکسین در زمان های صفر، 2 و 4 ماه اندازه گیری شدند. نوع طرح انتخاب شده فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی و برای آنالیز واریانس از نرم افزار SASاستفاده شد. میزان صفت قند کل در تیمار پسته آفت زده کمتر از میانگین پسته سالم که به عنوان پسته شاهد آزمایش انتخاب شده بود. آفت سن که به مغز میوه خسارت زده است باعث افزایش تنفس میوه شده و در نتیجه میزان پروتئین که تابعی از قند کل است، نیز در این آزمایش کاهش پیدا کرده است. نتایج این آزمایش نشان داد بالاترین میزان آفلاتوکسین در تیمار زمان اندازه گیری 4 ماه و در نمونه دارای سن و کمترین میزان صفت در تیمار نمونه سالم در زمان 2 ماه حاصل شد. پسته هایی که از نظر ویژگی هاي فیزیکی و شیمیایی داراي میزان بالاي آفت زدگی و یا داراي آسیب دیدگی زیادي هستند مغز پسته آنها نیز در برابر حمله قارچها آسیب پذیرتر می باشند و در نتیجه میزان آفلاتوکسین در آنها نیز افزایش می یابد.
Pistachio is one of the nicotine products of high economic value and native to Iran and due to its excellent quality among the producing countries, this product is of special importance. One of the main problems with the production of nuts in the field of export of pistachios, its contamination is the production of aflatoxin poison. In this regard, sampling of pistachio processing terminals was carried out in Rafsanjan. After isolating the old fruit from healthy fruits, the specimens were transferred to the laboratory for three replications with completely isolated. Oil percentage, protein percentage, total glucose, aflatoxin content, total microorganisms count and mold and yeast count were measured at 0, 2 and 4 months. The design of the selected factorial design was completely randomized and SAS software was used for analysis of variance. The results of this experiment show that the highest total number of mold and yeast count was observed in the treatment period of 4 months and in the sample with the mirid bug and the lowest mold and yeast attributes with an average of 100 g / g in healthy sample at zero time. On the other hand, the highest number of total microorganisms count in the 4-month measurement period and in the sample with the age and the least trait of microorganisms in the healthy sample at zero and the highest amount of aflatoxin in the treatment time of 4 months and in the sample with mirid bug and the lowest trait was obtained in healthy samples at 2 months.
1. Alavi A. 2004. Mycotoxins in Agriculture and Food Security. First edition, Tehran, Agricultural Sciences Publications Application. 871 pages.
2. Allameh A. and Razzaghi M. 2001. Mycotoxins. First edition, Tehran, Imam Hussein University Press. 678 pages.
3. Allameh, Abdul Amir. Razzaghi Abyaneh, Mehdi. 2001. Mycotoxins – Imam Hussein Printing and Publishing Institute.
4. Chesemore, R. G. 1993. Letter to State Agricultural Directors, State Feed Control Officials, and Food, Feed and Grain Trade Associations. September 16, 1993. U.S. Food and Drug Admin-istration, Washington, D.C. Castelo M M, Sumner S S, Bullerman L B (1998), Stability of fumonisins in thermally processed corn products, J. Food Protect., 61(8), 1030–3.
5. Fattahi, M. 1995. Ecology of wild pistachio. Proceedings of the First National Seminar on Pistachio, Natural Resources and Livestock Research Center of Ilam Province. 62-26.
6. Gradziel T.M., and Wang D. 1994. Susceptibility of california almond cultivars to aflatoxigenic Aspergillus flavus. Hort Science 29, 33-35.
7. Hashemi Rad, H. (1999). Identification of the egg parasitoids of the pistachio stink bugs, Brachynema spp., and Acrosternum spp. and biology of Trissolcus agriope (Hym.: Scelionidae) in Rafsanjan. M.Sc. thesis. Shahid Chamran University, Ahwaz, Iran. (In Persian).
8. Hashemi Rad, H. (2004). Injurious true bugs of pistachio orchards in Kerman province. Iranian Pistachio Research Institute, Iran. (In Persian).
9. Malekpour, A., & Bayati, S. (2016). Simultaneous determination of aflatoxins in pistachio using ultrasonically stabilized chloroform/water emulsion and HPLC. Food analytical methods, 9(3), 805-811
10. Mehrnejad, M., Panahi, B. 2006. The influence of hull cracking on Aflatoxin contamination and insect infestation in Pistachio nut. 2(73):
11. Mohamadi Moghadam, M., Arjoman Kermani, M., Moradi Ghahdarijani, M., Mortazavi, A., A., Avaz Abadian, A., Alavi, H. 2007. Study of the status of pistachio contamination in processing terminals in Semnan province and evaluation of the resistance of pistachio cultivars to Aspergillus flavus and aflatoxin B1. Research Plan, Agricultural Research, Education and Extension Organization. R-1067313
12. Mohammadi, A., M. Haqdel, and H. Alaei. 2015. Production of healthy pistachios using fungal biocontrol agents. The first national conference "Pistachios and Health" "Healthy Pistachios". September 15 and 16, 2015.
13. Mohammadi, S., M. Mohammadi Moghadam., A. Moshirian and R. Amir Abdolhayan. 2015. Investigation of the contamination rate of pistachios in South Khorasan Province with Aspergillus flavus fungus. National Conference on Scientific Approaches in the Green Gold Industry, Pistachio.
14. Moradi, M., Hokmabadi, H., Fani, S.R.2015. A study of the effects of fungal growth on aflatoxins in post-operative wounds. Food Technology & Nutrition .Vol. 12 / No. 2
15. Mortazavi, A, Tabatabayi F. Fungal Mycotoxins, 1th ed. Mashhad: Ferdowsi Mashhad University Publication;1997. 14-25.
16. Mortazavi, S. M., Tabatabaei Yazdi, F., Faragi, H., Ghaforian, Arekesh, M., Faragi, H. 2014. Study of aflatoxin levels in pistachios and the effect of physical and chemical characteristics. Innovation in food science and technology. 6(1): 45-53.
17. Ozturk, I., Sagdic, O., Yalcin, H., Capar, T. D., & Asyali, M. H. (2016). The effects of packaging type on the quality characteristics of fresh raw pistachios (Pistacia vera L.) during the storage. LWT-Food Science and Technology, 65, 457-463.
18. Rajaee, Ahmad. 2009. Antioxidant and antimicrobial properties of pistachio shells. Food Industry News Network.
19. Sedaghat, Nasser. 2007. Extraction of pistachio oil and investigation of its quality characteristics under storage and packaging conditions. First National Conference on Pistachio Processing and Packaging.
20. Sharafati A. 2008. Practical Pistachio Processing. First edition, Tehran, Sarva Publications. 120 pages.