بررسی تأثیر وزن پیاز و منابع تأمین نیتروژن بر خصوصیات مورفولوژیکی و عملکرد زعفران (Crocus sativus L.)
محورهای موضوعی : پژوهش های به زراعیمحسن یوسفی 1 , امیرحسین شیرانی راد 2
1 - دانش¬آموخته دکتری، گروه زراعت، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران
2 - استاد موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
کلید واژه: زعفران, کود دامی, عملکرد کلاله, وزن پیاز, وزن خشک گل ,
چکیده مقاله :
این تحقیق بهمنظور بررسی اثر وزن پیاز و منابع آلی و شیمیایی تأمین نیتروژن و مقدار نیتروژن بر صفات مورفولوژیکی و عملکرد کلاله گیاه زعفران در سال 1398-99 در شهرستان قزوین به اجرا درآمد. آزمایش به¬صورت آزمایش کرت¬های خردشده در قالب طرح بلوك¬هاي كامل تصادفي در 4 تكرار انجام شد. عوامل آزمایش شامل: منابع تأمین نیتروژن در چهار سطح (N1: 100% کود اوره، N2: 67% کود اوره + 33% کود دامی، N3: 67% کود دامی + 33% کود دامی و N4: 100% کود دامی) و وزن پیاز در 3 سطح (W1: 10-6 گرم ، W2: 6-4 گرم ، W3 : 4-2 گرم) بودند. نتایج نشان داد که اثر منابع تأمین نیتروژن، وزن پیاز و اثر متقابل آنها بر تعداد بنه، تعداد گل و عملکرد کلاله (محصول نهایی) در سطح یک درصد معنی¬دار بودند. نتایج مقایسه میانگین¬های اثر متقابل منابع تأمین نیتروژن و وزن پیاز نشان داد که بیشترین عملکرد کلاله متعلق به پیازهای 10-6 گرمی در شرایط کودی 33 درصد کود اوره + 67 درصد کود دامی با میانگین 662/3 کیلوگرم در هکتار بود و کمترین مقدار مربوط به پیازهای 4-2 گرمی در شرایط استفاده 100 درصد از کود اوره با میانگین 877/1 کیلوگرم در هکتار بود. بهطورکلی یافته¬های تحقیق تایید نمود که افزایش استفاده از منابع آلی نیتروژن سبب بهبود عملکرد اقتصادی زعفران شد. طبق نتایج حاصل از تحقیق ترکیب تیماری 33 درصد کود اوره + 67 درصد کود دامی جهت دستیابی به بیشترین میزان عملکرد قابل توصیه است.
This research was carried out in order to investigate the effect of onion weight and organic and chemical sources of nitrogen supply and nitrogen amount on the morphological traits and stigma yield of saffron plant in Qazvin. This experiment was carried out as a split-plot experiment in the form of a randomized complete block design in 4 replications. The test factors include: sources of nitrogen supply at four levels (N1: 100% urea fertilizer, N2: 67% urea fertilizer + 33% animal manure, N3: 67% animal manure + 33% animal manure and N4: 100% animal manure) and corm weight was in 3 levels (W1: 6-10 grams, W2: 4-6 grams, W3: 2-4 grams). The results showed that the effect of nitrogen supply sources, corm weight and their mutual effect on the number of corms, the number of flowers and the yield of stigma (final product) were significant (P≤0.01). The results of comparing the averages of the mutual effect of nitrogen supply sources and corm weight showed that the highest stigma yield belonged to corms of 6-10 grams in the fertilizer conditions of 33% urea fertilizer + 67% animal manure with an average of 3.662 kg/ha and the lowest amount was related to corms of 2-4 grams under the condition of using 100% of urea fertilizer with an average of 1.877 kg/ha. In general, the results showed that increasing the use of organic nitrogen sources improved the economic yield of saffron. According to the results of this research, the treatment combination of 33% urea fertilizer + 67% animal manure is recommended for the best yield.