تاثیر محلولپاشی نانو کلات آهن، پتاسیم و روی بر صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه دارویی مرزه (Satureja hortensis L.)
محورهای موضوعی : پژوهش های به زراعیحسن هداوند میرزایی 1 , الهام دانائی 2
1 - دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
2 - دانشیار، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
کلید واژه: آهن, پتاسیم, روی, مرزه, نانو کلات,
چکیده مقاله :
استفاده از فناوری نانو در کلیه عرصهها از جمله کشاورزی در حال گسترش است. به منظور مطالعه اثر محلولپاشی نانو کلات آهن، پتاسیم و روی بر صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه مرزه (Satureja hortensis)، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با 7 تیمار شامل دو سطح نانو کلات آهن، پتاسیم و روی (3 و 6 میلیگرم در لیتر) در 3 تکرار انجام شد. پس از گذشت حدود 4 هفته از زمان کشت بذر مرزه در بستر مناسب، محلولپاشی با نانو کلات آهن، پتاسیم و روی به مدت یک هفته هر دو روز یکبار انجام شد. گلدان بدون محلولپاشی به عنوان شاهد بود. پس از رسیدن گیاه به مرحله مناسب برداشت و عرضه به بازار مصرف، صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه مانند وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، کلروفیل کل برگ، میزان آهن، پتاسیم و روی برگ ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی در تیمار نانو کلات آهن 6 میلیگرم در لیتر و بیشترین وزن تر و خشک ریشه در تیمار نانو کلات پتاسیم 6 میلیگرم در لیتر بود. بیشترین محتوای کلروفیل کل در تیمار نانو کلات آهن 6 میلیگرم در لیتر بدست آمد. بیشترین میزان آهن، پتاسیم و روی به ترتیب در تیمارهای نانو کلات آهن 6 میلیگرم در لیتر، نانو کلات پتاسیم 6 میلیگرم در لیتر و نانو کلات روی 6 میلیگرم در لیتر بود. بنابراین، با توجه به نتایج تحقیق میتوان بیان نمود که تیمار 6 میلیگرم در لیتر عناصر مورد استفاده بر بهبود صفات کمی، کیفی گیاه مرزه موثر است.
The use of nanotechnology is expanding in all fields, including agriculture. In order to study the effect of foliar application of iron, potassium and zinc nano chelate on the morphophysiological characteristics of savory plant (Satureja hortensis), an experiment was conducted in the form of a completely randomized statistical design with 7 treatments including two levels of iron, potassium and zinc nano chelate (3 and 6 mg/liter) in 3 replications. After about 4 weeks have passed since the cultivation of savory seeds in a suitable Media, foliar spraying with nano chelate of iron, potassium and zinc was done once every two days for a week. The pot without foliar spraying was used as a control. After the plant reached the appropriate stage of harvesting and marketing, the morpho-physiological traits of the plant such as fresh and dry weight of shoot and root, total chlorophyll of leaf, iron, potassium and zinc content of the leaf were evaluated. The results showed that the highest fresh and dry weight of the shoot was in iron nano chelate 6 mg/liter treatment and the highest fresh and dry weight of the root was in potassium nano chelate 6 mg/liter treatment. The highest total chlorophyll content was obtained in iron nano chelate of 6 mg/liter treatment. The highest amounts of iron, potassium and zinc were respectively in iron nano chelate 6 mg/liter, potassium nano chelate 6 mg/liter and zinc nano chelate 6 mg/liter treatments. Therefore, according to the results of the research, the treatment concentration of 6 mg/liter of the used elements can be recommended to improve the quantitative and qualitative traits of the savory plant.