تاثیر محلولپاشی نانو کلات آهن، پتاسیم و روی بر صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه دارویی مرزه (Satureja hortensis L.)
الموضوعات : پژوهش های به زراعیحسن هداوند میرزایی 1 , الهام دانائی 2
1 - دانشآموخته کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
2 - دانشیار، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
الکلمات المفتاحية: آهن, پتاسیم, روی, مرزه, نانو کلات,
ملخص المقالة :
استفاده از فناوری نانو در کلیه عرصهها از جمله کشاورزی در حال گسترش است. به منظور مطالعه اثر محلولپاشی نانو کلات آهن، پتاسیم و روی بر صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه مرزه (Satureja hortensis)، آزمایشی در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با 7 تیمار شامل دو سطح نانو کلات آهن، پتاسیم و روی (3 و 6 میلیگرم در لیتر) در 3 تکرار انجام شد. پس از گذشت حدود 4 هفته از زمان کشت بذر مرزه در بستر مناسب، محلولپاشی با نانو کلات آهن، پتاسیم و روی به مدت یک هفته هر دو روز یکبار انجام شد. گلدان بدون محلولپاشی به عنوان شاهد بود. پس از رسیدن گیاه به مرحله مناسب برداشت و عرضه به بازار مصرف، صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه مانند وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، کلروفیل کل برگ، میزان آهن، پتاسیم و روی برگ ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی در تیمار نانو کلات آهن 6 میلیگرم در لیتر و بیشترین وزن تر و خشک ریشه در تیمار نانو کلات پتاسیم 6 میلیگرم در لیتر بود. بیشترین محتوای کلروفیل کل در تیمار نانو کلات آهن 6 میلیگرم در لیتر بدست آمد. بیشترین میزان آهن، پتاسیم و روی به ترتیب در تیمارهای نانو کلات آهن 6 میلیگرم در لیتر، نانو کلات پتاسیم 6 میلیگرم در لیتر و نانو کلات روی 6 میلیگرم در لیتر بود. بنابراین، با توجه به نتایج تحقیق میتوان بیان نمود که تیمار 6 میلیگرم در لیتر عناصر مورد استفاده بر بهبود صفات کمی، کیفی گیاه مرزه موثر است.