امكان سنجي توسعه نانو تكنولوژي در صنايع غذايي ايران در صنايع غذايي كنسروي
محورهای موضوعی : مدیریت تکنولوژیماه منير بياناتي 1 , مريم بياناتي 2 , شيما موسويان 3
1 - گروه مدیریت صنعتی و تکنولوژی، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران
2 - استادیار، گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیات تغذیه¬ای و صنابع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، شهر تهران، ایران
3 - دانشجوی دکتری، گروه مدیریت تکنولوژی، واحد علوم و تحقيقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: نانو تکنولوژی, امکانسنجی, مزایای نانو تکنولوژی, زیرساختهای تکنولوژی, صنایع غذائی,
چکیده مقاله :
ستفاده از فناوری نانو در توسعه صنعت غذایی با توجه به کمبود منابع غذایی و افزایش جمعیت مورد توجه قرار گرفته است. نقش اصلی نانو تكنولوژي در صنایع کنسروی بیشتر محافظت و نگهداری از مواد غذائی کنسروشده است. فناوری نانو توانسته روکشهای غذائی را توسعه دهد که در نگهداری و مصون نگهداشتن غذای کنسروشده از انواع میکروبها برای مدت طولانی موثر باشد. بدین منظور پژوهشی پیمایشی و به لحاظ ماهیت و هدف نیز توصیفی-کاربردی طراحی گردید. ابزار اصلی جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه است که در طیف لیکرت بصورت پنجگزینهای تنظیم شده است. تجزیه و تحلیل در سطح توصیفی از آمارههایی نظیر فراوانی، درصد، میانگین، میانه، انحراف معیار و جداول و نمودارهای ستونی استفاده گردیده است. در سطح استنباطی برای آزمون فرضیهها از تی t تک نمونهای استفاده شده است. طبق نتایج به دست آمده، امکانسنجی توسعه فناوری نانو در صنایع غذائی بیشتر از حد متوسط است و امکان توسعه با توجه به مزایای آن وجود دارد. استفاده از نانو تکنولوژی در صنایع کنسروی تاثیر دارد اما عوامل گوناگونی از جمله عدم آسیبرسانی به محیطزیست، تولید انبوه مواد عذائی، گسترش صادراتی مواد غذائی، و ... تاثیرات کمتری در استفاده از نانو تکنولوژی را نشان میدهد. بر اساس نتایج به دست آمده، استفاده از نانوتکنولوژی در صنایع غذایی از کشاورزی تا بستهبندی دارای مزایای متعددی است و همچنین زیر ساختهای موجود نانوتکنولوژی مرتبط با صنایع غذائی موجود و دارای وضعیت مطلوب است. در این فناوری قوطیهای کنسرو میتواند با فناوری نانو در کوتاه مدت تجزیه شده و از آلودگی محیطزیست جلوگیری نماید از همینرو بنظر میرسد تحول عمدهای که این فناوری موجب شده بستهبندی و استفاده از آنزیمهای مخصوص برای حفاظت بیشتر غذای کنسرو خواهد شد.
Introduction:
With the lack of food resources and the increase in population, the development of the food industry seems necessary. The use of nanotechnology in this sector is a new approach that is receiving a lot of attention.
Methodology:
The present research method is survey and descriptive-applied in terms of its nature and purpose. The main tool for collecting information is a questionnaire that is arranged in a five-point Likert scale. The statistical population under study is all employees and managers of prominent companies in the food industry. Analysis at the descriptive level using statistics such as frequency, percentage, mean, median, standard deviation and tables and column charts. At the inferential level, single-sample t-test was used to test the hypotheses.
Results and Discussion:
According to the obtained results, the feasibility of developing nanotechnology in the food industry is more than average and there is a possibility of its development. It shows that the use of nanotechnology in the food industry has various advantages, and all of these advantages are above average. Also, the results show that the existing infrastructure of nanotechnology related to food industry is in a favorable condition. On the other hand, the use of nanotechnology in canning industries is effective, but the issues of producing diverse food products, not harming the environment, mass production of food products, expanding the export of food products, and development in the production of food enzymes have less effects on the use of nanotechnology.
Conclusion:
According to the obtained results, the use of nanotechnology in food industries from agriculture to packaging has many advantages, and also the existing nanotechnology infrastructures related to food industries are in good condition.
1. Egbuna C, Jeevanandam J, Patrick-Iwuanyanwu KC, Onyeike EN. Application of Nanotechnology in Food Science, Processing and Packaging. Springer.
2. Li Y, Man S, Ye S, Liu G, Ma L. CRISPR‐Cas‐based detection for food safety problems: Current status, challenges, and opportunities. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2022;21(4):3770-98.
3. Kumar S, Spandanagowda N, Tirole R, Dave V. Nanotechnology in the Agriculture Industry. Nanotechnology: CRC Press; 2022. p. 157-74.
4. Siegrist M, Stampfli N, Kastenholz H, Keller C. Perceived risks and perceived benefits of different nanotechnology foods and nanotechnology food packaging. Appetite. 2008;51(2):283-90.
5. Sozer N, Kokini JL. Nanotechnology and its applications in the food sector. Trends in biotechnology. 2009;27(2):82-9.
6. ILEŠ D, MARTINOVIĆ G, KOZAK D. Review of potential use, benefits and risks of nanosensors and nanotechnologies in food. Strojarstvo: časopis za teoriju i praksu u strojarstvu. 2011;53(2):127-36.
7. Rashidi L, Khosravi-Darani K. The applications of nanotechnology in food industry. Critical reviews in food science and nutrition. 2011;51(8):723-30.
8. Sekhon BS. Food nanotechnology–an overview. Nanotechnology, science and applications. 2010;3:1.
9. Vijayakumar M, Surendhar G, Natrayan L, Patil PP, Ram P, Paramasivam P. Evolution and Recent Scenario of Nanotechnology in Agriculture and Food Industries. Journal of Nanomaterials. 2022;2022.
10. Fadiji AE, Mthiyane DMN, Onwudiwe DC, Babalola OO. Harnessing the known and unknown impact of nanotechnology on enhancing food security and reducing postharvest losses: Constraints and future prospects. Agronomy. 2022;12(7):1657.
11. Singh T, Shukla S, Kumar P, Wahla V, Bajpai VK, Rather IA. Application of nanotechnology in food science: perception and overview. Frontiers in microbiology. 2017;8:1501.
12. Thiruvengadam M, Rajakumar G, Chung I-M. Nanotechnology: current uses and future applications in the food industry. 3 Biotech. 2018;8(1):1-13.
13. Berger M. The promises of food nanotechnology. Appentiks A of the Report of Friends of the Earth (http://www foe org/pdf/nano_food pdf (17 Σεπτεµβρίου 2010). 2022.
14. Thirumalai A, Harini K, Pallavi P, Gowtham P, Girigoswami K, Girigoswami A. Nanotechnology driven improvement of smart food packaging. Materials Research Innovations. 2022:1-10.
15. Sharon M, Choudhary AK, Kumar R. Nanotechnology in agricultural diseases and food safety. Journal of Phytology. 2010;2(4).
16. Flampouri E, Imar S, OConnell K, Singh B. Spheroid-3D and monolayer-2D intestinal electrochemical biosensor for toxicity/viability testing: Applications in drug screening, food safety, and environmental pollutant analysis. ACS sensors. 2019;4(3):660-9.
17. Dasgupta N, Ranjan S, Mundekkad D, Ramalingam C, Shanker R, Kumar A. Nanotechnology in agro-food: from field to plate. Food Research International. 2015;69:381-400.
18. Mihindukulasuriya S, Lim L-T. Nanotechnology development in food packaging: A review. Trends in Food Science & Technology. 2014;40(2):149-67.
19. Sharma C, Dhiman R, Rokana N, Panwar H. Nanotechnology: an untapped resource for food packaging. Frontiers in microbiology. 2017;8:1735.
20. Mahmud J, Sarmast E, Shankar S, Lacroix M. Advantages of nanotechnology developments in active food packaging. Food Research International. 2022:111023.
21. Waltz CF, Bausell BR. Nursing research: design statistics and computer analysis: Davis Fa; 1981.
22. Ayre C, Scally AJ. Critical values for Lawshe’s content validity ratio: revisiting the original methods of calculation. Measurement and evaluation in counseling and development. 2014;47(1):79-86.
23. Brown JD. The Cronbach alpha reliability estimate. JALT Testing & Evaluation SIG Newsletter. 2002;6(1).