امكان سنجي توسعه نانو تكنولوژي در صنايع غذايي ايران در صنايع غذايي كنسروي
الموضوعات : technology management
ماه منير بياناتي
1
,
مريم بياناتي
2
,
شيما موسويان
3
1 - گروه مدیریت صنعتی و تکنولوژی، دانشکده مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تهران، ایران
2 - استادیار، گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیات تغذیه¬ای و صنابع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، شهر تهران، ایران
3 - دانشجوی دکتری، گروه مدیریت تکنولوژی، واحد علوم و تحقيقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية:
ملخص المقالة :
ستفاده از فناوری نانو در توسعه صنعت غذایی با توجه به کمبود منابع غذایی و افزایش جمعیت مورد توجه قرار گرفته است. نقش اصلی نانو تكنولوژي در صنایع کنسروی بیشتر محافظت و نگهداری از مواد غذائی کنسروشده است. فناوری نانو توانسته روکشهای غذائی را توسعه دهد که در نگهداری و مصون نگهداشتن غذای کنسروشده از انواع میکروبها برای مدت طولانی موثر باشد. بدین منظور پژوهشی پیمایشی و به لحاظ ماهیت و هدف نیز توصیفی-کاربردی طراحی گردید. ابزار اصلی جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه است که در طیف لیکرت بصورت پنجگزینهای تنظیم شده است. تجزیه و تحلیل در سطح توصیفی از آمارههایی نظیر فراوانی، درصد، میانگین، میانه، انحراف معیار و جداول و نمودارهای ستونی استفاده گردیده است. در سطح استنباطی برای آزمون فرضیهها از تی t تک نمونهای استفاده شده است. طبق نتایج به دست آمده، امکانسنجی توسعه فناوری نانو در صنایع غذائی بیشتر از حد متوسط است و امکان توسعه با توجه به مزایای آن وجود دارد. استفاده از نانو تکنولوژی در صنایع کنسروی تاثیر دارد اما عوامل گوناگونی از جمله عدم آسیبرسانی به محیطزیست، تولید انبوه مواد عذائی، گسترش صادراتی مواد غذائی، و ... تاثیرات کمتری در استفاده از نانو تکنولوژی را نشان میدهد. بر اساس نتایج به دست آمده، استفاده از نانوتکنولوژی در صنایع غذایی از کشاورزی تا بستهبندی دارای مزایای متعددی است و همچنین زیر ساختهای موجود نانوتکنولوژی مرتبط با صنایع غذائی موجود و دارای وضعیت مطلوب است. در این فناوری قوطیهای کنسرو میتواند با فناوری نانو در کوتاه مدت تجزیه شده و از آلودگی محیطزیست جلوگیری نماید از همینرو بنظر میرسد تحول عمدهای که این فناوری موجب شده بستهبندی و استفاده از آنزیمهای مخصوص برای حفاظت بیشتر غذای کنسرو خواهد شد.
