ارزیابی مورفوتیپهای پیاز قرمز آذرشهر از نظر صفات زراعی
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعیحسین مودب شبستری 1 , سیدعلی موسوی زاده 2 , حسین چراغی 3
1 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر.
2 - عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی.
3 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر.
کلید واژه: پیاز, تنوع, توده بومی, مورفوتیپ,
چکیده مقاله :
این تحقیق به منظور شناسایی و ارزیابی صفات زراعی مورفوتیپهای توده بومی قرمز آذرشهر به مدت 2 سال در شهرستان شبستر اجرا شد. شش مورفوتیپ از این توده شناسایی و بذر گیری جداگانه از آن ها در شرایط ایزوله انجام شد. بذر این مورفوتیپها در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال بعد ارزیابی شد. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد پیاز، قطر پیاز، درصد تک مرکزی، درصد ماده خشک، تعداد لایه خوردنی، تعداد پوسته و درصد پیازهای دوقلو بودند. تجزیه خوشهای با استفاده از روش UPMGA، مورفوتیپهای تحت مطالعه را در سه گروه، گروه بندی کرد. گروهبندی بر اساس صفات زراعی انطباقی با گروهبندی جغرافیایی مورفوتیپها نداشت. نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد که بین صفات مورد بررسی از نظر کلیه صفات به غیر از تعداد پوسته بیرونی اختلاف معنیداری وجود دارد که بیانگر تنوع موجود بین مورفوتیپهای پیاز قرمز آذرشهر است. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق میتوان گفت که توده بومی قرمز آذرشهر منبع بالقوه برای ژن های مفید بوده و میتوان از آن در برنامه های اصلاحی استفاده نمود. با توجه به پایین بودن درصد ماده خشک در مورفوتیپهای مورد بررسی، توده بومی قرمز آذرشهر برای استفاده در صنایع فرآوری مناسب نبوده و مصرف تازه خوری دارد. هم چنین همبستگی بین صفات نشان داد که میتوان برای افزایش عملکرد نسبت به گزینش پیازهای با قطر بیشتر اقدام کرد.
In order to evaluate agronomic attributes of six Azarshar red onion morphotypes, an experiment was conducted in Shabestar region, Iran in a randomized complete block design (RCBD) with three replications. Seeds of experimental onion landreces were collected under isolated condition and onion yield, bulb diameter, number of centers, dry matter percentage, number of edible layers, number of bulb scale, and percentage of twin onions were measured. Cluster analysis grouped the morphotypes into three clusters. However, grouping based on agronomic attributes showed no correspondence with the geographical pattern. Ssignificant differences in all studied attributes, except number of bulb scale, indicated diversity among Azarshar red onion morphotypes. According to the results, Azarshar red onion landrace is a potential resource of useful genes for breeding programs. The results revealed that the red onion morphotypes was not suitable for industrial processing due to the their low dry matter percentage and should be used in fresh-market. Furthermore, the correlation between measured attributes showed that selection of onions with larger diameter could be suitable in breeding for higher yield.
1- دهداری، ا.، رضایی، ع. و مبلی، م.1380. ارزیابی ویژگیهای ظاهری، زراعی و گروهبندی برخی از ژنوتیپهای پیاز بومی ایران. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی 5 : 123-109.
2- عظیمی، م.، مسیحا، س.، مقدم، م. و ولیزاده، م. 1377. بررسی تنوع ژنتیکی پیازهای بومی ایران. مجله علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی3 : 26-15.
3- موسویزاده، س. ع.، مقدم، م.، تورچی، م.، محمدی، س. ا. و مسیحا، س. 1385. تنوع مورفولوژیکی و زراعی تودههای بومی پیاز ایران. مجله علوم کشاورزی ایران 37-2.
_||_