اثر سطوح مختلف جیبرلین بر روی صفات کمی و کیفی گل گیاه دارویی بنفشه معطر (Linn. Viola odorata)
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعیسعید دوازده امامی 1 , فروغ مرتضایی نژاد 2 , مریم پرورش 3 , مرضیه اله دادی 4
1 - استادیار بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
2 - گروه باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
3 - گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
4 - دانش آموخته دکتری اکولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: بنفشه معطر, تنظیم کننده رشد, گل , متابولیتهای ثانویه,
چکیده مقاله :
بنفشه معطر با نام علمیLinn. Viola odorata گیاهی چند ساله متعلق به خانواده Violaceae است که نه تنها به عنوان گیاه دارویی و زینتی شناخته شده است بلکه به صورت گسترده در صنایع آرایشی کاربرد دارد. به منظور بررسی تأثیر غلظتهای مختلف جیبرلین بر خصوصیات کمی و کیفی گل این گیاه، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان) اجرا شد. تیمارها سطوح مختلف جیبرلین با سه غلظت صفر (شاهد)، 200 و 400 پی پی ام بودند. نتایج نشان داد که کاربرد هورمون جیبرلین با غلظت 400 پی پی ام در مقایسه با شاهد باعث افزایش معنیدار تعداد گلها، قطر گل، طول دوره گلدهی، محتوای آنتوسیانین، فلاونوئید، کلروفیل و جذب UV در گلها شد. در صورتی که تیمار 200 پی پی ام جیبرلین، از نظر میزان آنتوسیانین، کلروفیل b و کاروتنوئید در مقایسه با شاهد تفاوت معنیداری نداشت. قطر گل، تعداد گل، طول دوره گلدهی و محتوای آنتوسیانین گلها در دو غلظت هورمون (200 و 400 پی پی ام) نتایج مشابهی را نشان دادند. با توجه به کاربرد دارویی گل بنفشه معطر، استفاده از تیمارهای هورمونی جهت افزایش تعداد گل و متابولیتهای ثانویه این گیاه توصیه میشود.
Sweet violet (Viola odorata Linn.) is a perennial plant belonging to the Violaceae family that is not only known as a medicinal and ornamental plant but also widely used in the cosmetics industry. In order to investigate the effect of different concentrations of gibberellin on the quantitative and qualitative properties of Sweet violet flowers, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at Islamic Azad University of Khorasgan (Isfahan). Treatments were different levels of gibberellin with three concentrations of 0 (control), 200 and 400 ppm. Results showed that the application of gibberellin at 400 ppm significantly increased flower number, flower diameter, flowering duration, anthocyanin content, flavonoids, chlorophyll and UV absorptions compared to control treatment. There was no significant difference in terms of anthocyanin, chlorophyll b and carotenoids between the treatment of 200 ppm gibberellin and control treatment. Flower diameter, flower number, flowering duration and anthocyanin content of flowers at two concentrations of hormone (200 and 400 ppm) showed similar results. Regarding the medicinal use of sweet violet flowers, it is recommended to use hormonal treatments to increase the number of flowers and secondary metabolites of this plant.