اثر پرایمینگ و محلولپاشی بتائین گلایسین بر برخی خصوصیات جوانهزنی و مورفوفیزیولوژیک لوبیا رقم درخشان تحت تنش شوری
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرمونا میرزایی 1 , فرشاد قوشچی 2 , پیمان عزیزی 3
1 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین- پیشوا- ورامین، تهران، ایران
2 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین- پیشوا- ورامین، تهران، ایران
3 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین- پیشوا- ورامین، تهران، ایران
کلید واژه: تنش شوری, لوبیا قرمز, بتائین گلایسین, شاخص جوانهزنی,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر کاربرد بتائین گلایسین بر برخی خصوصیات جوانه زنی و مورفو فیزیولوژیک لوبیا تحت تنش شوری آزمایشی در تابستان سال 1394 در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار سطح (صفر، دو، چهار و شش میلی مولار) NaClو سه سطح بتائین گلایسین (صفر، پنج و ppm10) در سه تکرار انجام شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اثر تنش شوری بر شاخص جوانه زنی، وزن خشک ریشه چه، کلروفیل کل، درصد پروتئین برگ، محتوای پرولین برگ، میزان پایداری غشای سلول و محتوای آب نسبی برگ در سطح یک درصد معنی دار بود. همچنین اثر کاربرد بتائین گلایسین بر تمامی صفات مورد بررسی به غیر از میزان پایداری غشای سلول معنی دار بود. بررسی اثرات متقابل نشان داد که اثر متقابل شوری در محلول پاشی بتائین گلایسین بر شاخص جوانه زنی، کلروفیل کل، درصد پروتئین برگ و محتوای پرولین برگ معنی دار شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که از نظر شوری بهترین تیمار آب خالص (شاهد) بود که باعث بهبود اکثر صفات اندازه گیری به غیر از وزن خشک ریشه چه در گیاه لوبیا قرمز گردید. همچنین کاربرد بتائین گلایسین در شرایط تنش شوری توانست سبب بهبود اثرات منفی ناشی از تنش شوری گردد.
In order to study of glycine betaine application on germination and morph physiological characteristics of bean under salinity stress an experiment was conducted in physiology laboratory of department of agronomy in Islamic Azad University, Varamin, Iran in summer 2016. The experiment was installed in a completely randomized design, with treatments arranged in a factorial scheme with four levels of Salinity (0, 2, 4 & 6 mmol Nacl) by Three levels glycine betaine application (0, 5& 10 ppm), with three replicates. The results showed that salinity stress effect treatment significantly for germination index, radicle dry weight, total chlorophyll, leaf protein percentage, leaf proline content, the cell membrane stability and relative water content. Also the results showed that glycine betaine application effect was significant for all experimental traits except for the cell membrane stability. The interaction between salinity stress and glycine betaine was significant for germination index, total chlorophyll, protein percentage and leaf proline content. In generally the result demonstrated that the best treatment for salinity stress was control which improves the measured traits except radicle dry weight in red bean. Also glycine betaine application could be improved the negative salinity stress.
_||_