ارزیابی جوانهزنی و برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی گیاه کهورکProsopisfarcta (Banks & Sol.)تحت تنش شوری.
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویراعظم جمشیدی زاده 1 , معصومه فرزانه 2 , افراسیاب راهنما قهفرخی 3 , فاطمه ناصرنخعی 4
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان
2 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران
3 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران.
4 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، خوزستان، ایران
کلید واژه: انشعاباتریشه, شاخصتحمل, محتوینسبیآببرگ ومدللجستیگ,
چکیده مقاله :
یکیازبرنامههایمهمدرمدیریتاراضیشوروبیابانی،احیایپوششگیاهیتوسطگونههایمتحملبهشوریاست.بدینمنظورصفات جوانهزنی و صفات رویشی گیاهچه کهورک تحتتنش شوریدر دو آزمایش جداگانه بررسی گردید. آزمایش جوانهزنیدرقالبطرحکاملاً تصادفی با نهسطحشوری شامل آب مقطر (شاهد)، پنج، 10، 15، 20، 25، 30، 35 و 40 دسیزیمنس بر متر با چهار تکرار در شرایط آزمایشگاهی و آزمایشگلدانیدرپنج سطح شوری شامل آب شهری (شاهد)، 10، 20، 30 و 40 دسیزیمنس بر متر با سه تکرار در قالب طرح بلوک کامل تصادفیدرگلخانهدانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا گردید. نتایجنشاندادکهدرصد جوانهزنی، طول ریشهچه،طول ساقهچه و وزن خشک گیاهچهباافزایششوری تا سطح 20 دسیزیمنسبرمترنسبت به شاهد به 50 درصد کاهشیافت. طبقمدللجستیگبرازشدادهشدهبهصفاتگیاهکهورک،درشرایطگلدانی،شوریبیشاز 8/30 دسیزیمنسبرمترسببکاهش 50 درصدیوزنخشکاندامهواییگردید و50 درصد وزنخشکو طولریشه به ترتیب در شوری37/20 و 53/27 دسیزیمنسبرمتر بهدست آمد.حفظ50 درصدی محتوایآبنسبیبرگو 78 درصدی انشعابات فرعی ریشه درسطوحبالایشوری (50 دسیزیمنسبرمتر) بیانگرتحملبالایاینگیاهدرغلظتهایشوریبالابود،بهنظرمیرسدحفظآبنسبیبرگیکیازسازوکارهایتحملبهشوریدرگیاهکهورکباشد.
In order to investigate the germination and growth characteristics of Prosopisfarcta two experiments were conducted separately, under salinity stress. Germination experiment was done in a completely randomized design with 9 levels of salinity stresses (0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 dS.m-1 concentrations) with four replications in lab. Seedling experiment was performed in a random complete block design consisted of five levels of concentration (tap water, 10, 20, 30 and 40 dS.m-1) with three replications as pot in non-shade greenhouse of Agricultural College of ShahidChamran University of Ahvaz.The results showed that by rising salt to 20 dS.m-1, declined percentage germination, Radicle length, Plumule length and seedling dry weight about 50%. Salinity stress data were fitted to a three-parameter logistic for seedling stage, showed salinity level more than 30.82 dS/m-1 led to 50 percent reduction of shoot dry weight. It found that 20.37 and 27.53 dS.m-1 caused a 50% decrease in dry weight and long of main root recpectively. Sustainment 50% of the relative water content of the leaf and 78% root branches in high salinity levels (50 dS.m-1) can be sign of high tolerance to this plant at high salinity concentrations.
_||_