بررسی تأثیر تنش سرما بر میزان فعالیت آنریم های مالون دیآلدئید، پراکسیداز و کاتالاز در چند گونه آویشن
محورهای موضوعی : زراعت و اصلاح نباتاتمیلاد مشوق 1 , سعدالله هوشمند 2 , محمد ربیعی 3
1 - اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
2 - استاد تمام گروه اصلاح نباتات و رییس دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد
3 - عضو دپارتمان اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد
کلید واژه: تنش سرما, گیاه آویشن, فعالیت آنزیم های انتی اکسیدانی,
چکیده مقاله :
تنش سرما یک تنش غیر زیستی مشتمل بر تحرکات هواشناختی است که در دمای پایین اتفاق میافتد. تنش سرما در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری به عنوان مهمترین عامل محدود کننده گیاهان معرفی شده است. در بررسی فعالیت های آنتی اکسیدانی آنزیم های کاتالاز ،مالون دی آلدئید و پراکسیداز تحت تیمارهای دمایی 20 درجه سانتیگراد (شاهد)، صفر درجه و 5- درجه سانتیگراد در 3 گونه آویشن Thymus vulgaris, Thymus daensis وThymus kotschyanus که مورد بررسی قرار گرفت، نتایج نشان داد؛ در بین ارقام آویشن مورد مطالعه تنوع قابل توجهی از نظر نحوهی پاسخ به تنش های دمایی وجود دارد و میزان تغییرات آنزیم در هر 3 دما بسیار توجیه کننده نقش حفاظت کننده آنها در مقابل تغییرات محیطی میباشد. تنها در میزان فعالیت آنزیم کاتالاز، برهمکنش ارقام با دماهای تحت تیمار مخصوصا دمای 20درجه سانتیگراد (شاهد) و صفر درجه معنیدار نبود که نشان دهندهی برابری نحوهی واکنش ارقام آویشن به دو دمای تحت تیمار میباشد.
Chilling stress is an abiotic stress including meteorological dynamics that happens at low temperatures. Chilling stress was introduced as the most important limiting factor in tropical and subtropical plants. In antioxidant activity, catalase, malon di-aldehyde and peroxidase enzymes were treated at temperatures of 20 ° C (control), zero degrees and 5 ° C in three Thymus vulgaris, Thymus daensis and Thymus kotschyanus thyme cultivars. The composite analysis was carried out with 3 replications. The results showed that there was a significant variation among the Thymus cultivars in terms of how to respond to temperature stresses, and the rate of enzyme changes in each of 3 significant factors justifying the role protecting them against environmental changes. Only in the amount of activity of catalase activity, the interaction of cultivars with treated temperatures was not particularly significant at 20 ° C (control) and zero degree, indicating the equality of the mode of reaction of thyme cultivars to the two treated temperatures.
_||_