بررسی اثر شوری و اندازه بذر بر واکنش های جوانهزنی، کارایی تبدیل ذخایر بذر و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت در جو (Hordeum vulgare L.)
محورهای موضوعی : زراعت و اصلاح نباتاتاکرم فتحی کوزه گرانی 1 , تورج میر محمودی 2 , سامان یزدان ستا 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد.
2 - عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد- دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد
3 - 3. استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
کلید واژه: شوری, جو, جوانهزنی, اندازه, بذر,
چکیده مقاله :
بهمنظور بررسی اثر شوری و اندازه بذر بر واکنش جوانهزنی، رشد گیاهچه و کارایی تبدیل ذخایر بذر در جو در شرایط تنش شوری آزمایشی صورت طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی تکرار در سال 1397 انجام شد. فاکتور اول انواع شوری در چهار سطح (صفر شاهد، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) و فاکتور دوم اندازه بذر(در سه اندازه ریز (وزن دانه کمتر 25 گرم)، متوسط (وزن هزار دانه بین 25-48 گرم) درشت (وزن هزار دانه بیش از 48 گرم)) بود. در این بررسی بالاترین درصد جوانه زنی بذر (89 درصد)، میانگین جوانه زنی روزانه (02/4 بذر)، سرعت جوانه زنی (26/0)، طول ریشه چه (04/5 سانتی متر)، طول ساقهچه (32/5 سانتی متر) و وزن خشک ساقهچه (026/0 گرم به سطح صفر شوری (شاهد) اختصاص داشت همچنین کمترین مقادیر فعالیت آنزیمهای آنتی-اکسیدانت به سطح صفر شوری اختصاص داشت. در بین اندازههای مختلف بذر بیشترین درصد جوانهزنی (56/86 درصد)، میانگین جوانهزنی روزانه (09/4 بذر)، سرعت جوانهزنی (26/0)، و مقدار فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت به بذور با اندازه ریز و بالاترین طول ریشهچه (31/5 سانتی متر)، طول ساقه چه (94/5 سانتی متر)، وزن خشک ساقهچه (026/0 گرم)، به بذور با اندازه درشت اختصاص داشت. در بین تیمارهای اثر متقابل بالاترین متوسط زمان جوانهزنی روزانه در بذور با اندازه درشت در سطح 12 دسیزیمنس شوری و بالاترین وزن خشک ریشه چه (065/0 گرم)، وزن ذخایر مصرف شده بذر (062/0 گرم) و درصد انتقال ذخایر بذر (69/78 درصد) به بذور درشت در سطح صفر شوری اختصاص یافت.
AbstractTo study the effect of salinity and seed size on germination response, seedling growth and seed conversion efficiency in barley under salt stress conditions, a factorial experiment based on a completely randomized block was conducted in 2018. The first factor was salinity in four levels (zero (control), 4, 8 and 12 dS/m) and the second factor was seed size (in three sizes, small sizes (1000 grain weight less than 25 g), average (1000 grain weight between 25-48 g), large (1000 grain weight above 48g). In this study, the highest seed germination percentage (89%), daily germination average (4.02% seed), root length (5.04 cm), stem length (5.32 cm), stem dry weight (0.026 g), was allocated to the zero level of salinity (control). Also, the lowest amount of antioxidant enzyme activity was assigned to zero salinity level. Among the different seed sizes, the highest germination percentage (86.56%), mean daily germination (4.9 seeds), were belonged to seed with small size and the highest root length (5.31 cm), stem length (5.94 cm), stem dry weight (0.026) and amount of antioxidant enzyme activity were observed in seed white large size. Among interactive treatments, the highest average daily germination time was observed in large-sized seed at 12 d.S and the highest root dry weight (0.065 g), seedling dry weight (0.091 g), the weight of stored grain consumption (0.062), and percentage of transfer of seed reserves was significant (78.96) was belonged to seed with large size in zero salinity (control).
_||_