اثر مکمل لیزوفسفولیپید در جیرههای با منابع مختلف روغن گیاهی بر کیفیت اکسیداتیو گوشت، متابولیتهای خونی، سیستم ایمنی و عملکرد رشد جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوری
علی صلبی
1
,
وحید رضائی پور
2
,
روح الله عبدالله پور
3
,
شهاب الدین قره ویسی
4
1 - گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
3 - گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
4 - گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
کلید واژه: جوجه گوشتی, روغن, کیفیت گوشت, لیزوفسفولیپید,
چکیده مقاله :
این آزمایش به منظور بررسی عملکرد رشد، متابولیت های خونی، سیستم ایمنی و کیفیت گوشت ران در جوجه های گوشتی تغذیه شده با مکمل لیزوفسفولیپیدها (LPL) در جیره های بر پایه روغن های سویا، بذر کتان و دانه کنجد انجام شد. آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2 در 3 شامل دو سطح صفر و 1/0 درصد لیزوفسفولیپید (لیپیدول، ساخت کشور کره جنوبی) و سه منبع مختلف روغن سویا، بذر کتان و دانه کنجد انجام شد. تعداد300 قطعه جوجه گوشتی یکروزه نر از سویه راس 308 به طور تصادفی به شش تیمار هر کدام با 5 تکرار و 10 فطعه جوجه در هر تکرار اختصاص داده شد. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از روغن کنجد در مقایسه با روغن سویا سبب بهبود افزایش وزن و ضریب تبدیل شد (05/0>p ). جوجه های دریافت کننده لیزوفسفولیپید دارای افزایش وزن و ضریب تبدیل بهتر و غلظت سرمی بیشتری از تری گلیسرید و LDL و وزن کمتر بورس فابریسیوس نسبت به گروه بدون مکمل لیزوفسفولیپید بودند (05/0>p ). استفاده از روغن کنجد در مقایسه با روغن های سویا و کتان سبب کاهش مقدار مالون آلدهید و افزایش ظرفیت نگهداری آب در گوشت ران جوجه های گوشتی شد (05/0>p ). از طرفی میزان از دست دادن آب در گوشت قبل از پخت در جیره های دارای لیزوفسفولیپید کمتر از گروه فاقد مکمل لیزوفسفولیپید بود (05/0 >p ). بر اساس نتایج این آزمایش می توان گفت که استفاده از روغن کنجد در جیره جوجه های گوشتی می تواند سبب بهبود عملکرد رشد و کیفیت گوشت شود. علاوه بر این، استفاده از مکمل لیزوفسفولیپید نیز سبب افزایش عملکرد رشد و تغییر متابولیت های خونی در جوجه گوشتی گردید.
This experiment was conducted to survey of growth performance, blood metabolites, immunity, and thigh meat quality of broiler chickens fed with lysophospholipids (LPL) supplement in diets with soybean, flaxseed and sesame oils. This experiment was done in a CRD with a 23 factorial arrangement of treatments including two levels (0 or 0.05%) lysophospholipid (Lipidol) and three different sources of oil including soybean, flaxseed and sesame oils. A total of three hundred of male Ross broiler chickens were randomly allocated into 6 treatments with 5 replicates of 10 birds per each. This experiment was conducted to investigate the growth performance, blood metabolites, immune system, and thigh meat quality of broilers fed by lysophospholipids (LPL) supplementation in diets with soybean, flaxseed and sesame oils. This experiment was done in a CRD with a 2Í3 factorial arrangement of treatments including two levels of (0 or 0.05%) lysophospholipids (Lipidol) and three different sources of oil including soybean, flaxseed and sesame oils. A total of three hundred of male Ross broilers were randomly allocated into 6 treatments with 5 replicates of 10 birds per each. The results of this experiment showed that the use of sesame oil compared to soybean oil improved body weight gain and feed conversion ratio of broilers (p < 0.05). Broilers which received dietary LPL had a greater weight gain and feed conversion ratio, lower relative weight of bursa and greater triglycerides and LDL compared with those without LPL supplementation (p < 0.05). Use of sesame oil compared to soybean and flaxseed oil diets decreased malonaldehyde and increased water holding capacity of the thigh meat in broilers (p < 0.05). Besides, drip loss factor was lower in broilers which received LPL supplementation (p < 0.05). Based on the results of this experiment, it can be concluded that the use of sesame oil in the broiler diets could improve growth performance and meat quality. In addition, the use of LPL supplementation resulted in an increase of growth performance and alteration in blood metabolites of broiler chickens.
_||_