تاثیر روش های مختلف کاشت و زمان چین برداری بر روی صفات زراعی و عملکرد سورگوم علوفه ای در شهرستان ایرانشهر
احمد مهربان
1
(
عضو هیت علمی دانشگاه ازاد زاهئان
)
افسانه کمالی دلجو
2
(
کارشناس ارشد زراعت و اصلاح نبانات
)
امید عزیزیان شرمه
3
(
کارشناس ارشد فیتو شیمی
)
کلید واژه: عملکرد, زمان برداشت, خصوصیات مورفولوژیک, سورگوم علوفه ای, روش کشت,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثرات، روش های مختلف کاشت و زمان های برداشت بر روی خصوصیات زراعی و عملکرد سورگوم علوفه ای رقم اسپیدفید، آزمایش مزرعه ای در سال 94-1393 در محل مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی بلوچستان واقع در شهرستان ایرانشهر انجام شد. آزمایش به صورت طرح استریپ پلات درقالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجراگردید. که دو عامل روش های مختلف کاشت شامل کشت جوی و پشته ای، دستپاش و ردیفی به فاصله 50 سانتی متر و زمان های مختلف برداشت شامل 50، 60 و 70 روز بعد از کاشت به ترتیب در نوارهای عمودی و افقی قرارگرفتند. صفات مورفولوژیک گیاه نظیر، وزن تر و خشک برگ و ساقه، درصد نیتروژن، فسفروپتاسیم و درصد پروتئین اندازه گیری شد. نتایج آزمایش نشان داد که اثر روش های مختلف کاشت بر وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ساقه از نظرآماری معنی دار بود، لیکن تفاوت معنی داری در درصد نیتروژن، فسفر، پتاسیم و پروتئین مشاهده نگردید. حداکثر وزن تر و خشک علوفه به ترتیب با میانگین های 3/108 و 23/27 تن در هکتار به ترتیب مربوط به روش های کشت جوی و پشته ای و ردیفی بود. زمان برداشت نیز به طورمعنی داری وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ساقه، درصد نیتروژن و پروتئین را تحت تاثیر قرار داد. با توجه به نتایج آزمایش، تیمار کشت جوی و پشته ای و ردیفی و زمان برداشت 70 روز پس از کاشت جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی علوفه سورگوم علوفه ای رقم اسپیدفید درشرایط ایرانشهر توصیه می گردد.
چکیده انگلیسی :
To study the effects of different sowing methods and harvest times on the morphological characteristics and forage yield of forag sorghum (CV. Speed-Feed) an experiment was conducted at Agricultural and Natural resources research center of Balouchestan in 2013-2014. The experiment was conducted as strip plots in a randomized complete block design with3 replications. Three sowing methodsviz.Broadcasting, drill and furrow planting and three harvest times viz 50, 60 and 70 days aftersowing were considered as vertical and horizontal strips respectively.Morphological characteristics including plant, fresh and dry weight of stems and leaves ratio, N, P, K and protein percents were measured.Results showed that sowing method had significan effects on the plant, Fresh and dry weight, tiller number per plant and Fresh and dry weight, of leaves and stems, but it wasn’t affected leaf length, leaf width, leaf number per stem. Leaf to stem ratio, N, P, K and protein percent significantly. Maximum fresh and dry fodder yields with 108.3 and 27.23 ton/hec were observed in furrow and drill planting respectively. Harvest time had significant effect on the plant height, leaf length, Leaf width, leaf number per plant, fresh and dry biomasses, leaf to stem ratio, fresh and dry weight of stems and leaves, N and protein percents.planting respectively when harvest was done 70 days after sowing in both of mentioned sowing methods and these treatments can be recommended for increasing qualitative yield of forage sorghum cv. Speed-feed in Iranshahr region condition.