بررسی اثر عصارههای آبی (پونه کوهی و مرزنگوش وحشی) بر روی سویه وحشی باکتری اشریشیاکولای در مرغداریهای مبتلا به کلی باسیلوز در یاسوج
shahram shahriary
1
(
Department of Veterinary Medicine, Yasooj Branch, Islamic Azad University, Yasooj, Iran
)
Amir Amniattalab
2
(
Department of Pathobiology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia Branch ,Islamic Azad University, Urmia, Iran
)
کلید واژه: Oregano, wild marjoram, mixed extract , colibacillos,
چکیده مقاله :
از دو گیاه به روش پرکولاسیون عصاره ابی تهیه شد .در محیط کشتهای اختصاصی فعالیت ضد باکتری اشریشیاکولای(کلی باسیلوز) به روش آغشته کردن کاغذ صافی استریل به اندازه قرص انتی بیوگرام (در غلظتهای مختلف ) به عصارههای آبی و انتشار وانکوباسیون جهت انجام حساسیت میکروبی انجام شد. آزمایش حساسیت میکروبی عصارهها نشان داد که قطر هاله عدم رشد عصاره آبی پونه به ترتیب مربوط به غلظت 100درصد(18.3mm)و 75 درصد(15.1mm) و 50 درصد (11.2mm)بود ودر غلظت 25 درصد ناچیز بود. قطر هاله عدم رشد عصاره (مخلوط)در غلظت 100 درصد(19.4mm )و 75 درصد(16.3mm ) و 50 درصد( 11.4mm) و درغلظت 25 در صد، قطرهاله بسیار ناچیز بود. بیشترین هاله عصاره آبی مرزنگوش وحشی به ترتیب مربوط به غلظت 100 درصد(11.5mm )و بعد 75 درصد(10.1mm ) و غلظت 50درصد ودر غلظت 25 در صد ،هاله بسیار ناچیز بود.ازمون ANOVA بادرجه ازادی 1و148 ومقدار (p≥0.05) فرضیه تایید میشود. میزان (MIC) باکتری توسط عصاره پونه کوهی 20mg/ml و عصاره مخلوط(15 mg/ml )و عصاره مرزنگوش 130 mg/ml بود و با افزایش رقت عصاره ها رابطه مستقیم دارد. (MBC) عصاره پونه کوهی 60 mg/ml و عصاره آبی مخلوط (هردو)55 mg/ml و عصاره آبی مرزنگوش وحشی 220 mg/ml بود.ضریب همبستگی بین عصاره ها و باکتری رابطه منفی و قوی ومعنی داربود. (p≤0.05).
چکیده انگلیسی :
Aqueous extracts were prepared from two plants using the percolation method. The antibacterial activity of Escherichia coli (colibacillosis) in specific culture media was assessed by dipping sterile filter paper, sized like antibiogram tablets, into aqueous extracts of varying concentrations. These were then subjected to diffusion and incubation to evaluate microbial sensitivity. The microbial sensitivity test of the extracts showed that the diameter of the non-growth halo of oregano aqueous extract was 18.3 mm at 100% concentration, 15.1 mm at 75%, and 11.2 mm at 50%, with an insignificant halo at 25% concentration. For the mixed extract, the growth inhibition halo was 19.4 mm at 100%, 16.3 mm at 75%, and 11.4 mm at 50%, with a very small halo at 25%. The largest halo for the wild marjoram aqueous extract was 11.5 mm at 100% concentration, decreasing to 10.1 mm at 75%, and was very insignificant at 50% and 25% concentrations. An ANOVA test with 148 and 1 degree of freedom and a P-value of ≥0.05 confirmed the hypothesis. The minimum inhibitory concentration (MIC) of bacteria by oregano extract was 20 mg/ml, mixed extract was 15 mg/ml, and marjoram extract was 130 mg/ml, showing a direct relationship with the increase in dilution of the extracts. The minimum bactericidal concentration (MBC) for oregano extract was 60 mg/ml, for the mixed aqueous extract was 55 mg/ml, and for the wild marjoram aqueous extract was 220 mg/ml. The correlation coefficient between extracts and bacteria was negative, strong, and significant (P≤0.05).