Prevalence and antibiotic resistance pattern of Campylobacter species isolated from raw cow milk in Urmia, Iran
محورهای موضوعی : مجله دامپزشکی پایه و بالینیMaryam Mostafavi 1 , Moslem Neyriz-Naghadehi 2
1 - Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Urmia Branch, Islamic Azad University, Urmia, Iran
2 - Department of Pathobiology, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia Branch, Islamic Azad University, Urmia, Iran
کلید واژه: Iran, Urmia, Raw Cow Milk, Antibiotic resistance pattern, Campylobacter species,
چکیده مقاله :
Campylobacter species are the most common bacterial cause of diarrhea in humans. The present study investigated the prevalence and antibiotic resistance of Campylobacter spp. isolated from raw milk in Urmia, Iran. Eighty raw cow milk samples were randomly collected from traditional dairy retailers in different regions of Urmia by sterile conditions in 2018. First, the samples were enriched in supplemented Preston broth, and then they were streaked onto supplemented Campylobacter agar and incubated at 42 °C for 48 h in microaerophilic conditions. Biochemical tests, such as hippurate hydrolysis and susceptibility or resistance to nalidixic acid, were performed to identify the species of isolates. Antibiotic sensitivity test on isolates was performed by the Kirby-Bauer disc diffusion method. Thirteen samples (16.25%) were contaminated with Campylobacter spp. The prevalence of Campylobacter jejuni (13.75%) was higher than Campylobacter coli isolates (2.5%). The Campylobacter isolates showed high resistance against tetracycline (100%), co-trimoxazole (84%), ampicillin, ceftriaxone, and chloramphenicol (69.2%) while exhibiting moderate resistance to ciprofloxacin and nitrofurantoin (46.2%) and low resistance to gentamicin (30.8%). Moreover, nine isolates (69.2%) showed multi-drug resistance (MDR). It can be concluded the prevalence of Campylobacter spp. and their MDR strains in distributed raw cow milk in Urmia is high. It is recommended to improve animal health and milk hygiene, prevent the overuse of antibiotics in dairy farms, and pasteurize milk.Keywords: Raw milk, Campylobacter species, Antibiotic resistance pattern, Urmia, Iran
گونههای کمپیلوباکتر شایعترین عامل اسهال باکتریایی در انسان میباشند. در تحقیق حاضر شیوع و مقاومت آنتیبیوتیکی گونههای کمپیلوباکتر جدا شده از شیر خام شهرستان ارومیه بررسیشدند. 80 نمونه شیر خام گاو بهصورت تصادفی و با شرایط سترون از خرده فروشیهای لبنیات سنتی مناطق مختلف ارومیه در سال 1397 جمعآوری شدند. نمونهها، ابتدا در آبگوشت پرستون تکمیلشده، غنیسازی و سپس در آگار تکمیل شده کمپیلوباکتر کشت و در دمای 42 درجهسلسیوس بهمدت 48 ساعت در شرایط میکروآیروفیل گرمخانهگذاری شدند. آزمایشهای بیوشیمیایی ازجمله هیدرولیز هیپورات و حساسیت یا مقاومت به نالیدیکسیک اسید برای شناسایی گونهی جدایهها انجام شدند. آزمایش حساسیت آنتیبیوتیکی روی جدایهها بهروش انتشار دیسک کربی-بائر انجام شد. 13 نمونه (25/16 درصد) آلوده به گونههای کمپیلوباکتر بودند. شیوع جدایههای کمپیلوباکتر ججونای (75/13 درصد) بالاتر از کمپیلوباکتر کولای (5/2 درصد) بود. جدایههای کمپیلوباکتر مقاومت بالا در برابر تتراسایکلین (100 درصد)، کوتریموکسازول (84 درصد)، آمپیسیلین، سفتریاکسون و کلرامفنیکل (2/69 درصد) نشان دادند درحالیکه آنها مقاومت متوسط به سیپروفلوکساسین و نیتروفورانتوئین (2/46 درصد) و مقاومت پایین به جنتامایسین (8/30 درصد) نشان دادند. همچنین 9 جدایه (2/69 درصد) مقاومت چند دارویی (MDR) نشان دادند. میتوان نتیجهگیری نمود که شیوع گونههای کمپیلوباکتر و سویههای MDR آنها در شیر خام گاو توزیعی ارومیه بالا میباشد. ارتقا سلامت دام و بهداشت شیر، جلوگیری از مصرف بیش از حد آنتیبیوتیکها در مزارع گاوان شیری و پاستوریزاسیون شیر پیشنهاد میگردد.کلمات کلیدی: شیرخام، گونههای کمپیلوباکتر، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی، ارومیه، ایران