اثر باکتری حل کننده فسفات Pseudomonas putida بر مقاومت به شوری دو رقم آفتابگردان
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیمجتبی یوسفی راد 1 , فرزین مقیمی 2
1 - گروه زراعت ، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
2 - گروه زراعت ، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
کلید واژه: تلقیح باکتریایی, شاخص تحمل, عملکرد و اجزاء عمکرد آفتابگردان, غلظت فسفات,
چکیده مقاله :
این تحقیق با هدف بررسی اثر باکتری حل کننده فسفات Pseudomonas putida بر مقاومت به شوری دو رقم آفتابگردان در سال زراعی 89-1388 در گلخانه دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه اجرا گردید.. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل تلقیح و عدم تلقیح بذرهای آفتابگردان با باکتری سودوموناس پوتیدا، فاکتور دوم شامل دو رقم آفتابگردان به نامهای آلستار و پروگرس و فاکتور سوم سطوح شوری 6/0 (شاهد)، 5 و 7 دسی زیمنس بر متر در نظر گرفته شد. شوری سبب کاهش وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن صد دانه، عملکرد دانه در بوته و غلظت و محتوای فسفر رقم های مورد آزمایش گردید. کلیه صفات مورد بررسی در گیاهان تلقیح شده با باکتری، هم در شرایط تنش شوری و هم در شرایط بدون تنش ، بیشتر از گیاهان تلقیح نشده بودند. رقم آلستار نسبت به پروگرس به شوری متحمل تر بود ولی در شرایط شور رقم پروگرس به تلقیح باکتریایی پاسخ بهتری نشان داد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که گیاهان تلقیح شده با باکتری دارای تحمل به شوری بالاتری نسبت به گیاهان تلقیح نشده بودند. بنابراین میتوان اظهار داشت که در شرایط وجود تنش شوری، باکتری سودوموناس پوتیدا تحمل آفتابگردان به شوری را افزایش میدهد.
This study aimed to investigate the effect of solubilizing phosphate bacteria Pseudomonas putida on salt tolerance of two sunflower cultivars in crop year 2010 in greenhouse of Islamic Azad University, was performed. The experiment was done as factorial based on randomized complete block design in three replications. First factor consist of non inoculation and inoculation of sunflower seeds with Pseudomonas putida, and second factor consist of two sunflower cultivars of Alstar and Progress and third factor was three levels of salinity control (0.6), 5 and 7 ds/m. Salinity decreased shoot dry weight, plant height, leaf number in plant, seed number per head, seed hundred weight, seed yield and phosphate content and concentration in studied varieties. All studied traits in inoculated plants with bacteria, in both conditions of stress salinity and non-stress were larger than non inoculated plants. Alstar cultivar was more salinity tolerant than to progress cultivar, but Progress to bacterial inoculation showed a better response in salinity condition. The research results showed that inoculated plants with bacteria had salt tolerance greater than non inoculated plants. Thus it can be stated that Pseudomonas putida increased salinity tolerance of sunflower in salinity stress condition.