کنترل زیستی شیگلا سونئی در گوشت مرغ با استفاده از باکتریوفاژ اختصاصی
محورهای موضوعی : میکروب شناسی کاربردیخشایار شاهین 1 , مجید بوذری 2 , رن وانگ 3
1 - دانشجوی دکتری تخصصی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان
2 - استاد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان
3 - استاد، موسسه ایمنی مواد غذایی و تغذیه، آکادمی علوم کشاورزی جیانگ سو، نانجینگ، چین
کلید واژه: باکتریوفاژ, کنترل زیستی, فاژ درمانی, شیگلا سونئی,
چکیده مقاله :
شیگلا سونئی یکی از مهمترین عوامل شیگلوز در اغلب کشورهای توسعهیافته و در حالتوسعه میباشد. با توجه به شیوع روزافزون سویههای مقاوم به آنتیبیوتیک، بهکارگیری روشهای دیگر برای کنترل راههای انتقال این باکتری (غذا، آب آشامیدنی و انتقال مستقیم) از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف از این پژوهش ارزیابی کنترل زیستی باکتری شیگلا سونئی به وسیله باکتریوفاژ اختصاصی در محصولات غذایی بود. فراوانی باکتری شیگلا سونئی (ATCC 9290) و همچنین تکثیر باکتریوفاژ اختصاصی vB_SsoS-ISF002 در دو فاز آزمایشی حذفکنندگی و مهارکنندگی در بازه زمانی 144 ساعت سنجیده شد. در فاز حذفکنندگی ابتدا باکتری به مرغ خام و پخته اضافهشد و سپس در زمانهای 2، 24 و 48 ساعت باکتریوفاژ اضافه شد. از سوی دیگر در فاز مهارکنندگی ابتدا باکتریوفاژ به مرغ پخته یا خام اضافه شده و سپس در زمانهای 2، 24 و 48 ساعت باکتری اضافه گردید. باکتریوفاژ vB_SsoS-ISF002 میزان شیگلا سونئی (هم در مرغ خام و هم پخته) را حداقل به میزان 2 log10 در هر دو فاز حذفکنندگی و مهارکنندگی کاهش داد. باکتریوفاژ vB_SsoS-ISF002 پتانسیل مناسبی برای استفاده هم بهعنوان یک عامل نگهدارنده غیر شیمیایی و هم به عنوان یک عامل حذفکننده آلودگیهای شیگلا سونئی در صنایع غذایی دارد.
Shigella sonnei is the main agent associated with shigellosis in developed as well as developing countries. Finding alternative methods to control Shigella transmission (foods, drinking water and person to person contact) seems necessary due to the appearance of multidrug-resistant strains among Shigella spp. This study aimed to evaluate the potential of vB_SsoS-ISF002 phage in bio-controlling of S. sonnei in food products. Changes in the S. sonnei (ATCC 9290) count, as well as the propagation of its specific bacteriophage (vB_SsoS-ISF002), were measured in two trial treatment and prevention phases for a period of 144 hours. The phage (108 PFU/g) was added to raw or cooked chicken breast after (in treatment phase) or before (in prevention phase) inoculation with S. sonnei at 2, 24 or 48 h. vB_SsoS-ISF002 phage was capable to reduce S. sonnei growth by at least two logs of viable in both treatment and prevention phases. It was shown that vB_SflS-ISF001 phage has a high potential to be used as a non-chemical preservative and the bio-controlling agent against S. sonnei contamination in the food industry.
e . 201 ; 1(2) 1- .
2. Ju J , iri SS, Kim J, Yu SK, C i C, C ai JY, ee BC, ark SC. Bacterio age a licatio to co trol t e co tami ate water wit . Sci e . 201 ; 22 3 .
3. uller , Je se T, eterse , ølbak K, Et elberg S. Im orte fres sugar eas as sus ecte
source of a outbreak of i e mark, A ril- ay 2009. Euro Surveilla ce.
2009; 1 (2 ) 21 -22 .
4. . S igellosis isease bur e , e i emiology a case ma ageme t. kly E i emiol ec.
200 ; 0(11) 9 -99.
5. a g , a g , Bao . age i activatio of foo bor e o rea y-to-eat s ice
c icke . oult Sci. 2013; 92(1) 211-21 .
6. A me A , S imamoto T. Isolatio a molecular c aracterizatio of ,
1 a s . from meat a airy ro ucts i Egy t. I t J
Foo icrobiol. 201 ; 1 - 2.
7. u B, ou , Ke , a S, Cao Y, ua g Y, ua g , iu , To g . Com ariso of
resista ce to t ir -ge eratio ce alos ori s i betwee Euro e-America a
Asia-Africa from 199 to 2012. E i emiol I fect. 201 ; 1 3(13) 2 -2 99.
8. Ta eja , ewara A, Kumar A, erma , S arma . Ce alos ori -resista t
over 9 years ( 1– 9) i I ia. J A timicrob C emot er. 2012; ( ) 13 -13 3.
9. S e , a g J , e FS, C a g K , Kuo CF, i C , uo , u g C . Isolatio a
c aracterizatio of φkm1 , a ovel lytic age wit t era eutic ote tial agai st exte sively
rug resista t A . oS E. 2012; (10) e 3 .
10. Kazi , A a ure S. Bacterio age bioco trol of foo bor e at oge s. J Foo Sci Tec ol.
201 ; 3(3) 1- .
11. ikoleit . aboratory rotocol bioc emical i e tificatio of a usi g
a abbreviate a el of tests. lobal Foo bor e I fectio s etwork, e eva,
Switzerla . 2010.
12. arley J , rescott . aboratory exercises i microbiology. e c raw ill, ew York,
2002; 10 -10 .
13. Kro i ski A , azzocco A, a ell TE, i go r E, Jo so . E umeratio of
bacterio ages by ouble agar overlay laque assay. I Clokie J, Kro i ski A , e itors.
Bacterio ages et o s a rotocols, olume 1 Isolatio , C aracterizatio , a I teractio s.
Totowa, J uma a ress; 2009. 9- .
14. Ju J , Kim J , S i S , a JE, C ai JY, ark SC. C aracterizatio a com lete ge ome
seque ce of t e bacterio age Sf-1. es icrobiol. 2013; 1 (10) 9 9-9 .
15. érez uli o , ra e Burgos J, álvez A, ucas ó ez . A licatio of bacterio ages
i ost- arvest co trol of uma at oge ic a foo s oili g bacteria. Crit ev Biotec ol.
201 ; 3 ( ) 1- 1.
16. A ma i , A a y , alkli g- ibeiro , riffit s . Bioco trol of i
grou beef a V i seafoo wit bacterio age-assiste ig y rostatic
ressure ( ) treatme t. Foo Bio roc Tec . 201 ; ( ) 11 0-11 .
_||_
e . 201 ; 1(2) 1- .
2. Ju J , iri SS, Kim J, Yu SK, C i C, C ai JY, ee BC, ark SC. Bacterio age a licatio to co trol t e co tami ate water wit . Sci e . 201 ; 22 3 .
3. uller , Je se T, eterse , ølbak K, Et elberg S. Im orte fres sugar eas as sus ecte
source of a outbreak of i e mark, A ril- ay 2009. Euro Surveilla ce.
2009; 1 (2 ) 21 -22 .
4. . S igellosis isease bur e , e i emiology a case ma ageme t. kly E i emiol ec.
200 ; 0(11) 9 -99.
5. a g , a g , Bao . age i activatio of foo bor e o rea y-to-eat s ice
c icke . oult Sci. 2013; 92(1) 211-21 .
6. A me A , S imamoto T. Isolatio a molecular c aracterizatio of ,
1 a s . from meat a airy ro ucts i Egy t. I t J
Foo icrobiol. 201 ; 1 - 2.
7. u B, ou , Ke , a S, Cao Y, ua g Y, ua g , iu , To g . Com ariso of
resista ce to t ir -ge eratio ce alos ori s i betwee Euro e-America a
Asia-Africa from 199 to 2012. E i emiol I fect. 201 ; 1 3(13) 2 -2 99.
8. Ta eja , ewara A, Kumar A, erma , S arma . Ce alos ori -resista t
over 9 years ( 1– 9) i I ia. J A timicrob C emot er. 2012; ( ) 13 -13 3.
9. S e , a g J , e FS, C a g K , Kuo CF, i C , uo , u g C . Isolatio a
c aracterizatio of φkm1 , a ovel lytic age wit t era eutic ote tial agai st exte sively
rug resista t A . oS E. 2012; (10) e 3 .
10. Kazi , A a ure S. Bacterio age bioco trol of foo bor e at oge s. J Foo Sci Tec ol.
201 ; 3(3) 1- .
11. ikoleit . aboratory rotocol bioc emical i e tificatio of a usi g
a abbreviate a el of tests. lobal Foo bor e I fectio s etwork, e eva,
Switzerla . 2010.
12. arley J , rescott . aboratory exercises i microbiology. e c raw ill, ew York,
2002; 10 -10 .
13. Kro i ski A , azzocco A, a ell TE, i go r E, Jo so . E umeratio of
bacterio ages by ouble agar overlay laque assay. I Clokie J, Kro i ski A , e itors.
Bacterio ages et o s a rotocols, olume 1 Isolatio , C aracterizatio , a I teractio s.
Totowa, J uma a ress; 2009. 9- .
14. Ju J , Kim J , S i S , a JE, C ai JY, ark SC. C aracterizatio a com lete ge ome
seque ce of t e bacterio age Sf-1. es icrobiol. 2013; 1 (10) 9 9-9 .
15. érez uli o , ra e Burgos J, álvez A, ucas ó ez . A licatio of bacterio ages
i ost- arvest co trol of uma at oge ic a foo s oili g bacteria. Crit ev Biotec ol.
201 ; 3 ( ) 1- 1.
16. A ma i , A a y , alkli g- ibeiro , riffit s . Bioco trol of i
grou beef a V i seafoo wit bacterio age-assiste ig y rostatic
ressure ( ) treatme t. Foo Bio roc Tec . 201 ; ( ) 11 0-11 .