Techno-economic Efficiency of Trunk and Mechanical Harvest Aid Shakers for Harvesting Olive Fruits in Guilan Province, Iran
محورهای موضوعی : Farming Systemsفرهاد نیری 1 , علی محمدی ترکاشوند 2
1 - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
2 - دانشیار گروه خاکشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: Economic, Canned olive, Mechanical olive harvest, technical performance,
چکیده مقاله :
The main concern of an olive grower is primarily to achieve more income and profits. A harvesting method having higher efficiency and better fruit and oil quality, but a higher operation cost leads to a lower benefit. A study was carried out to evaluate the techno-economic performances of Trunk Shaker (TS) and Mechanical Harvest Aid (MHA) shaker for harvesting the yellow and Manzanilla olive cultivars in Guilan province, Iran. A factorial experiment based on randomized complete block design was used in four treatments at three replicates. The percentage of harvested fruit, fruit harvest rate (kg h-1), harvesting efficiency, leaf abscission, canned fruit acidity, and the percentage of bruised fruits, fruit tissue resistance were determined as the technical traits and benefit to cost ratio to evaluate the economic performance of experimental olive harvesting methods. The results showed that the TS with 60.6 had more harvesting percent of fruit than the MHA (24.1). Average harvesting time of a tree was recorded 10.7 minutes by TS that this was 8.2 minutes in MHA. The harvesting efficiency in TS method of Manzanilla variety was much more MHA method and yellow variety. The efficiency was 100.38 kg h-1 in TS that is more than in the method of MHA with 43.72 kg h-1. Fruits harvested with TS, with an average of 1.07 Newton, had a higher firmness of the fruits in compared to MHA method. TS method with 1270 dollar per day had more benefit compared to MHA method with a profit of $606.
این مطالعه به منظور ارزیابی دو روش مکانیکی برداشت زیتون شامل استفاده از تکاننده شاخه تراکتوری (TS) و تکاننده شاخه دستی (MHA) در دو رقم زرد و مانزانیلا انجام شد. یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تیمار و سه تکرار در مجتمع کشت و صنعت گیلان، طراحی و اجرا شد. برای هر کرت، سه ردیف و روی هر ردیف سه درخت 17 ساله انتخاب شد. برای تعیین سفتی بافت میوه، تعداد ده عدد زیتون، پس از برداشت، از محصول هر کرت بهطور تصادفی انتخاب شدند. سپس با استفاده از دستگاه سفتیسنج، میزان مقاومت بافت هر میوه در مقابل فشار وارده برحسب نیوتن اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که درصد برداشت در TS با میانگین 6/60، بیشتر از درصد برداشت در MHA با میانگین 1/24 بود. میانگین زمان برداشت یک درخت به وسیله دستگاه TS، 7/10 دقیقه ثبت شد که این مقدار برای دستگاه MHA، 2/8 دقیقه بود. بهرهوری برداشت در روش برداشت با TS و در رقم مانزانیلا بسیار بیشتر از روش MHA و رقم زرد بود. برداشت با TS با میانگین 38/100 کیلوگرم در ساعت، دارای بهرهوری برداشت بالاتری نسبت به MHA با میانگین 72/43 کیلوگرم در ساعت بود. میوههایی که با TS برداشت شده بودند، با میانگین 07/1 نیوتن، دارای سفتی بافت بالاتری نسبت به میوههایی برداشت شده با MHA بودند. دستگاه TS با داشتن 1270 دلار، دارای میزان سود بیشتری در یک روز، نسبت به دستگاه MHA با 606 دلار سود بود. میانگین سود، در تیمارهایی که در آنها رقم مانزانیلا برداشت شده است، میانگین سود بیشتر از تیمارهایی که در آنها رقم زرد برداشت شده است، بود. بیشترین مقدار نسبت سود به هزینه مربوط به برداشت رقم مانزانیلا به وسیله MHA در بین تیمارها بود.