Study of Ethanol Presence in Some Ornamental and Aromatic Plants Using Gas Chromatography
محورهای موضوعی : مجله گیاهان زینتیMaryam Nasouri Gazani 1 , Shahab Shariati 2 , Ali Rafizadeh 3 , Mohammad Naghi SafarzadehVishekaei 4
1 - Department of Chemistry, Faculty of Science, University of Guilan, Rasht, Iran.
2 - Department of Chemistry, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran.
3 - Department of Nursing & Midwifery, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
4 - Department of Agronomy, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran.
کلید واژه: Herbaceous distillates, ethanol, Gas Chromatography, Volatile compounds,
چکیده مقاله :
Plants re-emit a substantial fraction of their assimilated carbon into the atmosphere as biogenic volatile organic compound. According to the presence of relatively high amount of methanol in herbal distillates, finding different concentrations of ethanol in such drinks is expectable, as several studies appeared that produced ethanol by plants emits into the atmosphere as do methanol. In this study, ethanol content of 30 industrial herbal distillates made by three different companies was measured. For this purpose, some solutions with concentration of 10000 mgL-1 were prepared from ethanol and methanol separately as original and internal standard sources that in continue, different concentrations of standards were prepared from ethanol solution and after it, 50 µL methanol solution was added to all of the standards and samples as internal standard and then, all of them were examined with GC. The obtained results indicated that some of the herbal distillates contain ethanol. Maximum and minimum amount of ethanol existed in Rosa damascena L., (rose water) with mean value 96.4 mgL-1 and Salix aegyptiaca L., distillate (only one sample had 15.5 mgL-1 and in two other samples were not seen) respectively, while most of the examined samples had no ethanol. Presence of ethanol in some of the examined samples showed that further study is necessary to achieve correct information about this subject.
گیاهان بخش قابل توجهی از کربن جذب شده خود را به عنوان مواد آلی فرار زیستی مجدداً در هوا منتشر میسازند. با توجه به مقادیر نسبتاً زیاد متانول در عرقیات گیاهی، انتظار میرود که، غلظت های متفاوتی از اتانول نیز در چنین نوشیدنیهایی یافت شود، زیرا، بعضی از تحقیقات نشان داده است، گیاهان همانند متانول، اتانول نیز تولید و در هوا منتشر میسازند. در این تحقیق، مقدار اتانول در 30 نمونه عرق گیاهی صنعتی تولید شده توسط سه کارخانه مختلف مورد اندازه گیری قرار گرفت. برای این منظور، محلولهایی با غلظت mg L-1 10000 از اتانول و متانول به عنوان استانداردهای اصلی و داخلی بطور مجزا تهیه گردید که در ادامه، غلظتهای متفاوتی از محلول اتانول ساخته شده تهیه شد و در ادامه µL 50 از محلول متانول به تمام استانداردها و نمونههای استاندارد داخلی اضافه شد و سپس، مقدار اتانول همه آنها با استفاده از دستگاه GC مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد، بعضی از انواع عرقیات گیاهی دارای اتانول هستند. بیشترین مقدار اتانول مربوط به گلاب با میانگین mg L-1 4/96 و کمترین آن در عرق بیدمشک با میانگین mg L-1 5/ 15 (تنها یک نمونه mg L-1 5/15 بود و در دو نمونه دیگر دیده نشد) دیده شد، در حالی که، دیگر نمونههای مورد آزمایش فاقد اتانول بودند. با توجه به حضور اتانول در بعضی از نمونههای مورد بررسی، تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری به نظر میرسد.
Alpi, A., Perata, P. and Beevers, H. 1985. Physiological responses of cereal seedlings to ethanol. Journal of Plant Physiology, 119: 77-85.
Andres, R., Làzaro, J., Chueca, A., Hermoso, R. and Gorge, L. 1990. Effect of alcohols on the association of photosynthetic fructose-1,6-bisphosphatase to thylakoid membranes. Journal of Physiologia Plantarum, 78: 409–413.
Barata, A. L. 1984. Ethanol synthesis and loss from flooded roots of Medicago sativa L. and Lotus comiculatus L. Journal of Plant, Cell & Environment. 7: 187-191.
Hemming, N. G., Reeder, R. J. and Hanson, G. N. 1995. Mineral-fluid partitioning and isotopic fractionation of boron in synthetic calcium carbonate. Journal of Geochimica et Cosmochimica Acta, 59: 371-379.
Jackson, M.B., Herman, B. and Goodenough, A. 1982. An examination of the importance of ethanol in causing injury to flooded plants. Journal of Plant, Cell & Environment, 5: 163-172.
Peñuelas, J. and Llusià, J. 2003. BVOCs: plant defense against climate warming? Journal of Trends in Plant Science, 8(3): 105-109.
Perata, P. and Alpi, A.1990. Ethanol-induced injuries to carrot cells: the role of acetaldehyde. Journal of Plant Physiology, 95 (3):748-52.
Perata, P., Alpi, A. and Loschiavo, F. 1986. Influence of ethanol on plant cells and tissuse. Journal of Plant Physiology, 126: 181-188.
Rafizadeh, A., NasiriFard, R., Nasoori Gazni, M., Haghshenas, M. and PoorMohammad, L. 2013. The effectiveness of concentration on the result of methanol test in homemade herbal distillates. Journal of Ornamental and Horticultural Plants, 3(2): 105-109.
Rafizadeh, A., Pourmohammad, L., Shariati, SH. and Fooladmehr, S. 2010. Application a colorimetric method for qualitative analysis of methanol. Scientific Journal of Forensic Medicine, 16(2): 89-94. [Persian]
Rafizadeh, A., Pourmohammad, L., Shariati, SH. and Mirzajani, E. 2011. Introduce of a colorimetric method for qualitative detection of methanol in several kinds of drinks. Journal of Mazandaran Medical Science, 21(84): 150-152. [In Persian]
Rajala, A., Kärkkäinen, J., Peltonen, J. and Peltonen-Sainio, P. 1998. Foliar applications of alcohols failed to enhance growth and yield of C3 crops. Journal of Industrial Crops and Products, 7: 129-137.
Roberts, J. K., Callis, J., Jardetzky, O., Walbot, V. and Freeling, M. 1984. Cytoplasmic acidosis as a determinant of flooding in tolerance in plant. Journal of Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 81(19): 6029-6033.