Growth Performance and Carcass Quality of Layer Type Cockerels and Broiler Chicken
محورهای موضوعی : Camelپ.اچ.ج.جی. دسیلوا 1 , ی.م. ویکراماسینق 2 , د.سی.آ. کالوبوویلا 3
1 - Sri Lanka Standards Institution, 17 Victoria Place, Elvitigala Mawatha, Colombo 08, Sri Lanka
2 - Department of Agricultural Systems, Faculty of Agriculture, Rajarata University of Sri Lanka, Puliyankulama, Sri Lanka
3 - ADM Food Products Pvt. Ltd, Badalgama, Sri Lanka
کلید واژه: growth, carcass, broiler female, broiler male, layer male, meat production,
چکیده مقاله :
The aim of the study was to compare the growth performance and carcass quality of layer-type cockerels and broilers reared under identical conditions. A total of 180 one-day-old broiler male (BM), broiler female (BF) and brown layer male (LM) chicks were distributed into 9 floor pens in a completely randomized design, with 3 replicates of 20 birds per experimental unit. The body weights and feed consumption was recorded at weekly intervals. Body weight gains and feed conversion ratio (FCR) were calculated. The carcass quality trait was determined at 4th, 6th, 8th, 12th and 16th weeks of age. There was a significant effect FCR (P<0.05) of genotype on body weight and feed intake. The BM and BF showed higher feed consumption and better feed conversion compared to LM for all growing stages (P<0.05). The LM had higher percentage of blood, feather, shank, head and internal organ compared to BM and BF (P<0.05). The BM and BF had significantly higher values for dressing percentage (P<0.05). The LM had least amount of subcutaneous fat in neck, subcutaneous fat in thigh and abdominal fatdespite of slaughtering ages (P<0.05). Genotype had been shown to significantly influence on colour of pectoralismajorand bicepsfemorismuscles. The LM had recorded highest L* for both muscle at 8th week of slaughtering age (P<0.05). The BM and BF had significantly higher a* coordinates for pectoralismajor compare to LM (P<0.05). Moreover, LM had least shear force value (P<0.05). These results suggest that layer males are acceptable for an alternative system of meat production from the aspect of carcass and meat characteristics.
هدف از این مطالعه مقایسه عملکرد رشد و کیفیت لاشه خروسهای تیپ تخمگذار و جوجههای گوشتی پرورش داده شده در شرایط یکسان بوده است. 180 جوجه یکروزه نر گوشتی (BM)، ماده گوشتی (BF) و نر تخمگذار قهوهای در 9 قفس بر مبنای یک طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و 20 پرنده به ازای هر واحد آزمایشی در نظر گرفته شد. وزن بدن و مصرف خوراک هفتگی ثبت گردید. افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک (FCR) محاسبه گردیدند. صفات کیفیت لاشه در هفتههای 4، 6، 8، 12 و 16 تعیین گردیدند. اثر FCR ژنوتیپ بر وزن بدن و مصرف خوراک معنیدار بود (05/0>P). BM و BF در مقایسه با LM مصرف خوراک بالاتر و ضریب تبدیل بهتری برای همه مراحل رشد نشان دادند (05/0>P). LM در مقایسه با BM و BF درصد خون، پر، پا، سر و اندامهای داخلی بالاتری داشتند (05/0>P). BM و BF مقادیر معنیدار بالاتری برای درصد پوشش بدن داشتند (05/0>P). LM دارای پایینترین مقدار چربی زیر جلدی در گردن، چربی زیر جلدی در ران و چربی بطنی علیرغم سنین کشتار بودند (05/0>P). ژنوتیپ تأثیر معنیداری بر رنگ عضلات اصلی سینهای و دو سر ران داشت. در سن کشتار 8 هفتگی، LM بالاترین L* را برای هر دو ماهیچه ثبت کرده است (05/0>P). BM و BF در مقایسه با LM به شکل معنیداری مولفههای a* بالاتر برای عضله اصلی سینهای داشتند (05/0>P). علاوه بر این، LM کمترین مقدار فشار برشی را نشان داد (05/0>P). این نتایج نشان میدهند که نرهای تخمگذار به عنوان یک سامانه جایگزین تولید گوشت از جنبه خصوصیات لاشه و گوشت مورد قبول واقع میگردند.
Abdullah Y. and Matarneh S.K. (2010). Broiler performance and the effects of carcass weight, broiler sex, and post chill carcass aging duration on breast fillet quality characteristics. J. Appl. Poult. Res. 19, 46-58.
Bochno R., Janiszewska M. and Brzozowski W. (1999). Comparison of some meat production traits for laying type cockerels and broiler chickens reared to different age. Adv. Agric. Sci. 6, 9-17.
Duncan D.B. (1955). Multiple range and multiple F-test. Biometrics. 11, 1-42.
Lichovnikova M., Jandasek J., Juzl M. and Drackova E. (2009). The meat quality of layer males from free range in comparison with fast growing chickens. Czech J. Anim. Sci. 54(11), 490-497.
Livestock Statistical Bulletin. (2014). Department of Animal Production and Health, Peradeniya, Sri Lanka.
Mench J.A., Sumner D.A. and Rosen-Molina J.T. (2011). Sustainability of egg production in the United States: the political and market context. Poult. Sci. 90, 229-240.
Murawska D. and Bochno R. (2007). Comparison of the slaughter quality of Layer-type cockerels and broiler chicken. J. Poult. Sci. 44, 105-110.
Murawska D., Bochno R., Michalik D. and Janizewska M. (2005). Age-related changes in the carcass tissue composition and distribution of meat and fat with skin in carcasses of laying-type cockerels. European Poult. Sci. 69, 135-139.
SAS Institute. (2002). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Souza X.R., Faria P.B. and Bressan M.C. (2011). Proximate composition and meat quality of broilers reared under different production systems. Br. J. Poult. Sci. 13(1), 15-20.
Thompson P.B., Appleby M., Busch L., Kalof M., Miele L., Norwood B. and Pajor E. (2011). Values and public acceptability dimensions of sustainable egg production. Poult. Sci. 90, 2097-2109.
Wickramaratne S.H.G., Gunaratne S.P. and Chandrasiri A.D.N. (1993). Growth performance of village chicken under different feeding systems. Trop. Agric. Res. 5, 359-367.
Xin H., Gates R.S., Green A.R., Mitloehner F.M., Moore Jr. P.A. and Wathes C.M. (2011). Environmental impacts and sustainability of egg production systems. Poult. Sci. 90, 263-277.