عملکرد رشد و کیفیت لاشه خروسهای تیپ تخمگذار و جوجههای گوشتی
Subject Areas : Camelپ.اچ.ج.جی. دسیلوا 1 , ی.م. ویکراماسینق 2 , د.سی.آ. کالوبوویلا 3
1 - Sri Lanka Standards Institution, 17 Victoria Place, Elvitigala Mawatha, Colombo 08, Sri Lanka
2 - Department of Agricultural Systems, Faculty of Agriculture, Rajarata University of Sri Lanka, Puliyankulama, Sri Lanka
3 - ADM Food Products Pvt. Ltd, Badalgama, Sri Lanka
Keywords: رشد, لاشه, جوجه ماده گوشتی, جوجه نر گوشتی, نر تخمگذار, تولید گوشت,
Abstract :
هدف از این مطالعه مقایسه عملکرد رشد و کیفیت لاشه خروسهای تیپ تخمگذار و جوجههای گوشتی پرورش داده شده در شرایط یکسان بوده است. 180 جوجه یکروزه نر گوشتی (BM)، ماده گوشتی (BF) و نر تخمگذار قهوهای در 9 قفس بر مبنای یک طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و 20 پرنده به ازای هر واحد آزمایشی در نظر گرفته شد. وزن بدن و مصرف خوراک هفتگی ثبت گردید. افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک (FCR) محاسبه گردیدند. صفات کیفیت لاشه در هفتههای 4، 6، 8، 12 و 16 تعیین گردیدند. اثر FCR ژنوتیپ بر وزن بدن و مصرف خوراک معنیدار بود (05/0>P). BM و BF در مقایسه با LM مصرف خوراک بالاتر و ضریب تبدیل بهتری برای همه مراحل رشد نشان دادند (05/0>P). LM در مقایسه با BM و BF درصد خون، پر، پا، سر و اندامهای داخلی بالاتری داشتند (05/0>P). BM و BF مقادیر معنیدار بالاتری برای درصد پوشش بدن داشتند (05/0>P). LM دارای پایینترین مقدار چربی زیر جلدی در گردن، چربی زیر جلدی در ران و چربی بطنی علیرغم سنین کشتار بودند (05/0>P). ژنوتیپ تأثیر معنیداری بر رنگ عضلات اصلی سینهای و دو سر ران داشت. در سن کشتار 8 هفتگی، LM بالاترین L* را برای هر دو ماهیچه ثبت کرده است (05/0>P). BM و BF در مقایسه با LM به شکل معنیداری مولفههای a* بالاتر برای عضله اصلی سینهای داشتند (05/0>P). علاوه بر این، LM کمترین مقدار فشار برشی را نشان داد (05/0>P). این نتایج نشان میدهند که نرهای تخمگذار به عنوان یک سامانه جایگزین تولید گوشت از جنبه خصوصیات لاشه و گوشت مورد قبول واقع میگردند.
Abdullah Y. and Matarneh S.K. (2010). Broiler performance and the effects of carcass weight, broiler sex, and post chill carcass aging duration on breast fillet quality characteristics. J. Appl. Poult. Res. 19, 46-58.
Bochno R., Janiszewska M. and Brzozowski W. (1999). Comparison of some meat production traits for laying type cockerels and broiler chickens reared to different age. Adv. Agric. Sci. 6, 9-17.
Duncan D.B. (1955). Multiple range and multiple F-test. Biometrics. 11, 1-42.
Lichovnikova M., Jandasek J., Juzl M. and Drackova E. (2009). The meat quality of layer males from free range in comparison with fast growing chickens. Czech J. Anim. Sci. 54(11), 490-497.
Livestock Statistical Bulletin. (2014). Department of Animal Production and Health, Peradeniya, Sri Lanka.
Mench J.A., Sumner D.A. and Rosen-Molina J.T. (2011). Sustainability of egg production in the United States: the political and market context. Poult. Sci. 90, 229-240.
Murawska D. and Bochno R. (2007). Comparison of the slaughter quality of Layer-type cockerels and broiler chicken. J. Poult. Sci. 44, 105-110.
Murawska D., Bochno R., Michalik D. and Janizewska M. (2005). Age-related changes in the carcass tissue composition and distribution of meat and fat with skin in carcasses of laying-type cockerels. European Poult. Sci. 69, 135-139.
SAS Institute. (2002). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Souza X.R., Faria P.B. and Bressan M.C. (2011). Proximate composition and meat quality of broilers reared under different production systems. Br. J. Poult. Sci. 13(1), 15-20.
Thompson P.B., Appleby M., Busch L., Kalof M., Miele L., Norwood B. and Pajor E. (2011). Values and public acceptability dimensions of sustainable egg production. Poult. Sci. 90, 2097-2109.
Wickramaratne S.H.G., Gunaratne S.P. and Chandrasiri A.D.N. (1993). Growth performance of village chicken under different feeding systems. Trop. Agric. Res. 5, 359-367.
Xin H., Gates R.S., Green A.R., Mitloehner F.M., Moore Jr. P.A. and Wathes C.M. (2011). Environmental impacts and sustainability of egg production systems. Poult. Sci. 90, 263-277.