Investigation of input energy efficiency in dill (Anethum graveolens L.) farming in Rodehen region
محورهای موضوعی : مجله گیاهان داروییناصر حسینی 1 , الهام توکلی دینانی 2
1 - عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی
2 - عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن؛
کلید واژه: Dill, Energy efficiency, Output and input,
چکیده مقاله :
Background & Aim: Energy is one of important debates in agriculture ecology and for this reason; the ratio of output and input energy in different agriculture ecosystems has been calculated. If one can reduce, input energy level into farms through the indices like poisons, fertilization, tractor energy and lab our force. In addition to the net income of the farmers, this issue would play a significant role in preserving farm ecosystem from pollution and wrecker factors.Martial & Methods: For this reason, energy balance sheet in dill farms as well as input and output energy in 2009-2010 researched by distributing and questionnaire among farmers Rodehen region. Then, the input energy amount into farms via energy-consuming factors, mentioned above, with regard to special coefficients was computed. Energy was computed based on seed function, chemical compound and its content as well. Results & Discussion: In this investigation, evaluated the level of stored energy 64668971.48 kcal per hectare and level of output energy 804640 kcal per hectare. Energy efficiency on the basis of seed function 0.011 were estimated that the greatest part of energy depended on irrigation and nitrate fertilizer that with right management may reduce consumptive energy in farm and nitrate fertilizer and, on the other hand, to increase balance sheet.
مقدمه و هدف: انرژی یکی از مباحث مهم بوم شناسی کشاورزی است و در این ارتباط در نقاط مختلف جهان نسبت انرژی خروجی و ورودی در اکوسیستم های مختلف کشاورزی محاسبه می شود. چنانچه بتوان میزان انرژی های ورودی به مزرعه در قالب شاخص هایی چون سموم، کودهای شیمیایی، انرژی تراکتور و نیروی کارگر را کاهش داد، علاوه بر افزایش درآمد خالص کشاورزان گام مهمی درجهت حفظ اکوسیستم مزرعه از آلودگی ها و عوامل مخرب به عمل خواهد آمد.روش تحقیق: به همین منظور بیلان انرژی در مزرعه شوید و انرژی نهاده و ستاده در سال زراعی 1389-1388 با تهیه پرسش نامه هایی از کشاورزان منطقه رودهن انجام گردید و میزان انرژی های ورودی به مزرعه در قالب نهاده های مصرفی و با توجه به ضرایب مخصوص محاسبه شد. انرژی خروجی نیز در قالب ستاده بر اساس عملکرد دانه شوید و بر پایه تجزیه ترکیبات شیمیایی و محتوی انرژی آن ها صورت پذیرفت.نتایج و بحث: در این بررسی میزان انرژی نهاده های به کار برده شده 64668971 کیلوکالری در هکتار و میزان انرژی تولیدی 804640 کیلوکالری در هکتار محاسبه شد. میزان کارآیی انرژی (نسبت ستاده به نهاده) بر اساس عملکرد دانه شوید 011/0 بوده است، که بیشترین انرژی مصرفی در کشت این محصول در منطقه رودهن مربوط به آبیاری و کود نیتروژنه است.توصیه کاربردی/صنعتی: با مدیریت صحیح می توان مصرف نهاده ها را کاهش و کارآیی انرژی را افزایش داد
آذر، م.، خلاصی، م.، اصلان آبادی، س.، علویان، س.، اصلان آبادی، ن.، فلسفی، ح.، امام، م.، قاضی زاده، ش.، پاراد، س.، لسان پژشکی، م.، حسین پناه، ر.، هاشمی قائمی، س. و ساداتیان، ا. 1386. خواص طبیعی و درمانی میوه ها و سبزیجات. انتشارات شهرآب- آینده سازان. 358 صفحه.
آستارایی، ع. و کوچکی، ع. 1375. کاربرد کودهای بیولوژیکی در کشاورزی پایدار. انشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 194 صفحه.
بهرادفر، ع. و حسن زاده قورت تپه، ع. 1384. ارزیابی بیلان انرژی زراعت آفتابگردان در استان آذربایجان غربی. اولین سمینار علمی کاربردی صنعت روغن نباتی ایران. صفحات 35-40.
بهنام، س. 1375. ارزیابی مقاومت کششی گاو آهن بشقابی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز.
حسن زاده قورت تپه، ع.، قلاوند، ا.، احمدی، م.، میرنیا، س.خ.1380. بررسی تأثیر سیستمهای مختلف تغذیه بر راندمان انرژی ارقام آفتابگردان. مجله علـــوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان. 2: 67-78.
حیدر قلی نژاد کناری، م . و حسن زاده قورت تپه، ع. 1382. ارزیابی بیلان انرژی زراعت گندم دیم در استان مازندران. مجله پژوهش و سازندگی. 58: 63-65.
دهقانیان، س. و کوچکی، ع. 1375. اقتصاد اکولوژیک و اقتصاد کشاورزی ارگانیک. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 164 صفحه.
صفایی خرم، م.، جعفرنیا، س. و خسروشاهی، س. 1387. مهم ترین گیاهان دارویی جهان. انتشارات مجتمع آموزش کشاورزی سبز ایران. 442 صفحه.
قاسمی، م. 1382. خواص درمانی میوه ها و سبزیجات. نشر تیهو. 104 صفحه.
کوچکی، ع. و حسینی، م. 1373. کارآیی انرژی در اکوسیستمهای کشاورزی. انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد. 317 صفحه.
کوچکی، ع. و حسینی، م. 1368. سیر انرژی در اکوسیستمهای کشاورزی. انتشارات جاوید. 227 صفحه.
کیانی، ک. 1388. اطلس مصور گیاهان دارویی. انتشارات زرقلم. 320 صفحه.
وهاب زاده، ع. 1375. مبانی محیط زیست. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 376 صفحه.
یزدی، ع. 1387. خواص برخی خوراکی ها و گیاهان دارویی. انتشارات نجات، 155 صفحه.
Blamy, K. D. C. and Chapman, J. 1981. Protein, oil and energy yield of sunflower as affected by N and P fertilization. Agron. J. 73: 583- 587.
Giampietro, M., Cerretelli, G. and Pimental, D. 1992. Energy analysis of agricultural ecosystem management: Human return and sustainability. Agric. Ecosyst. Environ. 38: 219- 244.
Gillard, C. L. 1993. A comparison of high input, low input and organic cash cropping system. M. Sc. Thesis, University of Guelph, Ont., 212 pp.
Hosier, R. 1985. Haw holds energy consumption in rural Kenya. Ambio. 4: 225- 227.
Okeef, P. and Raskin, P. 1985. Fuel wood in Kenya: Crisis and opportunity. Ambio. 14: 220- 224.
Peterson, W. R., Walters, D. T., Suplla, R. J. and Olson, R. A. 1990. Irrigated crop rotation for energy conservation: A Nebraska case study. J. Soil, Water Conserve. 45: 584-588.
Pimental, D., Bevadi, G. and Fast, S. 1983. Energy efficiency of farming system: Organic and conventional agriculture. Agric. Ecosyst. Environ. 9: 353- 372.