Effect of Morus alba leaf extract on serum glucose and lipids in diabetic rats
محورهای موضوعی : مجله گیاهان داروییرحمت اله پرندین 1 , رضا خدارحمی 2 , شفیع امینی مقدم 3
1 - گروه زیست شناسی دانشگاه پیام نور کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
2 - دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه ، کرمانشاه، ایران؛
3 - گروه زیست شناسی دانشگاه پیام نور کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
کلید واژه: Morus alba, Rat, Diabetes, Lipid,
چکیده مقاله :
Background & Aim: Diabetes mellitus is a chronic disease characterized by elevated blood glucose levels and disturbances in carbohydrate, fat and protein metabolism. The objective of the present investigation was to evaluate the therapeutic efficacy of Morus alba leaves in an animal model of diabetes.Martial & Methods: 30 adult male Wistar strain rats (200-250 g) were divided randomly into five groups as follow: (I) healthy control group, (II) healthy control group with mulberry leaf extract treatment, (III) diabetic control group, (IV) diabetic group treated with 600 mg/kg/day of mulberry leaf extract, and (V) diabetic group treated with Insulin. Blood glucose, triglyceride, LDL, HDL and cholesterol were measured at the end of 35 days experiment.Results & Discussion: Administration of Morus alba leaf extract caused a significant decrease in blood levels of glucose (p < 0.001), cholesterol (p < 0.05), triglyceride (p < 0.01) and LDL (p < 0.05), whereas an increase in HDL (p < 0.05) level was seen in diabetic rats.Conclusion: The results of this study showed that Morus alba leaf extract can have significant seffects on blood glucose and lipids in diabetic rats, although further work is needed to elucidate the extent mechanism of these changes.
مقدمه و هدف: دیابت شیرین یکی از مهم ترین مشکلات پزشکی در اغلب کشورها و به ویژه ایران می باشد. این بیماری در واقع ناشی از اختلال در سوخت و ساز قندها، چربی ها و پروتئین های بدن می باشد. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی اثر درمانی برگ های گیاه توت سفید (L. Morus alba) بر موش های آزمایشگاهی دیابتی شده بود.روش تحقیق: در این مطالعه تجربی تعداد 30 موش بالغ نر نژاد ویستار با وزن بین 200 تا 250 گرم به طور تصادفی در 5 گروه (دو گروه موش سالم و سه گروه دیابتی) تقسیم شدند. در ابتدا سه گروه تجربی با استفاده از تزریق داخل صفاتی mg/kg 60 استرپتوزوتوسین دیابتی شده و به یک گروه از موش های دیابتی روزانه mg/kg600 عصاره آبی توت سفید برای مدت 35 روز خورانده شد. به یک گروه از موش های دیابتی نیز بدون انجام درمان خاص در نظر گرفته شد و گروه دیگر موش های دیابتی نیز روزانه انسولین NPH تزریق شد. یک گروه از موش های سالم روزانه mg/kg600 عصاره آبی توت سفید و گروه دیگر موش های سالم نیز طی همین مدت فقط سرم فیزیولوژیکی دریافت می کردند. در پایان میزان قند و چربی های خون با روش های متداول اندازه گیری شد.نتایج و بحث: در این تحقیق مشخص گردید که عصاره آبی برگ توت سفید سبب کاهش معنی دار غلظت گلوکز (001/0< P)، کلسترول (05/0< P)، تری گلیسرید (01/0< P) و LDL (05/0< P) و افزایش معنی دار میزان HDL (05/0< P) سرم درموش های دیابتی در مقایسه با موش های دیابتی بدون درمان خاص شده است.توصیه کاربردی/صنعتی: نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره آبی برگ توت سفید میزان قند و چربی های خون را در موش های سالم تغییر نمی دهد، ولی در موش های دیابتی سبب کاهش مقدار قند و چربی های خون میشود و در صورت کسب نتایج بالینی مطلوب و با توجه به اینکه برگ این گیاه به وفور یافت می شود ممکن است کمک شایانی به تولید صنعتی داروی کاهش قند خون نماید.
صمصام شریعت، ه. 1386. گیاهان دارویی اصفهان، انتشارات چهارباغ، چاپ دوم.
فتح الهی ع.ر. و خدایی م. 1387. فارماکولوژی پایه و بالینی. کاتزونگ، جلد دوم، ویرایش دهم، انتشارات ارجمند، 80-869.
قهرمان، ا. 1385. گیاهشناسی پایه، جلد سوم، تهران، موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، چاپ اول، صفحه150.
کمیلی، غ. ر. و میری مقدم ا. 1387. اثر عصاره آبی برگ زیتون بر قند و لیپیدهای سرم موش های صحرایی دیابتی. مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران، 10 (4): 389-394.
میرزائی، م. و مقیمی، م. 1381. فارماکولوژی کاتزونگ – ترور. چاپ اول، تهران، انتشارات سماط، 386.
Abdel Nasser, B. Singab and et al. 2005. Hypoglycemic effect of Egyptian Morus alba root bark extract: Effect on diabetes and lipid peroxidation of streptozotocin-induced diabetic rats. J. Ethnopharmacol. 100: 333–338.
Al-Awadi, F.M., et al. 2004. Possible role of trace elements in the hyperglycemia effect of plants extract in diabetic rats. J Trace Element Exper Med. 17: 31-44.
American Diabetes Association (ADA). 1997. Clinical practice recommendation, screening for diabetes care. 20: 22-4.
American Diabetes Association (ADA). 1997. Report of the expert committee on diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes care. 20: 1183-1197.
Andrade-Cetto, A., Mart´ınez-Zurita, E., Wiedenfeld, E. 2005. Hypoglycemic effect of almea depressa root on streptozotocin diabetic rats. J. Ethnopharmacol. 100: 319–322.
Argueta, V.A. (Coordinador) 1994. Atlas de las Plantas de la Medicina Tradicional Mexicana. II. Instituto Nacional Indigenista, Mexico, p. 611.
Baly, D.L., Schneiderman, J.S., Garcia-Welsh, A.L. 1990. Effect of manganese deficiency on insulin binding, glucose transport and metabolism in rat adipocytes. J Nutr. 120: 1075-1079.
Barbagallo, M., Dominguez, L.J., Resnick, L.M. 2002. Insulin-mimetic action of vanadate: Role of intracellular magnesium. Hypertension. 38: 701-704.
Bhattaram, V.A., Ceraefe, M., Kohlest, C., Vest, M. and Deundorf, H. 2002. Pharmacokinetics and bioavailability of herbal medicinal products. Phytomed. 9: 1-36.
Bnouham, M., Ziyyat, A., Mekhfim H., Tahri, A., Legssyer, A. 2006. Medicinal plants with potential antidiabetic activity - A review of ten years of herbal medicine research (1990-2000). Int J Diab & Metab. 14: 1-25.
Burman. T. K. 1985. Isolation and hypoglycemic activity of glycoprotein moran A from mulberry leaves. Planta Med. 6:482-52.
Chen, F.J., Nakashima, N., Kimura, I. and Kimura, M. 1995. Hypoglycemic activity and mechanisms of extracts from mulberry leaves and Cortex mory radicis in streptozotocin-diabetic mice. Yakugaku Zasshi. 115: 374-375.
Chen, M.D., Song, Y.M., Lin, P.Y. and Zin, C. 2000. Effects on hyperglycemia and hypoleptinemia in sterptozotosin-induced diabetic mice. Horm Metab Res. 32: 107-109.
Choi, C.W., Kim, S.C., Hwang, S.S., Choi, B.K., Ahn, H.J., Lee, M.Y., Park, S.H. and Kim, S.K. 2002. Antioxidant activity and free radical scavenging capacity between Korean medicinal plants and flavonoids by assay-guided comparison. Plant Sci. 163: 1161-1168.
Chu, Q., Lin, M., Tian, X., Ye, J. 2006. Study on capillary electrophoresis amperometric detection profiles of different parts of Morus alba L. J. Chromatogr A. 1116 (1-2): 286-290.
Freidwald, W.T., Levy, R.I. and Fredrikson, D.S. 1972. Estimation of the concentration of LDL.c in plasma, without use of the preparative ultra centrifuge. Clin Chem. 18(6): 499-502.
Frenz, M. J. 2004. Medical nutrition therapy for diabetes mellitus and hypoglycemia of nondiabetic origion. In: Mahan LK, Escott-stumps S, Editors. Krause’s Food, Nutrition and Diet therapy. 11th ed. Philadelphia: Sunders press; 792-837.
Fukai, T., Satoh, K., Nomura, T. and Sakagami, H. 2003. Antinephritis and radical scavenging activities of prenylflavonoids. Fitoterapia. 74: 720-724.
Gleckman, R. and Mory, J. 1994. Diabeted-related foot infection. J Contemporary Inter Med. 6: 57-62.
Hikino, H., Kobayashi, M., Suzuki, Y. and Konno, C. 1989. Mechanisms of hypoglycemic activity of aconitan A, A glycan from Acantum carmichaeli roots. J. Ethnopharmacol. 25: 295-304.
Hou, Z., Zhang, Z. and Wu, H. 2005. Effect of Sanguis draxonis (a Chinese traditional herb) on the formation of insulin resistance in rats. Diabetes Res. Clin. Pract. 68: 3-11.
Kim, J.S., Ju, J.B., Choi, C.W. and Kim, S.C. 2006. Hypoglycemic and antihyperlipidemic effect of four Korean medicinal plants in alloxan induced diabetic Rats. Am J Biochem Biotechnol. 2 (4): 154-160.
Wang, J., Wu, F.A., Zhao, H., Liu, L. and Wu, Q.S. 2008. Isolation of flavonoids from mulberry (Morus alba L.) leaves with macroporous resins. Afric J Biotech. 7(13): 2147-2155.
Karawaya, M.S. and Wahab, S.A.A. 1984. Diphenylamine, an antihyperglycemic agent from onion and Tea. J. Nat Prod. 47: 775-780.
Kim, H., Jang, M.H., Shin, M.C., Chang, H.K., Lee, T.H., Lim, B.V. et al. 2003. Folium mori increases cell proliferation and neuropeptide Y expression in dentate gyrus of streptozotocin-induced diabetic rats. Biol. Pharm. Bull. 26: 434-437.
Lee, C. Y., Sim, S. M. and Cheng, H. M. 2007. Systemic absorption of antioxidants from mulberry (Morus alba L) leaf extracts using an in situ rat intestinal preparation. Nutr Res. 27 (8): 492-497.
Loew, D. and M. Kaszkin. 2002. Approaching the problem of bioequivalence of herbal medicinal products. Phytother Res. 16: 705-711.
Mitra, S.K., Gopumadhavan, S., Muralidhar, T.S., Anturlikar, S.D. and Sujatha, M.B. 1996. Effect of a herbomineral preparation D-400 in streptozotocininduced diabetic rats. J. Ethnopharmacol. 54: 41-46.
Nomura, T. 1988. Phenolic compounds of the mulberry tree and related plants. In: Herz, W., Grisebach, H., Kirby, G.W., Tamm, Ch. (Eds.), Progress in the Chemistry of Organic Natural Products, vol. 53. Springer, Vienna, pp. 87–201, and references cited therein.
Oliver-Bever, B. 1986. Oral hypoglycemic action of medicinal plants in tropical West Africa. Cambridge University Press, London, 1986; pp: 245-267.
Rai, M.K. 1995. A review on some antidiabetic plants of India. Ancient Sci Life. 14: 42-54.
Salvemini, D. and Cuzzocrea, S. 2003. Therapeutic potential of superoxide dismutase mimetics as therapeutic agents in critical care medicine. Crit Care Med. 31: 29-38.
Sharma, R., Sharma, A., Shono, T., Takasugi, M., Shirata, A., Fujimura, T. and Machii, H. 2001. Mulberry moracins: scavengers of UV stressgenerated free radicals. Biosci Biotech Biochem. 65: 1402–1405.
Shimizu, M., Ito, T., Terashima, S., Mayashi, T., Arisawa, M., Morita, N., Kurokowa, S., Ito, K. and Hasimato, H. 1984. Inhibition of lens aldose reductase by flavnonoids. Phytoch.23: 1885-1888.
Shukla, R., Sharma, S.B., Puri, D., Pabhu, K.M. and Murthy, P.S. 2000. Medicinal plants for treatment of diabetes mellitus. Indian J. Clinical. Biochem. 15: 169-177.
Sunil, C. and et al. 2009. Effect of ethanolic extract of Pisonia alba Span. leaves on blood glucose levels and histological changes in tissues of Alloxan-induced diabetic rats. Inter Journal Appl Res Nat Prod. 2(2): 4-11.
Szkudelski, T. 2001. The mechanism of alloxan and streptozotocin action in B cells of the rat pancreas. Physiol Res. 50: 537-46.
Thompson, L.U., Yoon, J.H., Jenkins, D.J. Wolever, T.M. and Jenkins, A.L. 1984. Relationship between polyphenol intake and blood glucose response of normal and diabetic individuals. Am J Clin Nutr. 39(5): 745-51.
Tomada, M., Shimada, K., Konno, C. and Hikini, H. 1985. Structure of Panaxan B: A hypoglycemic glycan of Panax ginseng roots. Phytochem. 24: 2431-3.
Trinder, P. 1969. Determination of blood glucose using an oxidaseperoxidase system with a non-carcinogenic chromogen. J Clin Path. 22: 158-161.
WHO. 1980. Expert committee on Diabetes mellitus, Diabetes mellitus second report. Technichal report series 646, Word Health Organization, Geneva.
Yoshikuni, Y. 1988. Inhibition of intestinal glucosidase activity and postprandial hyperglycemia by moranoline and its N-alkyl derivatives. Agric Biol Chem. 52: 121-128.