ارزیابی خواص پروبیوتیکی گونههای انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم جداشده از پنیر پوستی استان گیلان در سال 1399
محورهای موضوعی : میکروب شناسی صنعتی مواد غذائی
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سراب، دانشگاه آزاد اسلامی ، سراب، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سراب، دانشگاه آزاد اسلامی ، سراب، ایران
کلید واژه: پروبیوتیک, انتروکوکوس فکالیس, انتروکوکوس فاسیوم, پنیر پوستی,
چکیده مقاله :
پنیر پوستی از محصولات لبنی سنتی مناطق مختلفی از کشورمان است. انتروکوکها ازجمله باکتریهای غالب پنیرهای تهیه شده از شیر خام مانند پنیر پوستی هستند که حتی به عنوان کشت آغازگر و یا پروبیوتیک نیز در پنیرها استفاده میشوند. هدف از این مطالعه جداسازی و شناسائی باکتریهای انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم دارای خواص پروبیوتیکی از پنیرهای پوستی استان گیلان بوده است. برای اینمنظور پس از جداسازی و تشخیص انتروکوکها بهروش فنوتیپیکی و بیوشیمیائی، ویژهگیهای مقاومت در شرایط شبیهسازی شده دستگاه گوارش انسان (اسید، پپسین، صفرا و پانکراتین)، خواص آنتاگونسیتی جدایهها و خواص Auto-aggregation و Co-aggregation با باکتریهای اشرشیاکولای و سالمونلاانتریکا مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج وجود انتروکوکسی در 23 نمونه پنیر (6/76 درصد) را نشان داد که با آزمونهای تکمیلی و تاییدی بیوشیمیائی 29 جدایه انتروکوکوس فاسیوم (50 درصد) و 22 جدایه انتروکوکوس فکالیس (9/37 درصد) تشخیص داده شد. از این بین در مجموع، 14 نمونه (4/27 درصد) توانائی بقاء در حضور اسید و پپسین را داشتند و برای مراحل بعدی انتخاب شدند که در نهایت 12 جدایه نیز بخوبی حضور صفرا و پانکراتین را تحمل و خواص ضدمیکروبی و تجمعی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. جدایهها اثرات ضد لیستریائی بارزی از خود نشان دادند و همچنین قدرت بالائی در تجمع با خود داشتند (95/53 درصد) و اثر تجمعی آنها با باکتری سالمونلا انتریکا بیشتر از اشرشیا کولای بهدست آمد. از نتایج حاصله میتوان به این جمعبندی رسید که برخی جدایههای بومی انتروکوکوس فکالیس و انتروکوکوس فاسیوم در پنیر پوستی از پتانسیل خوبی برای کاربرد بهعنوان پروبیوتیک برخوردار هستند.
Pousti cheese is a traditional dairy product in different parts of our country. Enterococci are among the predominant bacteria in raw milk cheeses, such as pousti cheeses, which are even used in cheese as a starter or probiotic. The aim of this study was to isolate and identify Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium strains with probiotic potential from Pousti cheeses in Gilan province. For this purpose, after isolation and detection of enterococci by phenotypic and biochemical methods, Survival under in-vitro conditions simulating the human GI tract (acid, pepsin, bile and pancreatin), antagonistic properties of isolates and their Auto-aggregation properties, and Co-aggregation with Escherichia coli and Salmonella enterica were evaluated. The results showed the presence of enterococci in 23 cheese samples (76.6%) which were confirmed by confirmational and biochemical tests as 29 isolates of Enterococcus faecium (50%) and 22 isolates of Enterococcus faecalis (37.9%). Totally, 14 samples (27.4%) were able to survive in the presence of acid and pepsin and were selected for the further steps. Finally, 12 isolates well tolerated the presence of bile and pancreatin and their antimicrobial and aggregation properties were evaluated. The isolates showed significant anti-listeria effects and also had a high auto-aggregation power (53.95%) and their co-aggregation effect was higher with Salmonella enterica than Escherichia coli. From the results it can be concluded that some native isolates of Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium in Pousti cheese have good potential for use as probiotics.
_||_