میزان آلودگی و مقاومت آنتیبیوتیکی جدایه های انتروکوکوس فکالیس جدا شده از ماهی و میگو صید شده از خلیج فارس
محورهای موضوعی : فراورده های آبزیندا نوروزی 1 , حسن ممتاز 2 , الهه تاج بخش 3
1 - دانشجوی دکترای میکروبیولوژی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - گروه میکروبیولوژی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3 - گروه میکروبیولوژی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: ماهی, مقاومت آنتیبیوتیکی, میگو, انتروکوکوس فکالیس,
چکیده مقاله :
مطالعه حاضر به منظور ارزیابی میزان آلودگی و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های انتروکوکوس فکالیس جدا شده از نمونه های ماهی و میگو صید شده از خلیج فارس انجام شد. در کل 240 نمونه آبزیان صید شده از خلیج فارس شامل 120 نمونه ماهی و 120 نمونه میگو از استان بوشهر جمع آوری شد. حضور انتروکوکوس فکالیس با استفاده از کشت میکروبی و آزمون های بیوشیمیایی تایید شد. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های انتروکوکوس فکالیس با استفاده از روش دیسک انتشاری مورد ارزیابی قرار گرفت. پنجاه و چهار نمونه از کل 240 (50/22 درصد) نمونه های مورد مطالعه، آلوده به انتروکوکوس فکالیس بودند. آلودگی به انتروکوکوس فکالیس در نمونه های ماهی و میگو به ترتیب 30 و 15 درصد بود. جدایه های انتروکوکوس فکالیس جدا شده از نمونه های ماهی و میگو بیشترین میزان مقاومت را نسبت به آنتی بیوتیک های جنتامایسین (100 درصد)، تتراسایکلین (100 درصد)، اریترومایسین (100 درصد)، سفازولین (74/90 درصد) و تری متوپریم-سولفامتوکسازول (88/88 درصد) داشتند. مقاومت نسبت به کلرامفنیکل در هیچکدام از جدایه ها دیده نشد. نتایج مطالعه نشان داد که ماهی و میگو می توانند به عنوان منابع احتمالی انتروکوکوس فکالیس مقاوم به آنتی بیوتیک در نظر گرفته شوند. بنابراین پخت کامل غذاهای دریایی قبل از مصرف، رعایت بهداشت در مراکز صید و فروش آبزیان می تواند از بروز عفونت های گوارشی ایجاد شده بوسیله سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک انتروکوکوس فکالیس جلوگیری کند.
The present study was performed to evaluate the occurrence and pattern of antibiotic resistance of Enterococcus faecalis strains isolated from fish and shrimp samples caught from the Persian Gulf. A total of 240 seafood samples caught from the Persian Gulf, including 120 fish and 120 shrimp samples were collected from Bushehr province. The presence of E. faecalis was confirmed using microbial culture and biochemical tests. The pattern of antibiotic resistance of E. faecalis isolates was evaluated using Disc Diffusion Method. Fifty-four out of 240 (22.50%) samples were contaminated with E. faecalis. The contamination of E. faecalis in fish and shrimp samples were 30% and 15 percent, respectively. E. faecalis strains isolated from fish and shrimp samples had the highest resistance to gentamicin (100%), tetracycline (100%), erythromycin (100%), cefazolin (90.74%) and trimethoprim-sulfamethoxazole (88.88%) antibiotics. Resistance to chloramphenicol was not observed in any of the isolates. The results of the study showed that fish and shrimp can be considered as possible sources of antibiotic-resistant E. faecalis. Therefore, complete cooking of seafood before consumption, observance of hygiene in fishing and sale centers and prescribing antibiotics according to the results of the disk diffusion test can prevent gastrointestinal infections caused by antibiotic-resistant strains of E. faecalis.
_||_