جداسازیگونههایمولدسمآفلاتوکسین براساسردیابیژنهایaflR وver1 و شناساییگونه با تعیینتوالیهایITS در برنج مصرفی مشهد خراسان
حامد فراجی
1
(
دانشجوی دکتری، گروه میکروبیولوژی، دانشکده کشاورزی و فن آوری مدرن ، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران.
)
فریده طباطبایی یزدی
2
(
استاد، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
)
نعمت الله رزمی
3
(
استاد، گروه میکروبیولوژی، دانشکده کشاورزی و فن آوری مدرن ، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران.
)
کلید واژه: آفلاتوکسین, آسپرژیلوس, واکنش زنجیره ای پلیمراز,
چکیده مقاله :
برنج یکی از غلات مهم و منابع اصلی انرژی مردم جهان است و به لحاظ مواد مغذی و رطوبت نسبی بالا در معرض آلودگیهای قارچی می-باشد. آفلاتوکسین یکی از متابولیتهای ثانویه قارچی بوده و جزء خطرناکترین سموم سرطانزا میباشد؛ دستهای از قارچهای مولد سم آفلاتوکسین بطور بالقوه میتوانند در غلات و خشکبار به شدت خطرناک باشند. از مهمترین قارچهای تولید کننده آفلاتوکسین، آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس می باشد. در این تحقیق جداسازی و شناسایی گونههای مولد سم آفلاتوکسین از برنج بر اساس روشهای کشت و مورفولوژی پروپاگولهای قارچی صورت پذیرفت سپس ژنهای aflR وver1 که در بیوسنتز آفلاتوکسین نقش ساختمانی و تنظیمی دارند با پرایمر مخصوص تکثیر شده و عملیات الکتروفورز روی آنها انجام شد و در نهایت جهت تایید روش مولکولی، اندازه گیری آفلاتوکسین با ستون های ایمونو افینیتی و دستگاه HPLC بر روی کشتهای خالص جداسازی شده، انجام شد. نتایج نشان داد از 60 نمونه جمع آوری شده،20 نمونه دارای قارچهای مولد آفلاتوکسین میباشند. 2 نوع قارچ با خصوصیات مورفولوژیک مشابه آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس شناسایی شدند که توسط کشت روی محیط اختصاصی AFAP مورد تایید قرار گرفت. بر این اساس بررسی ژنهای ساختاری و تنظیمی مهم مانند aflR وver1 جهت سنجش های اولیه حضور و آلودگی مواد غذایی مناسب وکارآمد بوده و پیشنهاد میگردد. تعیین توالی ITS نشان داد دو گونه آسپرژیلوس فلاووس Accession No MG430332.1 و آسپرژیلووس پارازیتیکوس MH937579.1 Accession No در برنج غالب هستند.
چکیده انگلیسی :
_||_