6Prevalence of sexual dysfunction disorders in married students
Subject Areas : Journal of Educational Psychologymaedeh farshijalali 1 * , Homman Namvar 2 , Afshin Salahian 3
1 - No76-Yasaman Street-Gibaji
2 - 3. Department of Psychology, Islamic Azad University, Saveh Branch, Iran.
3 - 2. Department of Psychology, Assistant Professor, Department of Psychology, Payame Noor University, Tehran, Iran
Keywords: Sexual dysfunction, orgasm, erection, desire, arousal.,
Abstract :
Sexual dysfunction is one of the most common sexual problems that causes serious problems in the quality of individual and social life. Considering the importance of sexual health in students, the aim of this study was to determine the prevalence of sexual dysfunction in married male and female students of Tehran Azad University. This is a descriptive research (survey). To do so, 608 married Students from North Tehran Azad University City were screened in 2021. Sampling method was available and voluntary. Female Sexual Functions Index (FSFI) and International Index of Erectile Function (ILEF) were used. Data were analyzed by comparing two independent groups in SPSS, Version 26. There is a difference between the different levels of underlying diseases in the variable of sexual dysfunction and the highest mean was related to people with diabetes. Prevalence of tendency dysfunction 14.82%, stimulation dysfunction 20.8%, lubrication dysfunction 9.73%, orgasm dysfunction 16.15%, satisfaction dysfunction 17.48%, pain dysfunction 18.58% and overall prevalence of disorders Female sexual dysfunction was 42.7%. The results also showed that 5.77% in general male dysfunction, respectively. Given that sexual disorders are the cause of many social problems and optimal sexual function has an undeniable role on various aspects of life, appropriate educational and therapeutic planning, including premarital counseling, sex education, couples Therapy and sex therapy based on community culture are recommended.
شیوع اختلالات عملکرد جنسی در دانشجویان متاهل
چکیده
اختلال کارکرد جنسی از مشکلات شایع جنسی است که سبب بروز مشکلات جدی در کیفیت زندگی فردی و اجتماعی میگردد. با توجه به اهمیت سلامت جنسی در دانشجویان هدف پژوهش حاضر تعیین شیوع اختلالات عملکرد جنسی در زنان و مردان متاهل دانشگاههای آزاد تهران بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی (زمینهیابی) بود. به همین منظور 608 نفر از دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد تهران شمال در سال 1400 به روش دردسترس و داوطلبانه بررسی شدند. از پرسشنامههای اخنلال عملکرد جنسی زنان (FSFI) و مردان (IIEF) برای گردآوری دادهها استفاده گردید. دادهها به روش آنالیز واریانس یکطرفه و با نرمافزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند. میانگین رابطه جنسی و تعداد ارگاسم در ماه در مردان بالاتر از زنان بود و پایینترین میانگین مربوط به زیرمقیاس تمایل در زنان و مردان بود. شیوع اختلال عملکردی تمایل 14.82درصد، اختلال عملکردی تحریک 8/20 درصد، اختلال عملکردی رطوبت 73/9 درصد، اختلال عملکردی ارگاسم 15/16 درصد، اختلال عملکردی رضایت 48/17درصد، اختلال عملکردی درد 58/15درصد و در کل شیوع اختلالات عملکرد جنسی زنان 7/42 درصد بود. همچنین نتایج نشان داد شیوع کلی اختلال عملکردی در مردان 77/5 درصد محاسبه شد. با توجه به آن که اختلالات کارکرد جنسی زمینهساز بسیاری از مشکلات اجتماعی بوده و کارکرد جنسی مطلوب نقش انکارناپذیری بر جنبههای مختلف زندگی دارد، برنامهریزی مناسب آموزشی و درمانی از جمله مشاورههای قبل از ازدواج، آموزش مسائل جنسی، زوج درمانی و سکستراپی با تکیه بر فرهنگ جامعه توصیه میشود.
واژههای کلیدی: اختلالات عملکرد جنسی، ارگاسم، نعوظ، تمایل، تحریک
مقدمه
سلامت افراد در تمام مقاطع زندگی از قبل از تولد تا پیری تحت تأثیر عوامل زیادی قرار میگیرد. بطور مثال یکی از عوامل مهم در بهزیستی و سلامت روان برطرف کردن و ارضای نیاز جنسی می باشد. برای اکثر انسانها فعالیت جنسی یك فرآیند مثبت و شادی بخش است. رابطه جنسی یکی از اجزای اصلی رابطه زناشویی است. بدون شك بین رضایت جنسی و رضایت از کل زندگی زناشویی رابطه مثبت و بالایی وجود دارد عوامل بسیاری هستند که در زندگی مشترک روی رضایت جنسی زناشویی و کیفیت روابط جنسی آنها تأثیر میگذارند (جیانگ1 و همکاران، 2015). به عنوان مثال کژکاریهای جنسی میتواند باعث کاهش کیفیت روابط جنسی و عدم رضایت جنسی زوجین باشد. ﺗﺸﺨﻴﺺ ﻛﮋﻛﺎري ﺟﻨﺴﻲ ﻫﻨﮕﺎﻣﻲ ﻣﻄﺮح ﻣﻲﺷﻮد ﻛﻪ اﺧﺘﻼل ﺑﺨﺶ ﻣﻬﻤﻲ از ﺗﻈﺎﻫﺮ ﺑﺎﻟﻴﻨﻲ ﻓﺮد ﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ ﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻣﺎداماﻟﻌﻤﺮ، اﻛﺘﺴﺎﺑﻲ، ﻓﺮاﮔﻴﺮ و ﻣﻮﻗﻌﻴﺘﻲ ﺑﺎﺷﺪ و ﻣﺘﺎﺛﺮ از ﻋﻮاﻣﻞ رواﻧﻲ، ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژﻳﻚ، ﻃﺒﻲ ﻳﺎ ﻣﺠﻤﻮﻋﻪاي از آﻧﻬﺎ ﺑﺎﺷﺪ. ﻛﮋﻛﺎري ﺟﻨﺴﻲ ﺑﻪ ﻧﺪرت ﺟﺪا از ﺳﺎﻳﺮ اﺧﺘﻼﻻت رواﻧﭙﺰﺷﻜﻲ ﻣﺸﺎﻫﺪه ﻣﻲﺷﻮد و ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﻋﻠﺖ ﻳﺎ ﻣﻌﻠﻮل ﻣﺸﻜﻼت ارﺗﺒﺎﻃﻲ ﺑﺎﺷﺪ و اﻓﺮاد ﻣﺒﺘﻼ ﺑﻪ آن ﻫﻤﻮاره ﺑﻪ ﺗﺮس ﻓﺰاﻳﻨﺪهاي از ﺷﻜﺴﺖ و ﺧﻮدآﮔﺎﻫﻲ از ﻣﺨﺘﻞ ﺑﻮدن ﻛﺎرﻛﺮد ﺟﻨﺴﻲ ﺧﻮد دﭼﺎرﻧﺪ ﻛﻪ اﻳﻦ اﻣﺮ ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ ﻣﺸﻜﻼتی از ﻗﺒﻴﻞ اﻓﺴﺮدﮔﻲ واﺿﻄﺮاب را ﺑﻪ همراه داﺷﺘﻪ باﺷﺪ (ﻛﺎﭘﻼن و ﺳﺎدوك2، 2005؛ ﻛﺎﭘﻼن و ﺳﺎدوک، 2007). ناتوانی افراد در شرکت در رابطه جنسی دلخواه میتواند منشا زیستی یا روانی داشته باشد که طبق راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات رواني ویراست پنجم3 کژکاری های جنسی به سه طبقه ی اصلی: 1ـ اختلالات میل یا برانگیختگی4 که عبارت است ازسطح خیلی پایینی ازمیل و فعالیت های جنسی، 2ـ اختلالات ارگاسمی5 که عبارت است از تاخیر ناراحت کننده و ناتوانی در رسیدن به ارگاسم و در آخر، 3ـ اختلالات درد جنسی که تجربۀ مشکل در رابطه جنسی به علت احساسات دردناک در اندام های تناسلی ناشی از آمیزش جنسی میباشد، طبقهبندی میکند. هرطبقۀ اصلی نیز دارای زیر مجموعههای مربوط به خود است که به ترتیب عبارتند از مجموعۀ اختلال میل جنسی کم کارکرد6در مردان، اختلال میل و برانگیختگی جنسی در زنان، اختلال نعوظی7، مجموعۀ اختلال ارگاسمی در زنان، انزال دیررس8، انزال زودرس9 و اختلالات درد و دخول تناسلی ـ لگنی10 (هالجین و ویتبورن 11 ، 2013). همچنین یافتهها حاکی بر آنند که بیشترین اختلالات در زمینه های نعوظ، میل و برانگیختگی وارگاسم میباشد (ناصحی و همکاران، 1396). کژکاریهای جنسی میتواند سبب ایجاد مشکلات جدی در زمینههای فردی و اجتماعی و فرهنگی شود. تحقیقات نشان میدهند که نارساییهای جنسی در زمینهی فردی باعث بروز دردهای زیر دل و کمردردها، عصبی و کلافه شدن افراد، ناتوانی در تمرکز فکری و حتی ناتوانی در انجام امور روزمره میشود و همچنین این مشکلات در سطح نهاد خانواده نیز باعث بروز تعارضهایی میشود که نه تنها گریبانگیر تمام اعضای آن خانواده است بلکه خویشان و نزدیکان را هم تحت تاثیر قرار میدهد. این تعارضات میتواند منجر به ضعیف شدن روابط زناشویی، ضعیف شدن سازگاری کودکان و احتمال افزایش تعارضات بین والدین و فرزندان شود (منصوریان و فخرایی، 1386).
اختلالات جنسی ارتباط تنگاتنگی با مشکلات اجتماعی نیز دارد، زیرا ناسازگاری زناشویی موجب بروز اختلال در روابط اجتماعی، گرایش به انحرافات اجتماعی میشود. جرایم، تجاوزات جنسی و در نهایت بیماریهای روانی و طلاق میتواند عواقب و پیامدهای ناشی از آن باشد. نارساییهای جنسی که عبارت است از ﻣﻬﺎر ﺷﺪن ﻳﻚ ﻳﺎ ﭼﻨﺪ ﻣﺮﺣﻠﻪ از ﻣﺮاﺣﻞ و ﭘﺎﺳﺦﻫﺎي ﻓﻴﺰﻳﻮﻟﻮژیکی در زمینه شیوع و بروز میتواند در جوامع مختلف متفاوت باشد (خادمی و همکاران، 2006). به ﻋﻨﻮان ﻣﺜﺎل در اﻳﺎﻻت ﻣﺘﺤﺪه اﻣﺮﻳﻜﺎ ﺣﺪود ﻧﻴﻤﻲ از ﺟﻤﻌﻴﺖ دﭼﺎر ﻧﻮﻋﻲ از ﻛﮋﻛﺎري ﺟﻨﺴﻲ12 ﻣﻲﺑﺎﺷﻨﺪ و اﮔﺮﭼﻪ ﺷﻴﻮع آن در زﻧﺎن ﺑﻴﺸﺘﺮ ﮔﺰارش ﺷﺪه وﻟﻲ درﺻﺪ زﻳﺎدي از ﻣﺮدان ﻧﻴﺰ ﺑﻪ آن ﻣﺒﺘﻼ ﻫﺴﺘﻨﺪ (لامن، پیک و روزن13، 1999). پژوهشهای انجام شده در کشور ما دراین مورد، محدود است و در برخی از موارد، اختصاص به افراد دارای بیماری جسمانی یا روانپزشکی یا دارای شرایط خاص دارد.
متاسفانه پژوهشهای انجام شده در این زمینه معرف خوبی برای کل جامعه نبوده و دارای سوگیری آماری هستند که برآورد درستی از میزان شیوع این اختلالات در جامعه نیست (مزینانی، 2013). همچنین بررسی اصولی در مورد شیوع اختلالات جنسی به این نتیجه رسید که ناهمگونی در روش شناسی، طراحی مطالعه و تعاریف موردی، تعیین یک تخمین کلی قابل اعتماد از اختلالات جنسی را دشوار کرده است (دان14 و همکاران، 2002) و بررسی شیوع اختلالات جنسی دارای مشکلاتی مربوط به نمونهگیری، تعریف وگزارش نیز میباشد از طرفی هم انتظار میرود افراد کژکاریهای جنسی خود را نتوانند به راحتی بیان کنند. اما خوشبختانه طی نتایج حاصل از تحقیقات مشخص شد که درصد خیلی بالایی از مردم این علائم را بیان میکنند (لوین و رزنت هال15، 1997). در نهایت همانطور که بیان شد نارساییهای جنسی از مشکلات فردی شروع شده و به مشکلاتی در سطح جامعه میرسد و از آنجایی که قشر زیادی از جامعه را دانشجویان تشکیل داده اند و این قشر، قشر تاثیر گذار جامعه محسوب می شوند. اختلال در عملکرد جنسی در دانشجویان میتواند درنهایت سطحی از جامعه را تحت تاثیر خود قرار دهد و باعث بروز مشکلاتی در سطح کشور شود. از این رو هدف پژوهش حاضر به منظور تعیین میزان شیوع اختلال عملکرد جنسی در گسترهای جامعتر از جمله دانشگاهها بود، انتظار میرود بتواند معرف مناسبتری برای جامعه باشد تا بدین وسیله برآورد کلیتر و کاملتری از طیف اختلالات عملکرد جنسی فراهم شودکه در نهایت با مداخلاتی مانند آموزش و درمان، بتوان رضایت از زندگی زناشویی و بهزیستی روانی را در افراد افزایش داد. سوال پژوهش حاضر این است که شیوع اختلالات عملکرد جنسی در دانشجویان متاهل چه میزان است؟
روش
روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی (زمینهیابی) بود که میزان شیوع اختلالات عملکرد جنسی را در دانشجویان متاهل ایران میسنجد. جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانشجویان متاهل دانشگاههای آزاد تهران میباشد. در این پژوهش 608 نفر از دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد واحد تهران شمال به روش نمونهگیری در دسترس و داوطلبانه شرکت کردند. از پرسشنامههای پرسشنامه اخنلال کارکرد جنسی زنان، پرسشنامه اختلال کارکرد جنسی مردان استفاده شد. ملاکهای ورود دانشجویان بالای 18 سال مشغول به تحصیل، تاهل، عدم سابقه مصرف هرگونه داروهای روانپزشکی و فقدان هر گونه سابقه ی بیماریهای روانشناسی و روان پزشکی بود. در این پژوهش از افراد خواسته شد تا پرسشنامههای مربوط را پر کنند و این اطمینان به آنها داده شد که اطلاعات آنها بصورت کاملا محرمانه بدون هیچگونه قضاوتی بصورت غیرفردی بررسی خواهد شد. این پژوهش در بخش توصیفی از آمارههایی مانند میانگین، انحراف استاندارد، فراوانی و درصد استفاده شد.
پرسشنامه اخنلال کارکرد جنسی زنان16 (FSFI): این پرسشنامه در سال 2000 توسط روزن و همکاران17 برای سنجش کارکرد جنسی18 زنان را در ۶ حوزه مستقل؛ میل19، انگیختگی20، رطوبت21، ارگاسم22، رضایتمندی23 و درد جنسی24 طراحی و تدوین شد. این مقیاس دارای 19 سوال است که در طیف لیکرت پنج درجهای (از تقریبا هیچ=1 تا تقریبا همیشه=5) اندازهگیری میشود و دامنه نمره آن حداقل 19 تا حداکثر 95 میباشد که نمرات بالاتر مبین کارکرد جنسی بهتر است. ماتئوآروم25 و همکاران (2021) نسخه ترجمه شده این مقیاس را در اسپانیا روانسنجی نموده و پایایی و روایی آن را تأیید کردند؛ میزان ضریب کاپا در پایایییابی به روش آزمون- بازآزمون بین 69/0 تا 91/0 گزارش شد. روایی و پایایی نسخه فارسی این مقیاس در ایران در مطالعه باباخانیان و همکاران (1397) مورد بررسی قرار گرفت و میزان پایایی به روش آزمون- بازآزمون بین 76/0 تا 94/0 و میزان انسجام درونی به روش آلفا کرونباخ 80/0 گزارش شد و به تأیید رسید (باباخانیان و همکاران، 1397).
پرسشنامه اخنلال کارکرد جنسی مردان26 (IIEF): این پرسشنامه در سال 1997 توسط روزن و همکاران برای سنجش کارکرد جنسی مردان را در 5 حوزه مستقل؛ میل جنسی27، عملکرد ارگاسمیک28، عملکرد نعوظی29، رضایت از مقاربت30 و رضایت کلی31 طراحی و تدوین شد. این مقیاس دارای 15 سوال است که در طیف لیکرت پنج درجهای (از تقریبا هیچ=1 تا تقریبا همیشه=5) اندازهگیری میشود و دامنه نمره آن حداقل 15 تا حداکثر 75 میباشد که نمرات بالاتر مبین کارکرد جنسی بهتر است. نیجنهویجز32 و همکاران (2019) در مطالعهای سیستماتیک 40 مقاله را که به روانسنجی مقیاس کارکرد جنسی مردان اختصاص داشت، بررسی کرده و پایایی آن را به روش آزمون- بازآزمون، انسجام درونی آن را به روش آلفا کرونباخ و روایی آن را به روش تحلیل عاملی گزارش و تأیید کردند. روایی و پایایی نسخه فارسی این مقیاس در ایران در مطالعه بابازاده و همکاران (1399) مورد بررسی قرار گرفت و میزان ضریب پایایی آلفا کرونباخ بین 62/0 تا 88/0 گزارش شد و به تأیید رسید. همچنین روایی همگرا را از طریق محاسبه ضریب همبستگی شاخص بینالمللی عملکرد نعوظی با مقیاس عملکرد جنسی در حد مطلوب محاسبه و تأیید شد (بابازاده و همکاران، 1399).
یافتهها
اطلاعات جمعیتشناختی نمونههای مورد بررسی از جمله تحصیلات، درآمد، بیماری و مصرف سیگار به تفکیک جنسیت در جدول 1 ارائه شده است.
جدول 1. اطلاعات توصیفی ویژگیهای جمعیتشناختی نمونه مورد بررسی به تفکیک جنسیت
متغیر | زیرمقیاس | مرد | زن | ||
فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | ||
تحصیلات | زیردیپلم | 3 | 9/1 | 2 | 4/0 |
دیپلم | 6 | 8/3 | 26 | 5/8 | |
لیسانس | 80 | 3/51 | 209 | 46/2 | |
کارشناسی ارشد | 52 | 3/33 | 188 | 6/41 | |
دکتری | 15 | 6/9 | 27 | 6 | |
درآمد | 3 میلیون و کمتر | 51 | 7/32 | 266 | 8/58 |
بین 3 تا10 میلیون | 81 | 9/51 | 151 | 4/33 | |
بالای 10میلیون | 24 | 4/15 | 35 | 7/7 | |
بیماری | قلبی عروقی | 3 | 9/1 | 0 | 0 |
سرطان | 0 | 0 | 6 | 3/1 | |
دیابت | 3 | 9/1 | 2 | 4/0 | |
کلیوی | 9 | 8/5 | 0 | 0 | |
افسردگی | 9 | 8/5 | 58 | 12.8 | |
هیچکدام | 132 | 6/84 | 337 | 6/74 | |
سایر | 0 | 0 | 49 | 8/10 | |
مصرف سیگار | بله | 34 | 8/21 | 67 | 8/14 |
خیر | 122 | 2/78 | 385 | 85/2 |
میانگین و انحراف معیار عملکرد جنسی نمونه مورد بررسی به تفکیک جنسیت در جدول 2 ارائه شده است. نتایج حاکی از آن است که پایینترین میانگین مربوط به زیرمقیاس تمایل در زنان و مردان است.
جدول 2. وضعیت عملکرد جنسی نمونه مورد بررسی به تفکیک جنسیت
جنسیت | متغیر | میانگین | انحراف استاندارد |
زنان | تمایل | 4/22 | 05/1 |
تحریک | 33/4 | 28/1 | |
رطوبت | 64/4 | 19/1 | |
ارگاسم | 57/4 | 47/1 | |
رضایتمندی | 87/4 | 44/1 | |
درد | 84/4 | 33/1 | |
نمره کل | 47/27 | 31/6 | |
مردان | کارکرد نعوظ | 64/25 | 86/3 |
اوج لذت جنسی | 26/9 | 13/1 | |
میل جنسی | 69/6 | 74/1 | |
رضایتمندی از تماس جنسی | 21/12 | 62/2 | |
رضایتمندی همه جانبه | 06/8 | 86/1 | |
نمره کل | 85/61 | 59/1 |
شیوع اختلال عملکرد جنسی در مردان در جدول 3 و شیوع اختلال عملکرد جنسی در مردان در جدول 4 بررسی شده است.
جدول 3. شیوع اختلالات عملکردی در زنان
متغیر | نمره برش | وضعیت | |||
سالم | بیمار | ||||
فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | ||
تمایل | 3/3 | 385 | 18/85 | 67 | 82/14 |
تحریک | 4/3 | 358 | 2/79 | 94 | 8/20 |
رطوبت | 4/3 | 408 | 27/90 | 44 | 73/9 |
ارگاسم | 4/3 | 379 | 85/83 | 73 | 15/16 |
رضایتمندی | 8/3 | 373 | 52/82 | 79 | 48/17 |
درد | 8/3 | 368 | 42/81 | 84 | 58/17 |
نمره کل عملکرد | 28 | 259 | 3/57 | 193 | 7/42 |
چنانکه در جدول 3 مشاهده میشود شیوع اختلال عملکردی تمایل 82/14 درصد، اختلال عملکردی تحریک 8/20 درصد، اختلال عملکردی رطوبت 73/9 درصد، اختلال عملکردی ارگاسم 15/16، اختلال عملکردی رضایت 48/17 درصد، اختلال عملکردی درد 58/17 درصد و در کل نیز 7/42 درصد بود. در واقع طبق نتایج، شایع ترین اختلال عملکردی مربوط به عملکرد میل در زنان بود.
جدول 4. شیوع اختلالات عملکردی در مردان
متغیر | نمره برش | وضعیت | |||||||
سالم | بیمار | ||||||||
فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | ||||||
کارکرد نعوظ | 15 | 153 | 08/98 | 3 | 92/1 | ||||
اوج لذت جنسی | 5 | 156 | 100 | 0 | 0 | ||||
میل جنسی | 5 | 143 | 67/91 | 13 | |||||
رضایتمندی از تماس جنسی | 5/7 | 147 | 23/94 | 9 | 77/5 | ||||
5 | 150 | 15/96 | 6 | 85/3 | |||||
نمره کل عملکرد | 5/37 | 147 | 100 | 9 | 77/5 |
چنانکه در جدول 4 مشاهده میشود شیوع اختلال عملکردی نعوظ در مردان به ترتیب در زیرمقیاس نعوظ 92/1درصد، در ارگاسم 0 درصد، در میل جنسی 33/8درصد، رضایت تماس جنسی 77/5، در رضایتمندی همه جانبه 85/3 درصد بود. همچنین شیوع کلی اختلال عملکردی در مردان 5.77، درصد محاسبه شد.
بحث
طبق یافته ها شیوع اختلالات عملکرد جنسی زنان 7/42 درصد و شیوع کلی اختلال عملکردی در مردان 77/5 درصد محاسبه شد. این یافته با نتایج ناصحی و همکاران (1396) ناهمسو بود. ناصحی و همکاران (2017) با هدف بررسی شیوع عملکرد جنسی در عموم ایرانیان با استفاده از پرسشنامه شاخص عملکرد جنسی زنان، شاخص مختصر عملکرد جنسی زنان33،پرسشنامه عملکرد جنسی34، مقیاس رضایت جنسی زنان35 و پرسشنامه طراحی شده توسط محقق روی 2626 نفر از جامعه ایرانی بررسی شد که نتایج به دست آمده حاکی از آنند که شیوع اختلال درد، اختلال ارگاسم زن و نارضایتی جنسی به ترتیب 95%، 76% ،78 % میباشد. شیوع کمتر اختلالات نمونه حاضر شاید به علت دانشجو بودن و سطح تحصیلات بالای شرکت کنندگان در پژوهش حاضر باشد. طبق یافتهها شیوع اختلال عملکرد زنان از مردان بیشتر بود و این یافته با نتایج ناصحی و همکاران (1396) همسو بود. همچنین مشاهده شدکه بیشترین اختلال عملکرد در زنان مربوط به اختلال تحریک با شیوع 8/20 % و بیشترین اختلال در مردان اختلال میل با شیوع 33/8% میباشد .میتوان طبق عقیده فروید ﭘﺎﻳﻴﻦ ﺑﻮدن ﻣﻴﻞ ﺟﻨﺴﻲ را ﻧﺎﺷﻲ از ﺣﻞ ﻧﺸﺪن ﺗﻌﺎرضﻫﺎي ادﻳﭙﻲ در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﻓﺎﻟﻴﻚ رﺷﺪ رواﻧﻲ ﺟﻨﺴﻲ داﻧﺴﺖ. فروید معتقد بود ﺑﺮﺧﻲ ﻣﺮدان ﻛﻪ در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﻓﺎﻟﻴﻚ رﺷﺪ ﺗﺜﺒﻴﺖ ﺷﺪهاﻧﺪ، از واژن زن ﻣﻲ ﺗﺮﺳﻨﺪ و ﻣﻌﺘﻘﺪﻧﺪ اﮔﺮ ﺑﻪ آن ﻧﺰدﻳﻚ ﺷﻮﻧﺪ اخته ﺧﻮاﻫند ﺷﺪ. ﻓﺮوﻳﺪ اﻳﻦ ﻣﻔﻬﻮم را (واژن دﻧﺪاﻧﺪار) ﻧﺎﻣﻴﺪ. ﭼﻮن ﺑﻪ ﻋﻘﻴﺪه او ﭼﻨﻴﻦ ﻣﺮداﻧﻲ ﺑﻪ ﻃﻮر ناخوداگاه ﻣﻌﺘﻘﺪﻧﺪ ﻛﻪ واژن دﻧﺪان دارد و از ﺗﻤﺎس ﺑﺎ دﺳﺘﮕﺎه ﺗﻨﺎﺳﻠﻲ زن ﻣﻲﭘﺮﻫﻴﺰﻧﺪ. ﺑﻪ ﻫﻤﻴﻦ ﺗﺮﺗﻴﺐ زﻧﺎن ﻫﻢ ﻣﻤﻜﻦ است دﭼﺎر ﺗﻌﺎرﺿﺎت رﺷﺪي ﺣﻞ ﻧﺸﺪه در این مرحله و ﻣﻬﺎر ﻣﻴﻞ ﺟﻨﺴﻲ ﺑﺎﺷﻨﺪ. از نظر فروید عوامل برانگیختگی میل جنسی، عوامل درونی و بیرونی است و علل اصلی چنین پیامدهای عملکردی تثبیت روانی جنسی در مراحل پایین رشدی است.
طبق بررسی تفاوت متغیرهای جمعیتشناختی در اختلالات عملکرد جنسی زنان و مردان، بین سطوح مختلف بیماریهای زمینهای در متغیر اختلال عملکرد جنسی تفاوت معناداری وجود دارد و بیشترین میزان میانگین، مربوط به افراد دارای بیماری دیابت بوده است. برای متغیر ورزش، با توجه به سطح معناداری که پایین تر از 05/0 است، در بین سطوح مختلف ورزش هفتگی در متغیر اختلال عملکرد جنسی زنان تفاوت وجود دارد و مشاهده میشود بیشترین میزان میانگین مربوط به افراد با میزان ورزش 7 تا 10 ساعت در هفته بوده است. نتایج آزمون تعقیبی LSD نشان داد که بین افراد بدون ورزش روزانه با گروه های 3 تا 4 ساعت، 5 تا 6 ساعت و 7 تا 10 ساعت تفاوت معناداری وجود داشته است. همچنین در مردان نیز بیشترین میزان میانگین مربوط به افراد با میزان ورزش 5 تا 6 ساعت در هفته بوده و بین افراد بدون فعالیت ورزشی با تمامی سایر گروه ها به غیر از 3 تا 4 ساعت دارای تفاوت معنادار می باشد. با بررسی های انجام شده در این تحقیق میتوان به این نتیجه رسید که درصد نسبتا زیادی از افراد دچار این اختلالات هستند که این اختلالات میتواند تاثیر به سزایی در کیفیت زندگی زناشویی بگذارد. به عقیده آلبرت الیس افراد مبتلا به اختلال عملکرد جنسی در مورد مشکلات عملکردی جزیی خود مثلاً مشکلات نعوظی یا بیمیلی ناراحت میشوند و دلیل این ناراحتی و افسردگی و اضطراب آنها گره زدن مردانگی با ارزشمندی است که همه اینها ریشه در باورهای غلط آنها دارد. هرچند که بسیاری از مشکلات جنسی منعکس کننده یک مشکل رابطهای است و ناراحتی در زندگی زناشویی خود تاثیر زیادی در کاهش عملکرد جنسی دارد. همچنین این باورهای غلط میتواند در عملکرد افراد تاثیر بسزایی بگذارد و تغییر این باورها کمک بسیار زیادی به عملکرد افراد میکند. بطور مثال در افرادی که دارای مشکلات جنسی هستند از جمله مشکلات نعوظی یا واژینیسموس این باور را پرورش دهیم که لذت یک رابطه فقط در مقاربت آلتی ـ مهبلی نیست بلکه میتوان به طرق مختلف نیز از یک رابطه جنسی لذت برد. به عبارت دیگر فرد مبتلا میتواند راهحلهای متعددی را برای مشکل خویش بیابد و از میان آنها کاملترین را انتخاب نماید. این رویکرد تاکید دارد دانشها و نگرشها درباره بدن، میل جنسی، عملکرد جنسی و مشکلات جنسی، تاثیر به سزایی بر سازگاری جنسی آدم ها میگذارد. همانگونه که احساس گناه و شرم و عدم تایید اجتماع و خانواده در امور جنسی میتواند در مشکلات جنسی تاثیرگذار باشد به همان اندازه نیزعقاید خود تحقیر کننده در مورد بدن و بی کفایتی عملکرد هم میتواند تاثیر گذار باشد. الیس معتقد است همه اختلالات روانی در نتیجه عقاید غیرعقلانی به وجود میآیند. در واقع افراد از نظر سطح عقلانیت با یکدیگر متفاوت هستند و همین مسئله باعث آسیبپذیری متفاوت افراد در برابر اختلالات روانی میشود.
برخی از روانشناسان روابط جنسی را عامل اصلی بروز تعارضات زناشویی عنوان نمودهاند و معتقداند ریشه تمام مشکلات زناشویی، بروز مشکل در روابط جنسی است. رفتار و روابط جنسی، مثل خوردن و آشامیدن، جزئی از نیازهای زندگی همه انسانها است و به عبارتی لازمه یک زندگی سالم است. هرگونه مشکل یا اختلالی که در فرآیند چرخۀ پاسخ جنسی رخ دهد که منجر به ناهماهنگی و در نتیجه آن، عدم رضایت از رابطه جنسی شود میتواند اختلال در عملکرد جنسی را به همراه داشته باشد(دراگاتیس وبارنت،2008). بروز مشکل در عملکرد جنسی اثرهای گوناگونی بر زندگی افراد دارد و روابط فردی و زندگی زناشویی را تحت تاثیر قرار میدهد. این مشکل برحسب اختلال در میل جنسی و تغییرات روانی فیزیولوژیکی که مشخص کننده چرخه واکنش جنسی هستند عنوان می شوند و پریشانی بارز و مشکلات بین فردی را به دنبال دارد (دراگاتیس و بارنت36، 2008). اسپنس37 (1991) عوامل سببشناختی در اختلالهای کنشی جنسی (عملکرد جنسی) را به دو دسته تقسیم کرده است: 1ـ عواملی که مربوط به ویژگیهای شخصی خود فرد می باشد. مانند آسیبشناسی روانی در فرد، احساس خستگی،کمی دانش جنسی، باورها و نگرش های نادرست فرد به مسائل جنسی. 2ـ عوامل بیرونی و محیطی از جمله رخدادهای زندگی مانند ضربههای جسمی و روانی، واکنش همسر به اختلال کنشی جنسی و کیفیت کلی ارتباط زناشویی (علی اکبردهکردی و همکاران 1392).
نتایج یافتهها گویای شیوع اختلال کارکرد جنسی در دانشجویان بود. با توجه به آن که اختلالات کارکرد جنسی زمینهساز بسیاری از مشکلات اجتماعی بوده و کارکرد جنسی مطلوب نقش انکارناپذیری بر جنبههای مختلف زندگی دارد، برنامهریزی مناسب آموزشی و درمانی از جمله مشاورههای قبل از ازدواج، آموزش مسائل جنسی، زوجدرمانی و سکستراپی با تکیه بر فرهنگ جامعه توصیه میشود. محدودیتهای پژوهش حاضر این بود که به دلیل شیوع ویروس کرونا و بهره گیری از روش نمونهگیری در دسترس و آنلاین، باید در تعمیم نتایج پژوهش به کل دانشجویان احتیاط شود.
سپاسگزاری
بدین وسیله از تمامی افرادی که در این پژوهش ما را یاری رساندند، نهایت تشکر و قدردانی میشود. همچنین نویسندگان اعلام میدارند که تضاد منافعی بین آنها وجود ندارد و نیز با توجه به آن که مقاله تحت حمایت سازمان یا نهاد خاصی انجام نشده، تضاد منافعی بین نویسندگان با سازمان حامی وجود ندارد.
منابع
بابازاده، شیدا؛ حبیبی، مجتبی؛ صادقی فیروزآبادی، وحید و گوهری درخشنده، ندا. (1399). بررسی ویژگیهای روان سنجی شاخص بین المللی عملکرد نعوظی (IIEF) در مردان وابسته به مواد. روان شناسی کاربردی. 14(4 (پیاپی 56) )، 435-457.
علی اکبری دهکردی، مهناز. (1388). رابطه عملکرد جنسی زنان باسازگاری زناشویی. مجله علوم رفتاری، 4 (3)، 89، 206-199.
هالجین، ریچارد و کراس ویتبورن، سوزان .(2013). آسیبشناسی روانی: دیدگاههای بالینی دربارهی اختلالات روانی. ترجمه یحیی سید محمدی (1395). تهران: نشر روان.
Aliakbari, M., Heydarinasab, L., & Ghobadi, S. H. (2013). Surveying the relation between sexual performance and marital compatibility in married women. Clinical Psychology and Personality, 11(1), 87-98.
Babakhanian, M., Ghazanfarpour, M., Najafi, M. N., Dizavandi, F. R., Khadivzadeh, T., Safaei, M., & Nooghabi, M. J. (2018). Psychometric properties of the Persian language version of the Female Sexual Function index among postmenopausal women. Journal of the Turkish German Gynecological Association, 19(4), 187.
DeRogatis, L. R., & Burnett, A. L. (2008). The epidemiology of sexual dysfunctions. The journal of sexual medicine, 5(2), 289-300.
Dunn, K. M., Jordan, K., Croft, P. R., & Assendelft, W. J. J. (2002). Systematic review of sexual problems: epidemiology and methodology. Journal of Sex &Marital Therapy, 28(5), 399-422.
Fakhri, A., Pakpour Haji Agha, A., Morshedi, H., Mohammadjafari, R., & Ghalambor Dezzfuli, F. (2011). Psychometric properties of Iranian version of female sexual function index. Scientific Medical Journal, 10(4).
Jiang, H., Wang, L., Zhang, Q., Liu, D. X., Ding, J., Lei, Z., ... & Pan, F. (2015). Family functioning, marital satisfaction and social support in hemodialysis patients and their spouses. Stress and Health, 31(2), 166-174.
Khademi, A., Alleyassin, A., Amini, M., & Ghaemi, M. (2008). Evaluation of sexual dysfunction prevalence in infertile couples. The journal of sexual medicine, 5(6), 1402-1410.
Laumann, E. O., Paik, A., & Rosen, R. C. (1999). Sexual dysfunction in the United States: prevalence and predictors. Jama, 281(6), 537-544.
Levin, R. J., Both, S., Georgiadis, J., Kukkonen, T., Park, K., & Yang, C. C. (2016). The physiology of female sexual function and the pathophysiology of female sexual dysfunction (Committee 13A). The journal of sexual medicine, 13(5), 733-759.
Mansourian, S. M. K., & Fakhraei, S, S. (2008). Sociological analysis of spousal conflicts within families in Shiraz, The Journal of Women's Studies, The Journal of Women's Studies, 2(1), 75-113.
Mateu Arrom, L., Girabent-Farrés, M., González, M., Palou, J., Errando-Smet, C., & Ramírez-García, I. (2021). Development and validation of a short version of the Female Sexual Function Index in the Spanish population. BMC Women's Health, 21(1), 1-8.
Mazinani, R., AKBARI, M. M., Kaskian, A., & Kashanian, M. (2012). Evaluation of prevalence of sexual dysfunctions and its related factors in women." Razi Journal of Medical Sciences, 19(105): 59-66.
Mohammadi KH., Heidari M, Faghihzadeh S.(2008). The Female Sexual Function Index (FSFI): Validatio of The Iranian Version. Payesh, 7(3); 269-278.
Nasehi, A. A., Raisi, F., Ghaeli, P., Amini, M., Yahyavi, S. T., Arabkheradmand, J., ... & Abdi, F. (2017). Prevalence of sexual dysfunction among general population of Iran: A systematic review. Iranian Journal of Psychiatry and Behavioral Sciences, 11(4).
Neijenhuijs, K. I., Hooghiemstra, N., Holtmaat, K., Aaronson, N. K., Groenvold, M., Holzner, B., ... & Verdonck-de Leeuw, I. M. (2019). The Female Sexual Function Index (FSFI)—a systematic review of measurement properties. The journal of sexual medicine, 16(5), 640-660.
Pakpour, A. H., Zeidi, I. M., Yekaninejad, M. S., & Burri, A. (2014). Validation of a translated and culturally adapted Iranian version of the International Index of Erectile Function. Journal of sex & marital therapy, 40(6), 541-551.
Rosen‐Grandon, J. R., Myers, J. E., & Hattie, J. A. (2004). The relationship between marital characteristics, marital interaction processes, and marital satisfaction. Journal of counseling & Development, 82(1), 58-68.
Ruiz, P. (2000). Comprehensive textbook of psychiatry (Vol. 1, pp. 938-950). B. J. Sadock, & V. A.
Sadock (Eds.). Philadelphia: lippincott Williams & wilkins.
Sadock, Bj. Kaplan, HI. Sadock VA. (2005) Kaplan and Sadock’s Comprehensive Textbook of Psychiatry: Ed10, Lippincott Williams & Wilkins.
Spence, J. T. (1991). Do the BSRI and PAQ measure the same or different concepts?. Psychology of Women Quarterly, 15(1), 141-165.
[1] . Jiang
[2] . Kaplan& Sadock
[3] . Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5 th
[4] . Sexual Interest\Arousal Disorder
[5] . Orgasm Disorder
[6] . Hypoactive Sexual Desire Disorder
[7] . Erectile disorder
[8] . Delayed Ejaculation
[9] . Premature(early) Ejaculation
[10] . Genito-Pelvic Pain\Penetration Disorder (Vaginismus)
[11] . Halgin & Whitbourne
[12] . Sexual Dysfunction
[13] . Laumann, Paik & Rosen
[14] . Dunn
[15] . Levin & Rosenthal
[16] . Female Sexual Function Index
[17] . Rosen
[18] . Sexual Function
[19] . Desire
[20] . Arousal
[21] . Lubrication
[22] . Orgasm
[23] . Satisfaction
[24] . Pain
[25] . Mateu Arroma
[26] . International Index of Erectile Function
[27] . Erectile Function
[28] . Orgasmic Function
[29] . Sexual Desire
[30] . Intercourse Satisfaction
[31] . Overall Satisfaction
[32] . Neijenhuijs
[33] .Brief Index of Sexual Function for Women (BISF_W)
[34] . Sexual Function Questionnaire (SFQ)
[35] . Sexual Satisfaction Scale for Women (SSS_W)
[36] . Derogates & Burnett
[37] . Spence