Determining resistant wheat varieties to salinity stress with using multivariable statistical methods
Subject Areas : Journal of Plant Ecophysiologyyounes dowlat abadi 1 , Hamid Najafi Zarini 2 , Gholamali Ranjbar 3 , Hadi Darzi Ramandi 4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2 - استادیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
3 - دانشیار گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
4 - دانشجوی دکتری اصلاح بیومتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
Keywords: principal component analysis, Sodium chloride, statistical methods,
Abstract :
In this regard, this study was conducted to evaluate the effect of salinity stress on different varieties of wheat was conducted at the Agricultural Sciences and Natural Resources University of Sari in 2015. The study was conducted in two separate experiments. the effect of three levels of salinity (0, 60 and 120 mM) on 117 varieties at germination stage was investigated and Using data from the first experiment, in second experiment the effects of four salinity levels (0, 60, 120, 180 mm) on 10 varieties at reproductive stage were studied. Both factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Using principal components analysis, 75.56 percent of germination traits by two components and 78.31 percent vegetative traits by three components were interpreted. The results showed that in the vegetative stage, pbt positive correlations between shoot dry weight, shoot length and root dry weight with the total dry weight and in reproductive stage a positive correlation between the total number of seeds and seed yield were observed. Some of the varieties that had high tolerance to salinity stress at germination stage in the growth phase weren't resistant to salinity. According to the results of this research, traits of root length, shoot length, root dry weight and shoot dry weight, are salt stress tolerance traits. Roshan zemestan, Aria and Chamran 2 varieties were identified as tolerant to salt stress and ghahte sarogh, keshe farahan and neyshabur varieties were sensitive to salinity stress.
پرنده، س.، غ. زمانی، ص. بهامین و ا. فتحی. 1391. بررسی اثر سدیم کلرید بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود تحت تنش شوری. اولین کنفرانس ملی راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار ، تهران، وزارت کشور.
چغاکبودی، ز.، ع. زیرجدی و د. کهریزی. 1391. ارزیابی تحمل به خشکی ژنوتیپهای مختلف کلزا در شرایط مزرعه و آزمایشگاه. مجله بهنژادی نهال و بذر. 1(1): 28.
دادرس، ن.، ح. بشارتی و س. کتابعلی. 1391. اثرات تنش شوری ناشی از کلرید سدیم بر رشد و تثبیت بیولوژیک نیتروژن در 3 رقم سویا. مجله پژوهشهای خاک. 26(2).
رستمی هیر، م.، س. گالشی، ا. سلطانی و ا. زینلی. 1383. تاثیر تنش شوری (کلرید سدیم) بر رشد و تثبیت نیتروژن در 11 رقم سویا. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. 11(2).
فرشید ر. صحرایی ا. و غ.ر. زمانی. 1393. تاثیر شوری ناشی از کلرید سدیم بر خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه های 12 رقم گندم.نشریه پژوهش های زراعی ایران. 12(1): 156-146.
گماریان م.، م.ع. ملبوبی، ف. درویش، س.ا. محمدی و خ. رضوی. 1388. بررسی واکنش ژنوتیپهای گندم نان (Triticum aestivum L.) به تنش شوری. مجله پژوهش در علوم کشاورزی. 5(1): 31-21.
ولدیانی ع.ر.، ع. حسن زاده قورت تپه و م. تاج بخش. 1384. بررسی اثرات تنش شوری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه ارقام جدید و پر محصول کلزای پاییزه. مجله پژوهش و سازندگی زراعت و باغبانی. 66: 32-23.
مصطفوی، خ. و ع. حیدریان. 1391. بررسی تنش شوری بر جوانهزنی و شاخصهای آن در چهار رقم گیاه آفتابگردان. مجله زراعت و اصلاح نباتات. 8 (4): 123-131.
مقتولی، م.، و م. چائی چی. 1387. بررسی اثر شوری و نوع نمک بر تندش و رشد اولیه سورگوم. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. سال ششم. 33-40.
نبوی کلات، س.م. و ر. غفاری، ۱۳۸۹، مطالعه اثرات تنش شوری و خشکی بر خصوصیات جوانه زنی سویا (رقم کلارک)، همایش ملی دستاوردهای نوین در تولید گیاهان با منشاء روغنی، بجنورد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد.
Brevedan, R. E., and D. B. Egli 2003. Short periods of water stress during seed filing, leaf senescence, and yield of soybean. Crop Sciense.43: 2083-2088.
Dieriga, D.A., M.C. Grieve, and M.C. Shannon. 2003. Selection for salt tolerance in lesquerella fendleri. Industrial Crops and Products 17: 15-22
Heydari, B.G.‚ A. Saeidi and B.I. Tabatabaei. 2007. Factor analysis for quantitative traits and path coefficient analysis for grain yield in wheat. J. Agric. Nat. Res. Sci. Techn. 11:135-143.(In Persian).
Kaya, C., D. Higgs. and H. kirnak. 2004. The effects of high salinity (NaCl) and Supplementary phosphorus and potassium on physiology and nutrition development of spinach. Bulg. J. Plant physiol. 27:47-59
Khajeh-Hosseini, M., I. Powell and J. Bingham. 2003.The interaction between salinity stress and seed vigour during germination of soybean seeds. Seed Sci. & Technol., 31: 715- 725.
Munns, R., James, R.A. and A. Lauchli, 2006. Approaches toincreasing the salt tolerance of wheat and other cereals. J. Exp.Bot., 57: 1025.
Pan. Y., L. J. Wu, Z. L. Yu. 2006. Effect of salt and drought stress on antioxidant enzymes activities and SOD isoenzymes of liquorice (Glycyrrhiza uralensis fisch). Plant Growth Regul. 49: 157-165.
_||_