اثر نو LED روی جوانهزنی بذر و کیفیت دانهالهای چهار گل فصلی
Subject Areas : Journal of Ornamental Plantsبهناز اکبریان 1 , منصور مطلوبی 2 , ناصر مهنا 3
1 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
3 - Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
Keywords: دیودهای نورافشان (LED), ظهور گیاهچه, کیفیت نور, کیفیت نشاء, گلهای فصلی,
Abstract :
در سالهای اخیر، کاربرد دیودهای نورافشان (LED) در باغبانی به عنوان نور مصنوعی باخصوصیات طول موج قابل انتخاب، عمر طولانی، اندازۀ کوچک، درجه حرارت کم، کاهش مصرف انرژی و هزینه بهرهبرداری، مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق اثر کیفیت نور دیودهای نورافشان شامل نور قرمز، نور آبی، ترکیب نور قرمز و آبی با نسبت 75 به 25 درصد و نور سفید فلورسنت، بر جوانهزنی و رشد نشای چهار گل فصلی شامل آهار (Zinnia elegans)، حنا (Impatiens balsamina)، اطلسی (Petunia × hybrida) و شاهپسند (Verbena aubletia) بررسی گردید. پس از کشت بذر، گیاهان در محیط کنترل شده با طول مدّت نوردهی 12 ساعت در روز قرار گرفتند. حداکثر درصد، سرعت و ارزش ظهور گیاهچه در نور قرمز مشاهده شد. بااینحال، اثر کیفیت نور بر خصوصیات رشدی انواع گیاهان، متفاوت بود. نور آبی، موجب افزایش معنیدار تعداد برگ در آهار و حنا گردید. در حنا، نور قرمز موجب افزایش قطر ساقه گردید، در حالیکه، قطر ساقه اطلسی در نور آبی به طور معنی دار افزایش یافت. به طور کلی، افزودن 25% نور آبی به قرمز موجب کاهش طول هیپوکوتیل و ساقه و افزایش طول و وزن تر ریشه نسبت به فلورسنت گردید. کیفیت نور در مدّت ظهور گیاهچه، زمان رسیدن به مرحله برگ حقیقی، مرحله چهار برگی و وزن تر شاخه، تاثیری نداشت. بر اساس نتایج این آزمایش، ال ئی دی بهعنوان یک گزینه مناسب جهت نور مصنوعی در محیط کنترل شده برای تولید نشاء، قابل استفاده است. نتایج نشان میدهد که نور قرمز خالص، موجب بهبود جوانهزنی گردید و با وجود اختلافات بین انواع گیاهان آزمایششده، اغلب آنها واکنش مثبت نسبت به ترکیب نور قرمز و آبی نشان دادند. بنابراین نسبت نوری 75:25 درصد (آبی: قرمز) میتواند ترکیب مناسبی برای تهیّه نشاء گلهای فصلی باکیفیت مناسب باشد.