بررسی تاثیر بنزیل آدنین و چند ترکیب طبیعی بر عمر گلجایی و برخی صفات کیفی گل شاخه بریده مریم
Subject Areas : Journal of Ornamental Plantsزهرا گلشادی قلعه شاهی 1 , مهرداد باباربیع 2 , صادق آتشی 3 , حسین زارعی 4 , آتوسا دانیایی 5
1 - MSc Former, Department of Horticulture, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
2 - Ph.D Student, Department of Horticulture, Gorgan University of Agricultural Sciences & Natural Resources and Member of Young Researchers and Elite Club, Gorgan Branch, Islamic Azad University, Gorgan, Iran
3 - MSc Former, Department of Horticulture, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
4 - Assistant Professor, Department of Horticulture, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
5 - Ph.D Horticultural Sciences, Dr. Shariaty Faculty‚ Technical & Vocational University‚ Tehran‚ Iran.
Keywords: ترکیبات طبیعی, بنزیل آدنین, عمر گلجایی, مریم,
Abstract :
گل مریم یکی از گل های شاخه بریده مهم با گلچه های معطر میباشد. برای افزایش عمر گلجایی این گل، استفاده از محلول های نگهدارنده مناسب امری ضروری است. بدین منظور از دو نوع تیمار شمیایی و طبیعی استفاده شد. تیمارهای مورداستفاده شامل بنزیل آدنین (50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر)، عصارههای رزماری و اکالیپتوس (12، 25 و 50 درصد) و عصاره میوه نارنج (3، 4، 5 و 6 میلیلیتر در لیتر) بود و از ساکارز 4 درصد در تمامی محلولها استفاده شد. صفات اندازهگیری شامل عمر گلجایی، کیفیت ظاهری، درصد بازشدن گلچه، وزن تر نسبی، جذب محلول، مواد جامد محلول، کلروفیلa،b و کلروفیل کل، بودند. نتایج نشان داد بیشترین عمر گلجایی در تیمار بنزیل آدنین 50 میلی گرم در لیتر (66/11 روز) و کمترین عمر گلجایی در تیمار شاهد و عصاره رزماری 50 درصد (33/6 روز) حاصل شد. بیشترین درصد بازشدن گلچهها مربوط به تیمار بنزیل آدنین 150 میلی گرم بود. بیشترین وزن تر نسبی و جذب محلول به ترتیب در تیمار بنزیل آدنین 100 و 50 میلی گرم در لیتر حاصل شد و بیشترین میزان مواد جامد محلول در تیمار عصاره اکالیپتوس 12 درصد حاصل شد. همچنین بیشترین میزان کلروفیل a، b و کل، مربوط به تیمار عصاره نارنج 5/4 میلی لیتر در لیتر بود. به طورکلی نتایج نشان داد اگرچه گلهای تیمارشده با بنزیل آدنین بیشترین عمر گلجایی را داشتند اما ترکیبات طبیعی بهویژه عصارههای اکالیپتوس و نارنج تاثیر معنیداری در عمر گلجایی و سایر صفات اندازهگیری شده گل بریده مریم داشتند و به عنوان یک ترکیب ساده، سالم و ارزان قیمت قابلیت استفاده دارند.
Ahmad, I. and Dole, M.J. 2014. Postharvest performance of cut marigold, Rose and Sunflower stem as influenced by homemade and commercial floral preservatives. Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 38: 916-925.
Amerin, M.A., Pangborn, R. and Rossler, E.B. 1965. Principles of sensory evaluation of food. Academic Press, New York. 602p.
Arnon, A.N.1967. Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal. 23: 112-121.
Arteca, R.N. 1996. Plant growth substances, principle and applications. New Yourk. Chapman and Hall. 250-283.
Babarabie, M., Zarei, H. and Varasteh, F. 2014. Effect of rosemary and apple juice on vase life of Alstroemeria. Third National Congress and Conventional Farming. Ardabil. Mohaghegh Ardabili University. 140-142.
Basiri, Y., Zarei, H., Mashayekhy, K. and Pahlavany, M.H. 2011. Effect of rosemary extract on vase life and some qualitative characteristics of carnation cut flowers (Dianthus caryophyllus cv. White Librity). Stored Products and Postharvest Research. 2(14): 261- 265.
Bowyer, M. C. and Wills, R.B.H. 2003. Delaying postharvest senescence of cut flower. Rural Industries Research and Development Corporation, Jamaica. 51p.
Danaee, E., Mostofi, Y. and Moradi, P. 2011. Effect of GA3 and BA on postharvest quality and vase life of Gerbera cut flowers. Horticulture, Environment and Biotechnology. 52(2): 140-144.
Darandeh, N. and Hadavi, E. 2012. Effect of pre-harvest foliar application of citric acid and malic acid on chlorophyll content and post-harvest vase life of Lilium cv. Brunello. Front Plant Sciences. 2: 106.
Davis, P.J. 1998. Plant hormones and their role in plant growth and development. Kluwer Academic Publishers. 432p.
Dole, J.M. and Wilkins, H.F. 1999. Floriculture principles and species. Prentice -Hall Inc. New Jersey. 613p.
Ebtehaj, F. Mostafa, Y., Naderi, R. and Kalatejari, S. 2012. Effect of chemical treatments and harvest stages on vase life of tuberose cut flowers. Horticulture Science. 26(1): 25-34.
Evans, R.Y. and Reid, M.S. 1988. Changes in carbohydrates and osmotic potential during rhythmic expansion of rose petals. HortSciences. 113: 884-888.
Golshadi Ghale-Shahi, Z., Babarabie, M., Zarei, H. and Danyaei, A. 2015. Investigating the potential of increasing the vase life of cut flower of Narcissus by using sour orange fruit extract and sucrose in the storage conditions. Journal of Ornamental Plants. 5(1): 21-28.
Hoseini Darvishani, S.S. and Chamani, A. 2013. Investigate the possibility of improving vase life of rose cut flowers by some organic treatments and STS. Journal of Horticulture Sciences. 44(1): 31-41.
Ikani, N., Kalateh Jari, S., Abdoosi, V., Hasanzadeh, A. and Goseinzadeh, S. 2013. Effect of nanosilver and plant essential oils on some of postharvest morphological and physiological characteristics of cut Gerbera. Plant Ecophysiological Researches of Iran. 8(3): 47-57.
Jalili Marandi, R., Hassani, A., Abdollahi, A. and Hanafi, S. 2011. Application of Carum copticum and Satureja hormonsis essential oils and salicylic acid and silver thiosulfate in increasing the vase life of rose cut flower. Medicinal Plants Research. 5(20): 5034-3034.
Joz- Ghasemi, S., Mortazavi, S.N. and Khodadi, M. 2013. Evaluation of effective factors on vase life of tuberose cut flowers (cv. Pearl). Journal of Horticulture Sciences. 28(3): 288-294.
Kazemi, S., Hasanpoor Asil, M. and Ghasemnejad, M. 2014. Evalution physiological effects of some of essential oils with comporison of 8-hydroxy quinoline in cut Lisianthus. Iran Horticultural Sciences. 45(2): 185-195.
Knee, M. 2000. Selection of biocidides for use in floral preservatives. Postharvest Biology and Technology. 18: 227-234.
Kushal, S. and Arosa, J.S. 2000. Effect of harvesting stages, BAP and GA3 on bud opening and vase life of tuberose. Journal of Ornamental Horticulture. 3: 111-113.
Mayers, A., Newman, J., Reid, M. and Dodge, L. 1997. New ethylene inhibitor could extend flower life. Perishables Handling Quarterly Issue No. 92.
Mehraj, H., Ona, A.F., Taufique, T., Mutahera, S. and Jamal Uddin, A.F.M. 2013. Vase life quality improvement of white snowball using vase life extanding solutions. Bangladesh Research Publications . 8(3): 191-194.
Montazer, Z. and Niakosari, M. 2012. Evaluation of the various stages of orange juice color changes during storage. Food Science and Technology. 37(9): 109-121.
Reid, M. 1996. Postharvest handling recommendation for cut tuberose, perishables handing. News Letter. 88: 21-22.
Robiza-Swider.J., Lukaszewska, A., Skutnik, E., Rybka, Z. and Wachowicz, M. 2004. Lipoxygenase in senescing cut leaves of Zatedeschia aethiopica. and Hosta “Undulata Erromena” treated with GA3 or BA. Acta Physiologiae Plantarum. 26(4): 411-415.
Samiee, M., Zarchini, M., Haji Vand, S. and Hashemabadi, D. 2013. Improvement vase life, protein content and postharvest quality of Dendranthema grandiflorum by Artemisia oil. Annals of Biological Research. 4(3): 127-129.
Serek, M., Sisler, E. and Reid, S. 1995. 1-Methylcopropene, A novel gaseous inhibitor of ethylene action. Acta Horticulturae. 394: 337-345.
Solgi, M., Kafi, M., Taghavi, T.S. and Naderi, R. 2009. Essential oil and silver nanoparticles as novel agents to extend vase life Gerbera flowers. Postharvest Biology and Technology. 53: 155-158.
van Doorn, W.G. 2001. Role of soluble carbohydrates in flower senescence. Acta Horticulturea. 543: 179-183.
Wilson, C.L., Solar, J.M., El Ghauth, A. and Wisiniewski, M.E. 1997. Rapid evaluation of plant extracts and essential oils for antifungal activity against Botrytis cinerea. Plant Disease. 81: 204-210.
Yang, S.F. and Hoffman, N.F. 1984. Ethylen biosynthesis and its regulation in higher plant. Plant Physiology. 35: 153-189.