بررسی برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گل ژربرا تحت تاثیر کاربرد اسید هیومیک و نانوکلات کلسیم در شرایط کشت هیدروپونیک
Subject Areas : Journal of Ornamental Plantsنازدار میرزایی اسگندیان 1 , زهره جبارزاده 2 , میرحسن رسولی- صادقیانی 3
1 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
2 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
3 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
Keywords: قطر گل, آنتوسیانین, فنل, کاروتنوئید, قند محلول کل,
Abstract :
بهمنظور بررسی اثر اسید هیومیک و نانوکلات کلسیم روی گل شاخه بریده ژربرا رقم ’دان‘، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار در شرایط کشت هیدروپونیک اجرا شد. فاکتور اول: اسید هیومیک در 4 غلظت صفر (شاهد)، 500، 1000 و 2000 میلیگرم بر لیتر بهصورت کاربرد در محیط کشت و فاکتور دوم: نانوکلات کلسیم در 4 غلظت صفر (شاهد)، 1، 2 و 3 گرم در لیتر بهصورت محلولپاشی اجرا شد. صفات رشدی از جمله قطر گل و ساقه گلدهنده گل ژربرا رقم ’دان‘، طول برگ و ساقه گلدهنده، وزن تر و خشک برگ و صفات بیوشیمیایی از جمله میزان آنتوسیانین، کاروتنوئید، قندهای محلول کل و فنل اندازهگیری شدند. براساس نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس، طول، وزن تر و خشک برگ تحت تاثیر کاربرد اسید هیومیک قرار گرفته و با افزایش غلظت اسید هیومیک طول برگ و وزن خشک آن افزایش یافت. بیشترین قطر ساقه گلدهنده در غلظت 2000 میلیگرم در لیتر اسید هیومیک و صفر گرم در لیتر نانوکلات کلسیم به دست آمد. قطر گل و ساقه گلدهنده با افزایش غلظت اسید هیومیک افزایش یافت. کاروتنوئید برگ و آنتوسیانین تحت تاثیر اسید هیومیک و نانوکلات کلسیم قرار گرفته و به ترتیب 3 و 5/1 برابر نسبت به تیمار شاهد افزایش یافتند. میزان قندهای محلول و فنل کل تحت تاثیر اسید هیومیک قرار گرفته و نسبت به شاهد افزایش داشتند. در کل کاربرد توام اسید هیومیک و نانوکلات کلسیم منجر به بهبود ویژگیهای رشدی و بیوشیمیایی ژربرا در مطالعه حاضر شد، و به طور تقریبی غلظت 2000 میلیگرم در لیتراسید هیومیک و 2 گرم در لیتر نانوکلات کلسیم موثرتر بودند.
Abbas, N.A. and Hammad, H.S. 2017. The effect of vernalization and sprayed gibberellins and humic acid on the growth and production of cabbage (Brassica oleracea var. capitat). Journal of Environmental Science and Pollution Research, 3(2): 181-185.
Allahvirdizadeh, N. and Nazari Deljou, M. 2014. Effect of humic acid on morpho-physiological traits, nutrients uptake and postharvest vase life of pot marigold cut flower (Calendula officinalis cv. Crysantha) in hydroponic system. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 5 (2): 133-143. (In Persian)
Bala, A., Sharma, P., Dhiman, S.R. and Gupta, Y.C. 2019. Effect of calcium nitrate on propagation of LA hybrid lilies through Scaling. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 8 (1): 2091-2098.
Balazadeh, S. and Hassanpour Asil, M.2014. The effect of humic acid and calcium nano chelate on the growth and development of Chrysanthemum morfolium. Proceedings of International Conference of Sustainable Development: Agriculture-oriented Approaches and Challenges. Tabriz, Iran. (In Persian)
Barker, A.V. and Pilbeam, D.J. 2007. Handbook of plant nutrition. Taylor and Francis Group, Pp: 122-125.
Canellas, L.P. and Olivares, F.L. 2014. Physiological responses to humic substances as plant growth promotor. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, 1 (3): 1-12.
Danaee, E., Mostofi, Y. and Moradi, P. 2011. Effect of GA3 and BA on quality and vase life of gerbera (Gerbera jamesonii cv. Good Timing) cut flowers. Horticulture, Environment and Biotechnology, 52 (2): 140-144.
Esringu, A., Sezen, I., Aytatli, B. and Ercisli, S. 2015. Effect of humic and fulvic acid application on growth parameters in Impatiens walleriana L. Akademik Ziraat Dergisi, 4 (1): 37-42.
Fageria, N.K. 2009. The use of nutrients in crop plants. CRC Press, Boca Raton. FL. USA. 430 p.
Fahramand, M., Moradi, H., Noori, M. and Sobkhizi, A. 2014. Influence of humic acid on increase yield of plants and soil properties. International Journal of Farming and Allied Sciences, 3 (3): 339-341.
Fei, H., Lin, M., Guo-Liang, Y., Na-Na, L., Qiu-Hong, P., Jun, W., Malcolm, J.R. and Chang-Qing, D. 2010. Biosynthesis of anthocyanins and their regulation in colored grapes. Molecules, 15: 9057-9091.
Ghasemi Gahsareh, M. and Kafi, M. 2012. Scientific and practical flower production (Vol. I). Tehran, Iran. Moalef Publication. (In Persian)
Hadavi, E., Salehi, M. and Moradi, P. 2011. Application of microorganisms compared with nanoparticles of silver, humic acid and gibberellic acid on vase life of cut gerbera ‘Good Timing’. Journal of Ornamental and Horticultural Plants, 1 (1): 27-33.
Haghighi, M., Nikbakht, A., Xia, Y.P. and Pessarakli, M. 2014. Influence of humic acid in diluted nutrient solution on growth, nutrient efficiency, and postharvest attributes of gerbera. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 45: 177- 188.
Hassanpour Asil, M., Amini, Sh. and Rahimi, A.R. 2017. Effect of different gibberllic acid and humic acid concentrations on growth and development characteristics of gladiolus (Gladiolus grandiflorus L. cv. White Prosperty). Iranian Journal of Horticultural Science, 48(3): 469-477. (In Persian)
Jing, W.X., Danshjeng, Ch., Nianghui, Li., Jingming, W. and Youxiong, D.2004. Effect of calcium chloride on preservation of cut flowers of Gerbera hybrida. Acta Botanica Yunnanica, 26: 345-348.
Kim, J.S., Lee, B.H., Kim, S.H., Ok, K.H. and Cho, K.Y. 2006. Response to environmental and chemical signals for anthocyanin biosynthesis in nonchlorophyllous corn (Zea mays L.) leaf. Journal of Plant Biology, 49: 16–25.
Li, G. and Evans, M.R.2002. Humic acid substrate treatments and foliar spray application effects on root growth and development of seedlings. HortScience, 35 (3): 434. DOI: 10.21273/HORTSCI.35.3.434C.
Manda, M., Gabriela, M.D. and German, N. 2014. Effects of humic acid and grape seed extract on growth and development of Spathiphyllum wallisii ‘Regel’. South Western Journal of Horticulture, Biology and Enviroment, 39 (2): 125-136.
Melo, B.A.G., Motta, F.L. and Santana, M.H.A. 2015. Humic acids: Structural properties and functionalities for novel technological developments. Materiala Science and Engineering, 62: 967-974.
Mohammadbagheri, L. and Naderi, D. 2017. Effect of growth medium and calcium nano-fertilizer on quality and some characteristics of gerbera cut flower. Journal of Ornamental Plants, 7 (3): 205-212.
Mullera, V., Lankesa, C., Zimmermannb, B. F., Nogaa. G. and Hunschea, M. 2013. Centelloside accumulation in leaves of Centella Asiatica determined by resource partitioning between primary and secondary metabolism while influenced by supply levels of either nitrogen, phosphorus or potassium. Journal of Plant Physiology, 170: 1165-1175.
Muscolo, A., Sidari, M., Francioso, O., Tugnoli, V. and Nardi, S. 2007. The auxin-like activity of humic substances is related to membrane interactions in carrot cell cultures. Journal of Chemical Ecology, 33: 115- 129.
Nazarideljou, M.J. and Azizi, M.2015. Postharvest assessment of lignifying enzymes activity, flower stem lignification and bending disorder of gerbera cut flower. International Journal of Horticultural Science and Technology, 2 (1): 87-95. (In Persian)
Nelson, P.V. and Niedziela, C. E.1998. Effects of calcium source and temperature regime on calcium deficiency during hydroponic forcing of tulip. Scientia Horticulturae, 73: 137–150.
Nikbakht, A., Kafi, M., Babalar, M., Xia, Y.P., Luo, A. and Etemadi, N. 2008. Effect of humic acid on plant growth, nutrient uptake and postharvest of gerbera. Journal of Plant Nutrition, 31: 2155–2167.
Pagter, M., Bragato, C. and Brix, H. 2005. Tolerance and physiological responses of Phragmites australis to water deficit. Aquatic Botany, 81 (4): 285-299.
Parandian, F. and Samavat, S. 2012. Effects of fulvic and humic acid on anthocyanin, soluble sugar, α-amylase enzyme and some micronutrient elements in lilium. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 3 (5): 924-929.
Rashidi, A. 2010. The growing and production of gerbera. Tehran, Iran. Moalef' Publication. (In Persian)
Rubio, V., Bustos, R., Irigoyen, M.L., Cardona-Lopez, X., Rojas-Triana, M. and Paz-Ares, J. 2009. Plant hormones and nutrient signaling. Plant Molecular Biology, 69 (4): 361–373.
Seyedi, N., Mohammadi Torkashvand, A. and Allahyari, M.S. 2013. Investigating of the effects of calcium concentration under hydroponic conditions on quantitative and qualitative growth of Asiatic hybrid lilium. Journal of Ornamental Plants, 3 (1): 19-24.
Shahsavan Markadeh, M. and Chamani, E. 2014. Effects of various concentrations and time of humic acid application on quantitative and qualitative characteristics of cut stock flower (Matthiola incana ‘Hanza’). Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 5 (3): 157-171. (In Persian)
Shams, M., Etemadi, N., Baninasab, B., Ramin, A.A. and Khoshgoftarmanesh, H. 2012. Effect of boron and calcium on growth and quality of ‘Easy Lover’ cut rose. Journal of Plant Nutrition, 35: 1303–1313.
Shin, D.H., Choi, M.G., Lee, H.K., Cho, S.B. and Choi, G. 2013. Calcium-dependent sucrose uptake links sugar signaling to anthocyanin biosynthesis in Arabidopsis. Biochemistry and Biophysics Research Community, 430: 634-639.
Thi Lua, H. and Bohme, M. 2001. The influence of humic acid on tomato in hydroponic system. Agronomy Journal, 548: 451-458.