ارزیابی شاخصهای مدیریتی در گلخانه تولید گلهای زینتی
Subject Areas : Journal of Ornamental Plants
یوسف
روحی
1
(دانش آموخته رشته مدیریت کشاورزی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران)
جعفر
عزیزی
2
(دانشیار اقتصاد کشاورزی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران)
Keywords: ارزیابی, شهرستان رشت, شاخص های مدیریتی, واحدهای گلخانه ای,
Abstract :
کشت­های گلخانه­ای با توجه به فراهم نمودن شرایط مصنوعی تولید و با خنثی کردن متغیرهای محیطی اهمیت ویژه­ ای در پیشبرد فرآیند توسعه کشاورزی دارند .بدیهی است برنامه­ریزی مناسب در جهت توسعه این نظام تولیدی با توجه به شرایط ویژه آن، نیازمند شناخت متغیرها اثرگذار و محدودکننده است. براین اساس تحقیق حاضر در سال ۱۳۹۷ با هدف کلی ارزیابی شاخص­های مدیریتی واحدهای گلخانه­ای گل­های زینتی در استان گیلان انجام شده است. این مطالعه از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده­ها استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل۱۰۷ واحد گلخانه­ای منتخب که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه­گیری تصادفی ساده ۸۴ نمونه انتخاب شده­اند. در راستای بررسی و ارزیابی داده­های آماری از روش­های میانگین، انحراف استاندارد، روش رگرسیون خطی، آزمون کولموگروف اسمیرونف و آزمون t تک نمونه­ای در نرم افزار SPSS.21 استفاده شده است. نتایج بدست آمده از آزمون فرضیه ­ها که با استفاده از آزمون t تک نمونه­ای صورت گرفت، نشان داد که بین دانش مهارتی افراد و مدیریت بهینه واحدهای گلخانه­های منتخب رابطه مثبت و معنی­دار وجود دارد. همچنین بین نگرش افراد نسبت به توسعه پایدار و مدیریت بهینه واحدهای گلخانه­های منتخب و نیز بین شاخص­های فنی و حرفه­ای مدیران و عملکرد مطلوب واحدهای گلخانه­های منتخب، رابطه مثبت معنی­داری وجود دارد.
Aceleanu, M.I. 2016. Sustainability and competitiveness of Romanian farms through organic agriculture. Sustainability, 8(245): 3-19.
Adeola, R. 2010. Influence of socio-economic factors on the adoption of soil conservation measures in Ibadan/Ibarapa agricultural zone of Oyo State. Report and Opinion, 2: 42-47.
Adib, S. and Rousta, K. 2015. Assessment of the attitude of greenhouse owners in South Khorasan province toward actors of knowledge and agricultural information system. Agricultural Extension and Education Research, 7 (3): 13-27.
Barton, S. 2003. Enhancing profitability greenhouse through improved personnel management. University of Delaware Press, pp. 132-145.
Fakoya, E.O., Agbonlahor, M.U. and Dipeolu, A.O. 2007. Attitude of women farmers towards sustainable land management practices in South Western Nigeria. World Journal of Agricultural Sciences, 3(4): 536-542.
Hulsbergen, K.J., Feil, B. and Diepenbrock, W. 2002. Rates of nitrogen application required achieving maximum energy efficiency for various crops: Result of a long term experiment. Field Crops Research, 77: 113-135.
Kittas, C., Katsoulas, N. and Bartzanas, T. 2012. Greenhouse climate control in mediterranean greenhouses. Cuadernos De Estudios Agroalimentarios, 89-114.
Liu, W., Wu, W., Wang, X., Wang, M. and Bao, Y. 2007. A sustainability assessment of a high-yield agroecosystem in Huantai county, China. International Journal of Sustainable Development & World Ecology, 14(6): 565-573.
Rahmany, H., Nuraky, F. and Baradaran, M. 2012. Evaluation of effective factors on optimal management greenhouses summery in Khuzestan province. Journal of Science and Technology of Greenhouse Culture, 3 (2): 89-100.
Rajabi Tehrani, N., Mohammadi, M. and Dehyori, S. 2017. Identifying and studying the factors effective on greenhouses profitability in the Varamin plain. Rural Development Strategies, 3 (4): 537-554.
van Thanh, N. and Yapwattanaphun, C. 2015. Banana farmers’ adoption of sustainable agriculture practices in the Vietnam uplands: The case of Quang Tri province. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 5: 67-74.
Worley, J. 2011. Greenhouse heating, cooling and ventilation. Cooperative Extension, University of Georgia, College of Agriculture and Environmental Science, Bulletin 792, 10 p.